Android 4.2: podpora viacerých účtov a iné novinky

V pondelok (29. 10. 2012) predstavil Google spolu s novými tabletmi a smartfónom aj najnovšiu verziu operačného systému Android 4.2 Jelly Bean, ktorá prináša niekoľko významných vylepšení.

Aj keď pre superbúrku Sandy bola tlačová konferecia v New Yorku zrušená, oznámil Google prichystané novinky. Medzi nimi aj najnovší Android. Čo nás čaká?

Podpora viacerých používateľských účtov

Dôležitou inováciou najnovšej verzie je možnosť používať viac samostatných používateľských účtov na jednom zariadení. Ocenia to hlavne viacčlenné rodiny, kde napríklad jeden tablet používa každý člen.

Teraz si ho pod svojím účtom môže prispôsobiť vlastným potrebám. Všetky údaje, kontakty, správy aj aplikácie či nastavenia budú pre každého používateľa oddelené.

Android účty

Nová klávesnica

Písanie na Swype klávesnici už asi viacerí skúšali a možno to pokladajú za rýchlejší spôsob zadávania textu než klasické písanie na softvérovej QWERTY klávesnici. Google v novej verzii prináša zadávanie textu gestami, "ťahaním" prsta po klávesnici.

Android klavesnica

360° panoráma

Vylepšenie funkcií fotoaparátu so sebou prináša aj možnosť zachytiť panoramatické snímky v rozsahu až 360°. Aj keď sa v Google Play nachádza množstvo aplikácií tretích strán s touto funkciou, Google ju teraz prináša ako súčasť systému.

Android panorama

Bezdrôtový prenos obrazu

Svoj obsah zobrazený na displeji smartfónu alebo tabletu budete môcť preniesť bez nutnosti pripojiť zariadenie k externému monitoru alebo televízoru pomocou kábla. Nová funkcia umožní obraz prenášať cez bezdrôtový HDMI prijímač.

Android prenos

Vylepšené Google Now

Služba Google Now bola implementovaná do systému len nedávno pri uvedení Androidu 4.1, no Google už stihol vylepšiť vyhľadávanie potrebných informácií.

Kedy si budeme môcť najnovší Android 4.2 stiahnuť do svojich zariadení nie je zatiaľ jasné. Medzi prvými je tradične nový smartfón LG Nexus 4 a tablet Google Nexus 10, ktorých predaj štartuje vo vybraných krajinách už 13. novembra 2012. Dostupnosť aktualizácie na novší Jelly Bean bude závisieť od ochoty výrobcov. O novinkách vás budeme určite informovať.

Zdroj: android.com

Diskusia k článku:

Insomniac 02.11.2012 - 14:53

neviete niekto kedy bude verzia 4.1. dostupná pre SGS II???

Luca02.11.2012 - 19:03 Trvalý odkaz

Ked zoberies, ze posledna verzia bola pre SGS2 (ORS) vydana v maji 2012 a stale nie je este dostupna ani 4.0.4, tak ratam, ze do polroka by mohla byt aj 4.1.

Insomniac03.11.2012 - 21:00 Trvalý odkaz

akože, však keď to je už vonku tak nechápem prečo to postupne ja neviem napr do mesiaca neni na všetkych zariadeniach pre ktore to bolo vyvinuté, dovtedy budem mať už aj iný telefón :-(

Celá diskusia 3 príspevky