Sony Xperia Tablet Z - vodeodolná placka

Prvý kontakt s extrémne tenkým a ľahkým desaťpalcovým Full HD tabletom s OS Android, ktorý je navyše odolný voči vode.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.2 Jelly Bean

chipset: Qualcomm APQ8064 + MDM9215M

procesor: štvorjadrový 1,5 GHz

grafický procesor: Adreno 320

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 266 x 172 x 7 mm,

hmotnosť: 488 gramov overenédisplej: Mobile Bravia Engine 2, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 920 x 1 200 b. uhlopriečka 10,1'' (257 mm), Gorilla Glass 2,

fotoaparát: fotoaparát 8,1 Mpix, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps)

predná kamera: 2,2 Mpix s nahrávaním Full HD videa, HDR pre fotografie i videá,

pamäť: pamäť 2 GB RAM (dostupných 1,8 GB) + 32 GB ROM (dostupných 11,6 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: pravdepodobne prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 5,8 Mbps), LTE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out, 3D priestorový zvuk,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer, IrDA,

batéria: Li-Ion batéria 6 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 620 eur, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk,

Softvérová verzia testovaného tabletu: Android 4.1.2

Obsah balenia: tablet, nabíjačka, dokumenty,

Xperia Tablet Z je veľmi sympatické zariadenie určené na použitie doma aj vonku. Na sedačke v obývačke poteší krásnym (viac než) Full HD rozlíšením, takže sa na ňom pohodlne čítajú webové stránky aj digitálne magazíny ako napríklad Riview. Vzhľadom na svoje rozmery je príjemne ľahký a ponúka všetko potrebné.

Chcete v ňom upravovať fotografie z vášho mobilu? Stačí presunúť microSD kartu do tabletu a je to. Ste na chate a nemáte dve nabíjačky? Tento tablet nabijete rovnakým microUSB káblom ako váš mobil...pokiaľ nemáte iPhone. Vybila sa vám tam batéria v diaľkovom ovládaní televízora? Zastúpi ho Xperia tablet Z so zabudovaným infraportom a pripravenou aplikáciou na ovládanie domácej techniky. No, a keď sa vám pokazí samotný televízor, môžete si film pozrieť na tablete s jemným a príjemne farebným displejom i stereo reproduktormi v dolných rohoch. Nebojte sa, otvory majú aj do strán, aj smerom dolu, takže ich nedokážete prekryť dlaňami.

Problém však je s kvalitou reprodukcie. Pustil som si YouTube, vyhľadal Daft Punk - Touch a porovnal s iPadom mini. Prémiová Xperia vyhráva výškami, ale stredy a hĺbky totálne potláča. Skrátka, hlasná reprodukcia hudby nie je na Sony Xperia Tablet Z to pravé orechové. Potešila ma aspoň krajšia čierna farba albumu, ktorá bola podstatne tmavšia než na spomínanom iPade. Ďalším nedostatkom je lesklá obrazovka zachytávajúca odtlačky prstov. Riešením bude nejaká matná fólia alebo kožené puzdro špeciálne vyvinuté pre tento tablet (Sony SGPCV5). Niečo som už zahliadol v ponukách obchodov, Sony sa na tento problém našťastie pripravilo. Navyše tablet reaguje na puzdro, takže jeho zatvorením prístroj zhasne, otvorením sa rozsvieti. Podobne reaguje aj na manipuláciu s puzdrom Krusell.

Rozlíšenie 1920 x 1200 px, teda o 10 % viac než klasické Full HD, považujem na desaťpalcovej uhlopriečke za ideálne. Viac netreba, menej než 2 Mpix (Full HD) dokážem odpustiť len menším uhlopriečkam. Vysoké rozlíšenie však na smartfónoch a tabletoch neprináša až také vysoké využitie, aké možno očakávate. Widgety prakticky zobrazujú skoro to isté ako na starších HD tabletoch. Využitie tak nájdete skôr na mapách, pri čítaní pekne vyhľadených textov, atď.

Veľkou prednosťou Xperia Tablet Z je odolnosť voči prachu a vode. A aby ste zbytočne špeciálny kryt microUSB konektora nenamáhali, je tu k dispozícii druhý konektor pre originálny stojan. Stačí zasunúť a nabíjanie sa začne. Aj ten však musíte dokúpiť.

Výkonovo je Sony Xperia Tablet nadštandardný produkt, reálnu pamäť 12 GB šestnásťgigovej verzie ľahko rozšírite pamäťovými kartami, sťažovať sa nemôžem ani na 2 GB RAM-ku či pohodlný vypínač v ľavej bočnej stene (v polohe na ležato). Ovládač hlasitosti je hneď pod ním, a aj ten veľmi ľahko nahmatáte prstami ľavej ruky.

Na Xperia Tablete Z ma popri tom všetkom veľmi potešil kvalitný príjem Wi-Fi signálu, ktorý prekonáva snáď všetky tabletové zariadenia, ktoré som mal doteraz v rukách.

Ak by som uvažoval nad desaťpalcovým tabletom, pravdepodobne by u mňa prevládala dilema: iPad vs. Xperia Tablet Z vs. Nexus 10. Prvý menovaný by ma lákal operačným systémom, ponukou aplikácií, je však neskutočne ťažký a nemám preň veľké pochopenie. Ale ten obsah k nemu... No dobre, ideme ďalej. Nexus 10 má ešte jemnejší displej, pogumovanú zadnú stenu a o tretinu silnejšiu batériu. Tá by ma lákala. Navyše bude mať vždy najnovšiu verziu OS. Xperia je však oveľa krajšia, ľahšia, šikovnejšia do ruky aj ruksaku, ponúka zabudované diaľkové ovládanie (infraport), plávajúce aplikácie v prostredí, možnosť rozšírenia pamäťovou kartou a hlavne odolnosť voči vode. Fotoaparát je vo všetkých prípadoch slušný a blesk mi nikdy na žiadnom tablete nechýbal. Xperia navyše vyniká informačnou ledkou v bočnej stene.

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 43 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 135 MB / min.)

Ak hľadáte univerzálny tablet, ktorý vám po pár minútach nezlikviduje vaše dieťa, nezľakne sa ani múky pri čítaní receptov v kuchyni a môžete si ho zobrať aj k vode, práve ste ho našli. Keby mal trochu silnejšiu batériu, kvalitnejšie reproduktory a menej lesklý displej (čo žiaľ platí pre všetky tablety na trhu), bral by som ho všetkými desiatimi. Ja však stále ostávam fanúšikom 7- až 8-palcových tabletov. To je pre mňa tak akurát.

Na jeden záber: Sony Xperia Tablet Z

Nezávislý druhý názor Patrika Sodomu:

Veľmi som sa tešil skutočnosti, že si môžem na pár dní vyskúšať veľkolepú novinku. Papierové špecifikácie napovedajú, že sa jedná o jeden z najlepšie vybavených tabletov na trhu, a ak k tomu pripočítame výborne odvedenú prácu dizajnérov zo Sony, výsledok je obdivuhodný.

Dizajnu tabletu, ktorý tvorcovia nazvali Omni Balance, nie je čo vytknúť. Je extrémne tenký, je ľahký, je pekný. To sú prvé tri slová ktoré mi napadli pri prvom pohľade naň. Zadná strana je z matného plastu, vďaka čomu sa dobre drží v ruke, všetky hrany pôsobia jednoliato, a to aj vďaka krytom konektorov.

Full HD displej je krásny, všetko je jemné a pri obrázkoch a filmoch odvádza dobrú prácu Mobile Bravia Engine. Z nastavení displeja ma najviac potešila možnosť prebudenia tabletu dvojitým ťuknutím. Prístroj sa vždy preberie, keď sa dvakrát rýchlo po sebe dotknete rovnakého miesta na displeji, takže sa neaktivuje napr. pri prenášaní a manipulácií. Škoda toho, že niektoré softvérové vychytávky ako napríklad miniaplikácie, nedokážu vždy využiť potenciál obrazovky. Inak povedané, vývojári zobrali do rúk smartfón Xperia Z a osadili ho do väčšieho tela. Osobne ma zamrzela napríklad miniaplikácia kalkulačky, ktorá je rovnako veľká ako na telefóne. Okrem toho, že na 10-palcovom dislpeji to vyzerá naozaj komicky, nie je to ani pohodlné. Naopak miniprehliadač musím pochváliť, jeho veľkosť môžete meniť, rovnako ako na oknách OS Windows. Keď sme pri zmenšovaní, aj klávesnica sa dá zbaliť do polovičnej veľkosti - nie vždy praktické, ale občas sa to naozaj hodí. Mimochodom, ak si myslíte, že na displeji vedľa seba zobrazíte miniaplikáciu internetového prehliadača a vedľa neho poznámkový blok, ste na omyle. Miniaplikácia môže byť v jednom čase na obrazovke len jedna, takže ich musíte kombinovať s klasickými full-screen aplikáciami pre Android.

Ďalším príjemným prekvapením sú stereo reproduktory, ktoré sa nachádzajú v spodných rohoch tela tabletu. S dobrým nastavením hrajú čisto, a keďže každý reproduktor má otvor v bočnej aj spodnej stene, nevadí ani ich čiastočné zakrytie pri držaní. Hrajú ako majú. V nastaveniach zvuku sú tri možnosti pre vylepšenie kvality prehrávania. Dve z nich, konkrétne xLoud a ClearPhase, naozaj dokážu zlepšiť kvalitu reprodukcie (hlasitosť a čistotu). Tretia možnosť, S-force front Surround 3D, sa veľmi nepodarila, tá podľa mňa skôr kvalitu zvuku zhoršuje. Videá boli už pri mierne vyššej hlasitosti ukričané a reproduktory nepekne rezonovali. Možno s pripojeným príslušenstvom niekto nájde jej využitie.

Kedže Xperia Tablet Z obsahuje infraport, môžete ho použiť ako diaľkové ovládanie k televízií. Považujem to za príjemné spestrenie.

Počas používania som si všimol aj taký detail ako inú hlasitosť pri dotykoch na klávesnicu a inú (výrazne vyššiu) pri dotykoch na spodné softvérové tlačidlá a ikony - bez možnosti akéhokoľvek nastavenia. Tieto zvuky sa dajú iba vypnúť alebo zapnúť, nie zvoliť ich intenzitu. Pri tablete tejto kategórie (aj cenovej) tiež zamrzí detail ako animácia pri vstupe do menu aplikácií. Na jej vyladenie asi v Sony zabudli - pri každom vstupe bola nepekne trhaná. Alebo chýbajúce tlačidlo na ukončenie, resp. vymazanie zoznamu všetkých nedávnych aplikácií naraz či malá intenzita notifikačnej diódy pri zmeškanej udalosti - pri letmom pohľade na tablet som si ani nevšimol že bliká (veľké pauzy medzi bliknutiami).

Tak isto spodná lišta by si podľa mňa zaslúžila trochu prepracovať - prvé kliknutie zobrazí iba upozornenia a tlačidlo pre vstup do jej rozšírenejšej verzie. V tej zamrzí nemožnosť priamo zapnúť / vypnúť Wi-Fi - vždy treba vstúpiť do nastavení. Privítal by som posuvnú lištu so skratkami ako má napr. Asus, poprípade pri možnosti Wi-Fi mal byť aspoň prepínač, rovnako ako pri letovom režime a otáčaní obrazovky. To sú ale veci, ktoré šikovný programátor doladí za pár dní, tak hádam Sony uvoľní nejaký ten update.

Doba nabíjania bola v mojom prípade neskutočne dlhá - zo 16 % na 97 % to trvalo 5:45 hod.

Veľkým prekvapením je príjem Wi-Fi signálu. Xperia Tablet Z nemal s Wi-Fi problém ani na miestach, kde si iné zariadenia nevedeli rady.

Diskusia k článku:

TBS 21.01.2013 - 17:11

pecka !

Pavol22.01.2013 - 09:48 Trvalý odkaz

Ked vidim ludi fotit ci natacat video tabletom, tak neviem, ci mam plakat alebo sa smiat...FM radio? Mas ich stovky online...

Me_Gusta22.01.2013 - 10:52 Trvalý odkaz

Na co blesk preboha? Vlastne na co fotoaparat?! Este na 7" sa da pochopit, ale 10" ?! Keby radsej spravia poriadnu prednu kameru.

Deathless25.01.2013 - 17:08 Trvalý odkaz

Prijal by som aj keby spravil uz niekto tablet cca 13palcovy..ako plnohodnotnu nahradu na citanie casopisov...stale priblizovat a posuvat ma uz ser*e..takto by netrebalo nic..len otacat listy ako v casopise..na cestovanie su samozrejme mensie...

Maroš01.02.2013 - 12:28 Trvalý odkaz

ten chrbat mi príde ako prerastené Ztko :D ale inak super

Celá diskusia 8 príspevkov