Nokia pridáva do WP 8 možnosť blokovať hovory a SMS

Nová aplikácia využíva API pridané v aktualizácii GDR2 a ponúka tak jednu z dlho očakávaných funkcií. Ešte nedávno však Nokia vyzývala Microsoft na oveľa výraznejšiu aktivitu pri vývoji operačného Windows Phone.

Microsoft v GDR2, poslednej aktualizácii svojho operačného systému Windows Phone 8, pridal API podporu pre možnosť blokovania hovorov a SMS správ z konkrétneho čísla. Nokia to zdá sa využila, a všetky Lumie s Amber update, ktorý už GDR2 tiež obsahuje, odteraz môžu používať novú aplikáciu Extras + Info dostupnú cez Windows Phone Store.

Po jej inštalácii sa v nastaveniach telefónu zjaví nová položka call + SMS filter, ktorá ponúkne jednoduché blokovanie hovorov a SMS správ z telefónneho čísla vybraného z histórie volaní. Súčasťou je dokonca aj živá dlaždica, ktorá spolu s prípadnými notifikáciami oznamuje, koľko hovorov bolo zablokovaných.

K blokovaniu hovorov a správ dochádza súčasne, z raz zablokovaného čísla teda automaticky nedostanete ani žiadnu SMS-ku, kedže selektívne nastavenie pre každú službu zvlášť nie je možné. Aplikácia Extras + Info by už teraz mala byť dostupná pre všetky Lumie s Amber aktualizáciou.

Výrobcovia ostatných telefónov s Windows Phone 8 budú mať možnosť podobnú funkciu implementovať, zdá sa však, že Nokia už definitívne prebrala status hlavného partnera Microsoftu. Vývoj a inovácie v Lumiách sú totiž zďaleka najrýchlejšie.

obr: Windows Phone Central

Ešte nedávno si však viceprezident Nokie Bryan Biniak posťažoval, keď naznačil, že jeho spoločnosť a Microsoft majú pri spoločnom stole značne odlišné prístupy. Zatiaľ čo podľa neho Nokia vychŕlila za posledný rok viac než 10 nových Lumií, pre Microsoft popri Windows, Xboxe a iných činnostiach nie je Windows Phone na druhom, ani treťom mieste, pričom aktivity musia prísť hneď, a nie až tesne pred uzávierkou fiškálneho roku, kedy sa spoločnosť pozerá späť na svoje ciele.

Podľa neho nemožno predávať telefóny bez aplikácií, hoci Nokia pre každú novú Lumiu vždy nejakú zaujímavú pripraví a čerství majitelia ju nájdu už nainštalovanú, rovno po vytiahnutí z retailovej krabice. Zároveň však zostáva optimistom pre ďalší vývoj. Na domácom trhu vo Fínsku je Windows Phone s 24 %podielom na trhu trhu tretie, tesne za Androidom a iOS. Nokia aj Microsoft navyše spoločne vyhlasujú, že príchod všetkých dôležitých aplikácií na ich platformu je vďaka jednaniam s vývojármi len otázkou času a to, že oficiálna aplikácia na WP 8 neexistuje ešte neznamená, že vo Windows Phone Store nenájdete dobre použiteľnú náhradu.

Zdroj: Windows Phone Central, International Business Times

Diskusia k článku:

salatin 09.08.2013 - 21:49

Nejaká podobná aplikácie pre symbian?síce nejaké sú,ale aj keď dotyčné číslo mám zablokované,človek sa mi dovolá.tel.zazvoní síce len raz,ale aj tak.dík

rado10.08.2013 - 00:34 Trvalý odkaz

Smartphoneware Best Blacklist alebo Epocware Handy Blacklist ... neviem teraz ktory z nich som pouzival na N8 ale v pohode blokoval vsetko co som chcel...

Celá diskusia 2 príspevky