Adapt Keyboard

RECENZIA Bluetooth príslušenstva Univerzálna bezdrôtová päťriadková klávesnica.

Už dávnejšie som testoval Bluetooth klávesnicu iGo Stowaway Ultra-Slim Bluetooth Keyboard. Jej prednosťou bolo kovové spracovanie, strácala však na počte riadkov. Číslice tak bolo nutné zadávať kombináciou kláves.

Po dlhšej dobe som sa dostal k univerzálnej päťriadkovej Bluetooth klávesnici. Práve piaty riadok je určený čísliciam a dúfal som, že ním bude možné zadať aj slovenské znaky.

Základné parametre:

rozmery v zavretom stave: 143 x 98 x 19 mm,

rozmery v otvorenom stave: 285 x 98 x 19 mm,

zistená hmotnosť s dvoma AAA batériami: 210 gramov,

Bluetooth profily: SPP a HID,

napájanie: 2 x AAA.

Podporované operačné systémy:

- Windows Mobile 2003 PocketPC,

- Windows Mobile 2003 Smartphone,

- Windows Mobile 5.0 (Pocket PC, Smartphone),

- Windows Mobile 6,

- PALM OS,

- Symbian S60 (aj 3rd),

- Symbian S80.

Spracovanie klávesnice adapt (universal freedom keyboard) je výhradne plastové, po otvorení môžete mechanizmus uzamknúť.

Dvojicu AAA batérií vložíte do hornej časti pravého ramena, z ľavého zase vysuniete držiak na mobil.

Najprv som musel stiahnuť stiahol z webu adapt-mobile.com ovládač, rozbaliť ho v PC a nainštalovať v mobile. Ja som si SIS súbor preniesol do pamäťe telefónu a v ňom inštalačný súbor otvoril. Po nainštalovaní som musel aplikáciu odblokovať pomocou kódu na zadnej strane priloženého návodu a výslednej kombinácie na adrese www.adapt-mobile.com/unlock/. Po odblokovaní bola Nokia N95 8GB pripravená na spojenie s klávesnicou.

Druhou možnosťou bolo použitie aplikácie Bezdrôtová klávesnica priamo v Nokii N95, ktorú nájdete aj v ďalších nových smartfónoch od Nokie.

Na klávesnici som prepínač posunul z OFF do pozície HID (v prípade viacerých telefónov by to bolo do polohy SPP). Týmto odlíšite Bluetooth profil, ktorým bude klávesnica komunikovať. Potom som v aplikácii našiel Bluetooth klávesnicu, nastavil jazyk na English a v testovacom riadku funkčnosť vyskúšal.

Písanie bežného textu funguje bez problémov a rýchlo, len si musíte zvyknúť za zoradenie QWERTY. Alt+Enter potvrdzuje voľby, Fn+Esc (tlačidlo vľavo hore) má zase funkciu naspäť. Podržaním Shift a stláčaním šípok nedochádzalo v Nokii N95 ku označovaniu textu.

Na niekoľkých tlačidlách sa nachádzajú znamienka ako dĺžeň (ú), vokáň (û), krúžok (ů), ale mäkčeň tam chýbal. Adapt keyboard neumožňuje písanie slovenského textu, skúšal som snáď všetky možné kombinácie. Samozrejme, písanie e-mailov bez diakritiky je pohodlné.

Výhody:

- päť riadkov tlačidiel,

- HID profil pre spojenie s PC.

Nevýhody:

- v mobile pracuje len so spustenou aplikáciou,

- nemožné písanie so slovenskou diakritikou.

Orientačná cena: 2 500 - 4 000 Sk

Záver

Adapt Universal Bluetooth Keyboard (Freedom Universal Bluetooth Keyboard) ma zlákala počtom riadkov tlačidiel, ale sklamanie prišlo, keď som zistil, že s ňou texty s diakritikou písať nemôžem. Chýba totiž podpora slovenského (alebo aspoň českého) jazyka v dodávanej aplikácii, bez ktorej s mobilom nefunguje. Na písanie e-mailov bez diakritiky je ako stvorená, len neviem, či sa ju vám bude chcieť nosiť všade so sebou. Pre západné krajiny patrí Adapt k najlepším Bluetooth klávesniciam, ale u nás môže byť s jej chýbajúcou lokalizáciou problém.

- produktová stránka

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.05.2008 - 02:50

Fizzy: Vzdy sa tesim na recenziu prislusenstva. A klavesnice su u mna najocakavanejsie. Skoda ze si nemal moznost tu klavku otestovat aj na nejakom WIN. Ale super. Rad citam fony.sk ;)

anonymous21.05.2008 - 10:16 Trvalý odkaz

Fizzy: este take otazky, prepokladam ze s PC komunikovala klavesnica cez BT bez problemov. Ake si mal pocity pri pisani. Co sa tyka stability na nerovnom povrchu (napr ked pises na kolenach alebo na kamenoch v prirobe ked si uz dal taku fotku :D )

anonymous21.05.2008 - 11:10 Trvalý odkaz

brco: S WM ide aj diakritika uplne v pohode. Symbian na to proste nema, ale ked mas na mobile vlastnu klavku, tuto by si nevyuzil.

anonymous21.05.2008 - 13:36 Trvalý odkaz

mental.disease: mi nejde do hlavy ako to moze mat 19mm v otvorenom aj zatvorenom stave

anonymous21.05.2008 - 13:42 Trvalý odkaz

Atlis: Ani mne to nejde do hlavy, hlavne ked v otvorenom stave to musi mat s tym drziakom aj 10 centimetrov :P :D

Celá diskusia 11 príspevkov