HTC One: poznáme cenu a dostupnosť

Nová vlajková loď spoločnosti HTC má byť o niekoľko týždňov dostupná aj na Slovensku. Špičkovo vybavený smartfón s tenkým kovovým telom sa dostane do ponuky všetkých našich troch mobilných operátorov.

Na dnešnom stretnutí slovenského zastúpenia HTC a odbornej verejnosti sme sa dozvedeli predpokladaný štart predaja a odporúčanú cenu očakávanej novinky.

Základné info: HTC One

Na slovenskom trhu sa má HTC One objaviť v polovici apríla a prípadný záujemca si musí pripraviť približne 650 €.

Dnešné high-endy nie sú lacnou záležitosťou. Konkurent Sony Xperia Z, ktorá navyše ponúka konštrukciu odolnú vode, nečistotám a nárazom je dostupná za cenu približne 619 € a chystaná novinka Samsung Galaxy S IV príde pravdepodobne s podobnou cenovkou.

Smartfón HTC One bol predstavený pár dní pred začiatkom barcelonského veľtrhu MWC 2013 ako nová vlajková loď spoločnosti. Jeho výbava patrí medzi to najlepšie, čo trh aktuálne ponúka.

Novinka prináša štvorjadrový 1,7 GHz procesor, 2 GB RAM, 32 alebo 64 GB vnútorný priestor bez možnosti rozšírenia pamäťovými kartami a operačný systém Android 4.1.2 Jelly Bean s chystanou aktualizáciou na novšiu verziu 4.2. Fotografie a videá v rozlíšení 1 920 x 1 080 bodov zhotovíte inovatívnou 4 Mpix kamerou, ktorej nechýba automatické zaostrovanie, LED blesk ani funkcia HDR. Predná širokouhlá kamera dostala 2,1 Mpix rozlíšenie a takisto dokáže nahrávať videá vo Full HD kvalite.

HTC One

Vo výbave nájdeme všetko čo potrebujeme - podporu siete HSPA, LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, NFC, DLNA, FM rádio s RDS, 3,5 mm jack i microUSB konektor s funkciou MHL na pripojenie externých zariadení cez HDMI konektor.

Pýchou smartfónu je krásny Full HD displej s 4,7-palcovou uhlopriečkou, technológiou Super LCD3 a verným podaním farieb, ktoré chráni odolná vrstva Gorilla Glass. Už samozrejmosťou sú, u HTC, výborné pozorovacie uhly.

Telefón, aj napriek väčším rozmerom displeja, určite zaujme nejednu ženu. Telo zariadenia s hrúbkou 9 mm je zhotovené z jedného kusu hliníka a veľmi dobre sa drží v ruke. Problémom nie je ani ovládanie jednou rukou. Pri prvom kontakte s telefónom ma prekvapil nielen príjemný dizajn, ale hlavne relatívne nízka hmotnosť (143 gramov). Vrecko na košeli vám určite neutrhne.

Lákadlom bude aj nová verzia HTC Sense, ktoré teraz v sebe ukrýva aj trojicu inovácií HTC BlinkFeed, HTC Zoe a HTC BoomSound.

HTC OneHTC BlinkFeed pretvára domácu obrazovku na jednoduchý live stream všetkých relevantných informácií. Na displeji sa používateľom zobrazia aktuality a novinky zo sociálnych sietí, vybraných médií, či oblasti lifestylu, zábavy alebo uložené fotografie. Odpadá tak nutnosť používania množstva rôznych aplikácií a "skákania" medzi jednotlivými internetovými stránkami.

Inovácia HTC Zoe s ultrapixelmi prináša používateľom možnosť vyhotovovať fotografie vo vysokom rozlíšení, ktoré ožijú z trojsekundových útržkov – tzv. Zoes. Tieto Zoes sa potom zobrazia spôsobom, ktorý oživí celú fotogalériu a premení tradičné úložisko nehybných obrázkov na pohyblivú galériu spomienok. Pre umožnenie tohto inovatívneho fotografického prvku vyvinulo HTC špeciálny fotoaparát, ktorý obsahuje vo svojej triede najlepšie šošovky s ohniskom f/2.0 a prielomovým senzorom s ultrapixelmi. Tie zachytávajú až o 300 % viac svetla než tradičné fotosenzory ostatných smartfónov. HTC Zoe navyše pridáva množstvo ďalších funkcií a efektov ako napríklad vylepšenú 360° panorámu, časovú sekvenciu, či odstraňovanie nechcených objektov z už vyhotovených fotografií.

HTC One

Čerešničkou na torte sú stereo reproduktory so špeciálnym zosilňovačom na prednej strane zariadenia s technológiou HTC BoomSound, nechýba ani podpora Beats Audio. Funkcia HTC Sense Voice zvyšuje hlasitosť a kvalitu hovoru v hlučnom prostredí, takže konverzácia je čistá a dostatočne hlasná.

Zaujímavú funkciu predstavuje aj HTC Sense TV, ktorá mení HTC One na diaľkové ovládanie pre väčšinu televízií a set-top boxov.

HTC One

HTC One sa bude predávať v striebornom a čiernom prevedení. My sme mali k dispozícii iba striebornú verziu, ktorá pôsobila elegantným dojmom. Po prvom zoznámení s novinkou môžeme povedať, že ide o výborné a rýchle zariadenie, ktoré má šancu osloviť aj tých najnáročnejších používateľov.

Mierne rušivým dojmom, čo je ale subjektívna záležitosť, pôsobily čiernobiele ikony počasia v novom HTC Sense. Používateľ má však k dispozícii aj klasický widget počasia s hodinami, na ktorý sme u HTC už roky zvyknutí. Dôležitá pre úspech novinky na našom trhu bude aj cena, za ktorú smartfón ponúknu mobilní operátori. Zvedaví sme aj na reálnu výdrž 2 300 mAh batérie. U Sony Xperia Z je totiž batéria sklamaním.

Na jeden záber: HTC One

Diskusia k článku:

tomas1 13.03.2013 - 18:01

vyrobcocia uz nevedia co pytat za smartfony a co je najhorsie ze za rok by to clovek chcel znova vymenit za nieco ine pretoze vyrobcovia kazdy den prinasaju nieco nove. Pritom tieto zariadenia su hodne ceny tak max 400 eur.

Matej Špeťko13.03.2013 - 19:16 Trvalý odkaz

Richard chcem sa ťa spýtať na tvoj názor keď porovnás Sony Xperia Z a HTC One...V čom je ktorý z nich lepší, pre ktorý by si sa rozhodol? ďakujem

Nightmare13.03.2013 - 20:20 Trvalý odkaz

Ja by som povedal že je to tak 1:1 v niečom je lepši HTC v inom zas Sony...komu čo ako vyhovuje

Denis13.03.2013 - 21:45 Trvalý odkaz

Richard by sa rozhodol pre Galaxy S4 :) aspoň myslím.

Matej Špeťko13.03.2013 - 21:48 Trvalý odkaz

To sa uvidí až zajtra, podľa toho čo ponúkne...ale moja otázka sa S4 netýka :)

Celá diskusia 9 príspevkov