Apple zaplatil 20 miliónov frankov za dizajn hodín

Pravdepodobne najdrahšie hodiny na svete. Tak môžeme označiť hodiny švajčiarských železníc. Apple zaplatí za kopírovanie hodín v iPade slušnú sumu - 20 miliónov švajčiarskych frankov..

SBB hodinyfoto: reuters

Spolu s novým operačným systémom iOS 6 dostali v septembri tohto roka hodiny na tablete iPad nový dizajn. Krátko na to sa ozvali švajčiarske železnice, že vzhľad hodín je použitý bez ich súhlasu. Apple sa tak dostal do pozície, kedy bol sám obvinený z neoprávneného používania duševného vlastníctva. Ako sa hovorí: prišiel na psa mráz.

Kauzu určite škodoradostne sledovali konkurenti Applu, s ktorými sa práve kvôli kopírovaniu vzhľadu a funkcií iPhonu či iPadu súdil alebo súdi. Je možné, že Apple v tejto mašinérii súdnych žalôb radšej cúvol a zaplatil.

Železničný dopravca Schweizerische Bundesbahnen (SBB) sa s americkým výrobcom údajne dohodol na sume 20 miliónov CHF za licenčnú zmluvu s právom používať dizajn hodín, čo je približne 16 608 000 eur (1 EUR = 1,2042 CHF, kurz NBS 15. 11. 2012). Ani jedna strana sa k sume oficiálne nevyjadrila.

Apple hodinyhodiny Apple

Hodiny boli v roku 1944 navrhnuté dizajnérom Hansom Hilfikerom. Nadčasový dizajn pretrval dlhé roky. Osobitnou črtou je červená sekundová ručička s terčíkom železničnej stráže na jej konci. Ten má symbolizovať inovácie a spoľahlivosť, kľúčové vlastnosti nielen SBB, ale Švajčiarska ako krajiny.

Zrejme si niektorí z vás pomyslia, že s rovnakým dizajnom sa už niekde stretli. A neboli to švajčiarske železnice. Veľmi podobné boli pred rokmi na školských chodbách, vlakových staniciach alebo na úradoch. Veď ako by už mal vyzerať hodinový ciferník?

Pri pozornejšom preskúmaní vzhľadu obidvoch sporných hodín by sme dokázali nájsť aj niekoľko drobných rozdielov. Čiarky, ktoré oddeľujú sekundy, sú na iPade kratšie a hrubšie, sekundové ukazovatele sú naopak dlhšie a užšie. Terčík na konci červenej sekundovej ručičky je o niečo menší. Alebo sa nám to v redakcii iba zdá? Aký je váš názor?

Zdroj: sbb.ch, tagesanzeiger.ch

Diskusia k článku:

BeJay 16.11.2012 - 12:37

...rozdiely tam sú, ale čo to zmení? Jedine, že viem pôvod a význam toho dizajnu =)

tomas116.11.2012 - 19:16 Trvalý odkaz

Uz je toho trochu moc, zachvilu sa zacnu vyrobcovia zalovat ze pozuvaju rovnake uhly pri zaoblovani hran telefonov. A to ze sa svajciari zacali sudit s apple o dizajn hodin, to je naozaj uz na hlavu postavene. Ved kazde hodiny vyzeraju rovnako, tri rucicky, oble telo a cisla. Zacinaju sa sudit za uplne hovadiny.

DJ Pepe16.11.2012 - 20:48 Trvalý odkaz

ale aj tablety vyzeraju rovnako :) mne je to jedno, nech sa sudia za co chcu, len nech neklesa kvalita vyrobkov

Celá diskusia 3 príspevky