Nokia sprístupní navigáciu Here Drive+ pre všetky smartfóny s WP 8

Veľkou výhodou smartfónov Nokia Lumia oproti konkurencii, sú bezplatné mapy Here Maps a offline hlasová navigácia Here Drive. To už bude minulosťou. Nokia oznámila, že online mapy budú pre všetky zariadenia bezplatné, za navigáciu si však bude treba priplatiť.

Je nesporné, že jedným z najväčších bonusov zariadení radu Nokia Lumia je bezplatná offline hlasová navigácia, ktorá mohla byť práve tým rozhodujúcim jazýčkom váh pri voľbe zákazníka medzi konkurenčnými značkami.

Prečítajte si: Nokia HERE: lokalizačné služby pre všetky systémy (15. 11. 2012)

O tom, že Nokia sprístupní svoje mapové podklady s navigáciou aj pre iné smartfóny, sa na webe diskutovalo už dlho. Majitelia windowsfónov značky HTC, Samsung či Huawei sa už teraz môžu tešiť na aplikácie Here, ktoré si budú môcť zadarmo či za poplatok stiahnuť z obchodu Windows Store.

Here Maps budú pre všetkých zadarmo, no pri hlasovej navigácii to páni z Nokie trošku skomplikovali. Aplikácia Here Drive (s navigáciou iba v regióne, v ktorom je SIM karta aktivovaná) bude bezplatne dostupná iba pre telefóny v USA, Kanade, Mexiku, Veľkej Británii, Nemecku, Taliansku, Španielsku a Francúzsku). Za upgrade na globálnu verziu Here Drive+ zaplatí záujemca 15,49 €.

Taká istá suma platí aj pre majiteľov Nokií Lumia 720, 520 a 521, ktorí majú vo svojich smartfónoch nainštalovanú iba regionálnu navigáciu Here Drive. Vlastníci modelov Lumia 620, 810, 820, 822, 920, 925 a 928 majú o starosť menej. Plnohodnotná offline navigácia na nich čaká hneď po vybalení telefónu z krabice.

Pre obyvateľov ostatných krajín, kam patrí aj Slovensko, bude k dispozícii iba softvér Here Drive+ s kompletnou globálnou navigáciou. Cena za licenciu bude 34,99 €.

Aplikácia Here Transit, ktorá vám pomôže s vyhľadaním správneho spoja v mestskej hromadnej doprave bude pre všetky Lumie a vybrané krajiny (USA, Kanada, Mexiko, Veľká Británia, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Francúzsko) dostupná bezplatne, pre ostatné trhy za poplatok 1,99 €.

Softvér Nokia Here má byť vo Windows Store k dispozícii koncom tohto týždňa.

Presnú dostupnosť a cenu pre konkrétny model či región nájdete v tabuľke:

Potešil vás tento krok Nokie? Čo si o tom myslíte, využijete možnosť mať vo svojom HTC alebo Samsungu mapy s navigáciou od Nokie?

Zdroj: press.nokia.com

Diskusia k článku:

rbt 10.07.2013 - 09:19

35 EUR? Ako to dopadne na SLovensku a inde? ľudia si radšej kúpia lacný Android za 100 EUR a nahrajú si tam pirátsku navigáciu z internetu. Keďže WP toto neumožňuje, Nokia vlastne podporuje Android.

petris10.07.2013 - 11:05 Trvalý odkaz

neexistuje jeden jediny dovod preco by to nokia mala spristupnovat pre inych vyrobcov windowsphone telefonov zadarmo.

nokii patri najvacsi trhovy podiel vo winphone segmente. navigaciu ma uz v zaklade. u vyssich modelov celosvetovu. kupou nokie ziskate okrem navigacie aj ine exkluzivne nokia aplikacie. ak winphone tak urcite nokia. zabugovany android s bezpecnostnymi dierami nebrat.

Peter Pavlinsky10.07.2013 - 11:31 Trvalý odkaz

"ROBKO" myslis tu piratsku navigaciu, ktora na uvodny kontakt caka 20 min, ta na ktorej ked ti naviac treba nenajdes aktualizacie? Myslis tu ktoru musis kazdy pol rok cracknut? A co je lepsie kupit navigaciu do telefonu, ktory ma dobre a kvalitne telo, fotak, a dalsiu vybavu, alebo kupit najlacnejsi Android, kde ta navigacka bude sekat?
Lebo ak ma niekto Lumiu za CCA 250 Eur (napr 720), tak si ma kupit Android fon za 100 koli navigacii?
Nehovoriac o svetovej kvalite Here Drive +

rbt10.07.2013 - 12:25 Trvalý odkaz

Ale netrep. Na Android bežne stiahneš rôzne navigácie, kde bez problémov bežia stále aktualizácie, nemusíš ju teda každý pol rok crackovať, ako tu klameš. Osobne mám Sygic zakúpený a stál ma 6Eur a poviem Ti, je to ďaleko lepšia navigácia, ako tá Nokiácka, a to netvrdím len ja ale aj majitelia iPhone, kde je tiež. A tie klamstvá o zabugovanom Androide si nechaj. Dnes priemerné Android telefóny chodia naozaj dobre.

rbt10.07.2013 - 12:27 Trvalý odkaz

Svetovej kvalita Here Drive? Nedaj sa vysmiať, to môže napísať len nejaký trapko, čo nemal v ruke poriadnu navugáciu. Ano, pokiaľ si používal len tú od Nokie, tak si myslíš, aká je bohovská, ale keď skúsiš niečo poriadne, ako Sygic, tak zistíš, že tá Nokiácka je naozaj naprd 10 rokov pozadu za naozaj svetovými navigáciami pre fony.

Celá diskusia 20 príspevkov