Android a iOS TIP: Offline turistická mapa Slovenska

Pri výletoch do prírody, pokiaľ vlastníte smartón s Androidom, už nebude potrebné nosiť klasické mapy a kompas v batohu. Offline mapa turistických trás je k dispozícii aj v lokalitách bez mobilného signálu.

Hoci to vyzerá, že vrchol leta už máme za sebou, vhodný čas na výlet do prírody a turistiku je prakticky vždy. Aj tu prichádza k slovu technika a klasické papierové mapové podklady už možno mať so sebou vo vrecku. V spolupráci s GPS v smartfóne sa určite nestratíte a rýchlejšie sa zorientujete v teréne.

Takmer nevyhnutné je mať mapy uložené priamo v zariadení, ak by ste sa ocitli mimo dosahu BTS staníc. Navyše, mimo obývaných území je často k dispozícii iba technológia EDGE, alebo dokonca ešte pomalšie pripojenie. Ideálnym riešením by mohla byť nová aplikácia od slovenského autora - Turistická mapa SR.

Tá využíva sieť voľných máp OpenStreetMap tvorených priamo používateľmi. V prípade tejto aplikácie obsahuje približne 90 % turistických trás na Slovensku, vrátane ich správneho farebného označenia. Okrem klasickej GPS lokalizácie na obrazovke dokáže jednoduchá aplikácia vypísať aj konkrétne súradnice vašej polohy (čo môže byť užitočné v prípade nebezpečenstva).

Prečítajte si: Nokia Drive - offline navigácia v Marketplace (22. 3. 2012)

Zaujímavosťou je aj možnosť GPS trackovania prejdenej trasy. Následne ju bude možné zobraziť prostredníctvom nákresu a grafu nadmorskej výšky priamo v zariadení, alebo exportovať vo formátoch GPX a KLM. Tie sú určite známe používateľom Google Earth, či služieb ako Endomondo a Runkeeper. Pripraviť sa treba len na to, že aplikácia potrebuje pre svoje fungovanie stiahnuť 230 MB, ktoré sa však v prípade verzie pre Android pochopiteľne ukladajú na SD kartu.

Hlavné funkcie Turistickej mapy SR:

- zobrazenie aktuálnej pozície na mape

- zobrazenie GPS súradníc, nadmorskej výšky a presnosti GPS

- nahrávanie trasy na pozadí a jej štatistiky (vzdialenosť, čas)

- výškové profily trás

- export do GPX a KLM

Turistická mapa

Aplikácia funguje spoľahlivo, vytknúť jej možno snáď len nie najrýchlejšie prekresľovanie mapy aj na najvýkonnejších zariadeniach a pomerne malý rozsah priblíženia mapy. Potešila by možnosť väčšieho zazoomovania na vrstevnice, pri presune cez pol Slovenska sa zasa unavíte nekonečným posúvaním obrazovky. Vo vektorových dátach zobrazovaných aplikáciou tiež nemožno vyhľadávať zadaním konkrétneho názvu lokality.

Link na stiahnutie:

Google Play

App Store

Mapa je k dispozícii zadarmo, podľa popisu na Google Play sa však jedná o špeciálnu akciu, kedže bola vydaná iba tento týždeň.

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Fizzy 21.08.2013 - 16:23

"Mapy totiž fungujú iba ako vektorové obrázky", nema to byt "ako bitmapove obrazky"? Este to len stahujem, ale myslim, ze vektorove obrazky to niesu.

Matej Krajčovič21.08.2013 - 16:52 Trvalý odkaz

OpenStreetMap sú vektorové podklady. To umožňuje zoomovanie bez toho, aby si videl ich raster - znova sa prekresľujú.
Ale máš pravdu, že tá moja formulácia vety nebola najšťastnejšia, sú to skôr dáta, ako obrázky.

Richard Hombauer22.08.2013 - 12:56 Trvalý odkaz

Podľa mojich skúseností s týmto projektom na iOS sú to jednoznačne bitmapové mapy, obyčajné screenshoty z OpenStreetMap. A dokonca niekedy veľmi zle pozliepané. Takže na turistiku som si radšej zobral papierovú mapu než mobil s týmto pokusom... :-/

Celá diskusia 3 príspevky