Mivvy Chat

SKÚSENOSTI majiteľa Mobil s 1,3 Mpix fotoaparátom, prehrávačom hudby, FM rádiom a funkciou videochatu.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

PRVÝ KONTAKT: Mivvy Chat

Prečítajte si skúsenosti Borisa Búša:

Boris je užívateľom Sony Ericssonu K800i a P1i, Mivvy Music mal možnosť nezávisle skúšať na dlhší čas.

PLUSY

Konštrukcia Mivvy Chat je napriek použitiu plastov dostatočne pevná. Vŕzganie alebo praskanie krytu sa neobjaví ani pri silnejšom stláčaní. Všetko sedí na svojom mieste, čo často krát chýba aj u podstatne drahších telefónov.

Použitie štandardného 3,5 mm a miniUSB konektora stále nie je u mobilov bežné. Preto som bol rád, že sa v Mivvy rozhodli práve pre ich použitie. Pripojenie s PC alebo pohotovostné nabitie batérie je tak možné prakticky kdekoľvek. Rovnako aj použitiu vlastných slúchadiel nič nestojí v ceste.

Rozmery sú veľmi príjemným prekvapením. Takmer všetko je maličké, ale napriek tomu to nijak neovplyvňuje ovládanie. Vo vrecku nohavíc alebo bundy mi za žiadnych okolností neprekážal a veľa krát som ani nevedel, že ho mám pri sebe.

Malé tlačidlá sú od seba umiestnené dostatočne ďaleko a hmatom ich veľmi dobre rozlíšite. Písanie správ bolo pohodlné aj vďaka príjemnému odporu a odozve klávesov.Správy sa vďaka slušnej klávesnici píšu veľmi dobre. Pamäť na tisíc SMS musí stačiť aj veľkým maniakom. Navyše počet uložených MMS správ obmedzuje len voľná pamäť prístroja.

Displej je kapitolou samou o sebe. Veľkosťou sa prispôsobil rozmerom telefónu, takže aj napriek rozlíšeniu 176 na 220 bodov je pekne jemný. Najväčším plusom je ale jeho kontrast a viditeľnosť. Na priamom slnku vidíte všetko presne tak isto ako v interiéri. Čitateľnosť sa nezníži ani zvolením čiernej témy. Na telefón tejto cenovej kategórie je to výkon skutočne nevídaný.

"Najväčším plusom je ale kontrast a viditeľnosť displeja."

Telefónny zoznam je dostatočne podrobný a ponúka možnosť uložiť až tisíc záznamov. Nechýba vytváranie skupín a rýchle vyhľadávanie postupným písaním znakov.

Poznámky v mobilnom telefóne asi nie sú veľkým prekvapením. Možnosť umiestniť jednu z nich na pohotovostný displej v štýle telefónov Sony Ericsson som ale nečakal. Takto som mal stále na očiach dôležité veci, ktoré som potreboval vybaviť.

"Možnosť umiestniť poznámku na pohotovostný displej v štýle telefónov Sony Ericsson som nečakal."

Po odobratí zadného krytu mi pohľad padol na rozmerný reproduktor. Ten zabezpečuje veľmi hlasné prehrávanie melódií pri prichádzajúcom hovore alebo správe. Ja som mal nastavený vždy len prvý, najviac druhý, stupeň. Ostatné tri úrovne sú už pomaly na hranici únosnosti a zvuk navyše dosť výrazne rezonuje. Napriek tomu takto hlasný prejav považujem za plus, pretože som nikdy žiadnu udalosť nepremeškal.

Batéria má dostatočnú kapacitu a udrží Mivvy Chat na príjme bez problémov dva až tri dni. To všetko s nastavenou maximálnou hodnotou jasu, zapnutými vibráciami a bežnom používaní na hovory, správy a občasné počúvanie hudby.

MÍNUSY

Udržať Mivvy Chat v čistom stave je umením. Je doslova lapačom odtlačkov prstov na lesklom ako aj na matnom povrchu.

Fotoaparát nie je nijak chránený, takže poškriabaniu objektívu sa časom nevyhne asi nikto. Výsledne snímky sú slabé a často krát prepálené alebo príliš tmavé. Podobne je na tom aj natáčanie videa. Nízke rozlíšenie a nízka kvalita záznamu nevyzerali dobre ani na displeji telefónu. Jednoducho, toto nie je silná stránka Mivvy Chat, čo je škoda, pretože práve vďaka displeju vždy presne vidíte snímanú scénu.

Absencia dátových technológií okrem prítomného GPRS je síce sklamaním, ale vzhľadom na cenu prístroja ju chápem. Rovnako je to aj s neprítomnosťou e-mailového klienta. Veľmi jednoduchý wapový prehliadač je možné použiť skutočne len na wap stránky. Pri pokuse o načítanie textovej verzie Fony.sk telefón zobrazil chybovú hlášku a ponúkol jedine ukončenie prehliadača. Problém som mal aj s prihlásením do fóra, v ktorom sa Mivvy po zadaní druhého písmena samovoľne reštartoval. Po odobratí pamäťovej karty však všetko fungovalo.

Hudobné funkcie sa mi zdali byť pomerne jednoduché. Prehrávač umožňuje vytváranie zoznamov skladieb, prehrávanie na pozadí, opakovanie alebo náhodný výber, ale tam jeho pokročilejšie funkcie končia. Chýba nastavenie ekvalizéra, prípadne viaceré možnosti radenia pesničiek. Reprodukcia hudby je aj pri použití kvalitných slúchadiel na nižšej úrovni. So zabudovaným rádiom si naladíte a uložíte obľúbené frekvencie. To je aj jediné, čo z neho dostanete.

Možno so mnou budú niektorí nesúhlasiť, ale ja osobne považujem funkciu video chatu za zbytočnú z niekoľkých dôvodov. Asi najhlavnejším je potreba vlastniť telefóny podporujúce túto službu, čiže v súčasnosti len Mivvy Chat. Na prenos obrazu sa využívajú dáta, takže častých "chaterov" to môže vyjsť pekne draho. Tým je však zabezpečená len obrazová komunikácia! Na samotný chat sa využívajú SMS správy, takže náklady na komunikáciu môžu ísť takto ešte vyššie než s bežným videotelefonovaním. Zmysel takejto formy komunikácie som skutočne nenašiel. Určite je to zaujímavé aspoň raz vyskúšať, ale ja som sa hneď vrátil ku klasickým SMS správam.

"Podpora video chatu môže byť pre niekoho zaujímavá, ja ho pokladám za zbytočnosť."

Po zvolení slovenčiny som takmer okamžite objavil zopár nedostatkov v popisoch. Ak sú zapnuté oblastné informácie, tak sa budú prekrývať s názvom operátora. Pri odomykaní klávesnice som si prečítal: ”Stlačte # pre # odomknutie kláves“, prípadne pri zamknutej klávesnici je doslova orezaný kúsok z písmena O v slove Odomknúť. Mňa tieto nedostatky rozosmiali, ale budúci majiteľ z toho nemusí byť práve nadšený.

Na koniec som si nechal jednu zvláštnu kategóriu. Keďže mi rukami prešlo už veľa mobilných telefónov, tak približne poznám štruktúru menu používanú jednotlivými výrobcami. V prípade Mivvy Chat som bol šokovaný nápadnou podobnosťou položiek menu s telefónmi Sony Ericsson a Samsung. Je mi jasné, že v súčasnosti je ťažké nájsť niečo originálne, ale prebratie celých štruktúr v správach, kontaktoch, nastaveniach, wapovom prehliadači alebo organizéri mi okamžite udrelo do očí. Navyše niektoré predinštalované melódie sa zasa nápadne podobali na produkciu Nokie.

"V prípade Mivvy Chat som bol šokovaný nápadnou podobnosťou položiek menu s telefónmi Sony Ericsson a Samsung."

ZÁVER

Mivvy Chat je na trhu určite unikátom. Podpora video chatu môže byť pre niekoho zaujímavá, ja ho pokladám za zbytočnosť. Po dlhodobom testovaní mám z neho rozporuplné dojmy. Na jednej strane dobrá klávesnica, dobre čitateľný displej, slušná výdrž a na strane druhej slabšie multimediálne funkcie, alebo strata originality. Cenovo však mieri medzi menej náročných užívateľov, ktorých by mohol zaujať.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.05.2008 - 20:21

charm: it a pleasure coming accross your item......am charmusso Coly from Uk i am interested in buying your item kindly get back to me with the total of the cost of the item plus the shipment cost to Uk and i want you to know that i needed it very urgent and i want you to know that i want it for my sister in Uk...kindlt get back to me with the total cost and the your PAYPAL or BANK DETAILS so that i can make the payment asap......I needed 5Pieces of the item including the shipment cost. charmusso_coly247@yahoo.com Thaks and God Bless You Charmusso Coly

Celá diskusia 1 príspevok