Ericsson: tínedžeri ovládajú telefóny lepšie než dospelí

Ericsson priniesol výsledky výskumu, ktorý sa zameral na používanie telefónov Američanmi vo veku 13 - 17 rokov. Priesmumu sa zúčastnilo 2 000 mladých ľudí. Hlavným zistením štúdie nie je len používanie moderných technológií násťročnými, ale aj fakt, ako sú dnes deti vychovávané.

Technologická zdatnosť detí v dnešnej dobe veľakrát presahuje vedomosti ich rodičov, čo im dáva prirodzený náskok a výhodu.

V súčasnosti nie je ničím výnimočná situácia, kedy dieťa rieši problémy s technológiami v domácnosti. Možno ste sa aj vy ocitli v situácii, kedy vám násťročný potomok vysvetlil ako pracovať so smartfónom alebo vám preinštaloval systém v počítači.

Drvivá väčšina sa dokáže rýchlo a samostatne naučiť používať akékoľvek moderné zariadenie v podobe tabletu, smartfónu alebo "chytrej" televízie. Zato rodičia sú na tom podstatne horšie. Až 40 % dospelých potrebuje pomôcť s ovládaním moderných zariadení.

Aj keď sa prieskumu Ericssonu zúčastnili iba respondenti v USA, európske výsledky by sa pravdepodobne od tých amerických veľmi nelíšili.

Ericsson prieskum

Prieskum ukázali, že:

- približne 40 % amerických tínedžerov vo veku 13 – 17 rokov vlastní chytrý telefón.

- celkom 57 % z nich uviedlo, že je pre nich veľmi dôležité mať prístup k internetu odkiaľkoľvek. Na druhej strane toto tvrdenie potvrdilo len 24 % dospelých.

- 30 % rodičov deťom vo veku 13 – 14 rokov stanovuje pravidlá pre používanie sociálnych sieti typu Facebook, počítače či mobilného telefónu.

- 85 – 90 % tínedžerov vo veku 13 – 17 rokov má dovolené mať vo svojej izbe mobilný telefón a hudobný prehrávač.

- s počítačmi sú rodičia prísnejší. Povolenie mať v izbe počítač má 66 % 17ročných chlapcov a 72 % dievčat.

Aké telefóny používajú násťroční vo veku 13 – 17 rokov?

Ericsson prieskumobr: Ericcson, uvádzané v percentách

Zdroj: www.ericsson.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu