Skúsenosti so Sony Xperia U

Osemmesačné skúsenosti čitateľa Dávida s kompaktným androidom, ktorý zaujme štýlovým dizajnom s farebným podsvietením priesvitnej lišty. Zamrzí nízka kapacita vnútornej pamäte a slabý fotoaparát.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Dávida Levického.

Úvod

Tak som sa dočkal. Na moju starú Nokiu 6303 konečne prišla SMS-ka z Telekomu s informáciou, že mi končí viazanosť a mám možnosť vybrať si nový telefón. "Klasik" od Nokie ma nikdy nesklamal, no predsa len, v tejto dobe, kde je na každom rohu samý android a samé "jablko", už podla mňa nemá čo ponúknuť.

Doposiaľ som využíval program Fix12. Ponuka bola dosť chudobná, ak chce človek chytrý telefón, mal by sa porozhliadnuť po iných mesačných programoch. Môj pôvodný plán bol Sony Xperia Tipo + Fix12, no nakoniec som sa nechal prehovoriť na program Happy XS, kde bola ponuka telefónov podstatne pestrejšia. Dlho som nerozmýšľal a siahol po Sony Xperia U. Pokiaľ ide o mesačné výdavky, tie sa takmer nezmenili: 9,99 € za paušál + 2 € za mobil.

Recenzia: Sony Xperia U

Displej a konštrukcia

Keďže som čerstvý dvadsiatnik, telefón využívam hlavne na zábavu. Pri výbere ma ako prvý oslovil 3,5'' displej s rozlíšením 480 x 854 bodov. Pri tak malom zariadení je rozlíšenie naozaj slušné. Pochvaľujem si aj hranatý dizajn, ktorý však nemusí vyhovovať každému. Zaujímavá vec je priesvitný pásik v spodnej časti, ktorý dokáže meniť farbu podľa zvolenej témy, obrázka albumu v prehrávači alebo pri prezeraní fotografií. Po nainštalovaní aplikácie "Illumination Bar" ma vie upozorniť aj na nové udalosti. Aplikácia ponúka aj možnosť zmeniť farbu pásika aj pri bežnom používaní. Ak chcem napríklad modrý pásik, nie je nutné nastavovať modrú tému. Takto sa dajú nastaviť rôzne kombinácie. Vyzerá to dobre. Hlavne v tmavších miestnostiach, na diskotékach a pri pivku s kamarátmi. V balení som mal aj vymeniteľný spodný kryt, bohužiaľ ružový. Dámsku populáciu by to ale mohlo potešiť. Dokúpiť si môžete aj bielu a žltú verziu. Taktiež je v ponuke aj biely zadný kryt. Z toľkých kombinácií si už vyberie hádam každý, ja sa držím čiernej klasiky.

Multimédiá a aplikácie

Medzi moje najviac používané funkcie určite patrí prehrávač hudby. Po aktualizácií Androidu z verzie 2.3.7 Gingerbread na 4.0.4 Ice Cream Sandwich ponúka telefón dokonca Walkman prehrávač. Milovníkov tanečnej hudby poteší funkcia ClearBass, s dodávanými slúchadlami však kvalita stále nie je nič moc. Používam vlastné slúchadlá Sony MDR-EX10LP. Za 10 € kvalita ďaleko prekonala moje očakávania. "Muzikofilom", ktorí chcú aj dačo ušetriť, ich určite odporúčam. Samotný prehrávač je to najlepšie, s čím som sa doteraz stretol. Zaujímavá je funkcia vizualizér, ktorá vás ale za také dva dni prestane baviť. Aj tak je to riadny žrút baterky. Viac užitočná je funkcia Prehrať na zariadení, pomocou ktorej dokážete fotky, hudbu a video prehrať na ľubovoľnom zariadení v sieti. Funkciu využívam so Samsung smart TV, takto môžem snímky z výletu ukázať celej rodine na veľkej obrazovke. S aplikáciou Samsung Remote sa dá telefón použiť ako diaľkové ovládanie.

Samotný fotoaparát nepovažujem za kvalitný. Dovolím si tvrdiť, že stará Nokia fotila lepšie. Na zábavu však úplne postačuje. Pri dennom svetle je kvalita v exteriéri pomerne dobrá, ale na spomínaných diskotékach a v zlých svetelných podmienkach je na fotografiách veľký šum. Nepomôže ani LED blesk, ten zas dosť prepaľuje. S videom je to rovnako.

Páči sa mi integrácia sociálnych sietí v telefóne, e-mailové kontá, všetko mám pekne poruke. Už nikdy nezabudnem na narodeniny a meniny. Nemusím kvôli každej maličkosti zapínať počítač. Používam prehliadač Chrome, takže k histórií a záložkám mám prístup na každom zariadení.

Interná pamäť a výdrž

Za hlavné mínus považujem internú pamäť, ktorá má 2 GB na aplikácie a 4 GB na médiá bez podpory pamäťových kariet. Najskôr mi to nevadilo, no ešte som netušil, koľko zaberie také HD video. Po prenesení 500 skladieb mi na foto a video zostali iba 2 GB. Našťastie som objavil zaujímavú vec. Ak používate účet Google+ a funkciu Google Drive, stačí ak sa do Google+ prihlásite cez telefón a zapnete funkciu okamžité odovzdávanie. Všetky vaše fotografie a videá sa automaticky, keď naplníte kapacitu telefónu, prenášajú do služby Google Drive. Jednoducho stačí všetko vymazať a môžete veselo fotografovať ďalej. Odporúčam si pre vymazaním najskôr overiť, či už sa snímky preniesli. V nastaveniach si môžete zvoliť prenos iba cez Wi-Fi a keď je pripojená nabíjačka. Na dovolenke môžete teda prakticky fotiť celý deň, večer v hoteli pripojíte nabíjačku a Wi-Fi, ráno všetko z telefónu vymažete a postup opakujete. Po návrate domov stačí všetko stiahnuť do PC.

Ďalšie mínus je batéria. Pri mojom používaní vydrží maximálne jeden a pol dňa, niekedy iba deň. Bez nabíjačky ani na krok.

Záver

Môj celkový dojem z telefónu je pozitívny, odporúčam ho hlavne mladým ľuďom, ktorí si nevedia predstaviť deň bez Facebooku, hudby a nejakej tej momentky s priateľmi. S vymeniteľnými krytmi a priesvitným pásikom si ho dokáže každý pretvoriť na svoj obraz. V budúcnosti by som sa chcel naďalej držať značky Sony. Momentálne ma zaujal model Xperia SP, hlavne podarený dizajn a podobný pásik ako pri mojom modeli.

Diskusia k článku:

Luca 07.09.2013 - 17:23

Jedna znama ma s tymto telefonom velmi zle skusenosti. Pocas telefonatu dochadza k preruseniu hovoru a treba znova vytacat cislo. Okrem toho vypadava v stand-by cela siet. Prva reklamacia "riesena" tak, ze ti trkvasi v servise urobili downgrade z Andoid 4.0. na stary 2.3. A ze "opravene". Druhu reklamaciu neuznali, ze vraj tento srot funguje. Vypadky vsak pokracuju nadalej a pojde znova na reklamaciu. Inak, telefon ma mizrerne malu RAM a velmi malo priestoru na ukladanie veci.

Michal07.09.2013 - 23:21 Trvalý odkaz

Za to, že sa spravil downgrade nie je nikto trkvas. V autorizovanom servise Ti do mobilu nainstaluju takú verziu FW, ktora je pre daný model najvhodnejsia. Výpadok aplikacii alebo hovorov je vacsinou zavada SW. Pokial ma clovek v xperii U nainstalovaný FW, ktorý nie je až tak vhodný a zaroven je telefon od operatora (hlavne orange) čiže brandovaný, nie je sa čomu čudovat. Operati Vám svojim brandom vačšinou SW v telefone akurat tak pose...Xperia U je v servisoch docela často, avsak 90percent zavad je SW problemom a takmer vždy sa jedna o kombinaciu operatorský brand a 4.0.4 android, čiže niečo čo v tom telefone nema od výroby čo robit! Mechanicky sa Xperiu U kazí minimalne. Druhou vecou je trieda telefonu, je to telefon nižšej triedy za 200e, preto sa neda od neho očakavat vysoký výkon. Operacna pamat na hodnete 512Mb je cene adekvatna. Avšak uživatelia, ktorí vlastnia xperiu U su vačšinou ženy alebo teenageri. S prepačením ten telefon je zasra... tolkými aplikaciami tretich stran, ktore su stahovane uživatelom, že sa niet comu cudovat. Pokial spojite Skype, Facebook, Whatsapp, Viber, Twitter a este doinstalujete nejaký iny internetovy prehladac, tak je uplne logicke, že tých 512 ram, z ktorých je pre uživatela po zapnutí vymedzených nejakých 350 dostava poriadne zabrat a aplikacie padaju, Mt sa reštartuje, proste preto lebo to nezvlada. Ani v tomto pripade sa však nejedna o výrobnu zavadu telefonu ale skor by si technicky nezdatný uživatel mal čosi naštudovat kým da MT do servisu.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne07.09.2013 - 23:38 Trvalý odkaz

pokial clovek nie je typ ze sa sem tam o telefon stara a rozumie sa co to do systemu na urovni bezneho pouzivania pc, lepsia volba by bola mozno lumia alebo iphone. sam mam handroid a som happy ale nemusi sadnut kazdemu..

Nightmare08.09.2013 - 01:04 Trvalý odkaz

viete co?milujem ked niekto na danu znacku pise dristy...kazdemu sadne nieco ine,kazdy fon ma svoje MUCHY aj taky Iphone...napr ja by som ho nekupil ani keby som bol multimilionar...tiez zboznujem ako jeden dotycny kyda na P6 pri tom ho ani nemal v ruke ba mozno ani nevidel z vrtulnika vacsinou sa porovnava s SGS3 co ma co ponuknut okrem vychytvok a moznej (3.000mAh) baterii nevymenil by som ho a mal som moznost vyskusat aj SGS3 mna moc nenadchol...okrem TouchWiz vychytavok

Me_Gusta08.09.2013 - 02:38 Trvalý odkaz

vidíš to! aj ty kydáš na iPhone :D ale keď to miluješ, tak sa to dá ospravedlniť :)

No keď mám aj ja vyjadriť svoj postoj k Účku, tak je to fajn mobil s fatálnou chybou, ktorá je pamäť. S androidom 4.0 mal tuším Sony problém a preto to blbnutie systému. Účko je starší telefón a vtedy bola 512MB RAM štandart strednej triedy, čiže na Sony sa za tento model hnevať nemôžeme, pretože je pekný, šikovný a ako stvorený pre ženy, ale tá pamäť :(

Celá diskusia 8 príspevkov