Poznáme ceny LG G2, Optimus L9 II a G Pad 8.3 (+ prvé dojmy)

Na novinárskom stretnutí so zástupcami LG sme sa dozvedeli nielen cenu, ale aj dátum, kedy sa horúce novinky dostanú k prvým slovenským zákazníkom. LG nesklamalo a smartfóny i tablet prídu na náš trh s veľmi príjemnou cenovkou. (živé fotografie)

Hlavnou témou tlačovej konferencie bola nová vlajková loď LG G2, ktorá prináša to najlepšie, čo môže LG aktuálne svojmu prémiovému modelu poskytnúť.

Novinka dostala ergonomický dizajn, výbornú výbavu, nové funkcie a zároveň sa snaží búrať zažité predstavy o telefóne tým, že má všetky tlačidlá umiestnené vzadu. Stáva sa tak prvým smartfónom, ktorý nemá po bokoch vôbec žiadne ovládacie prvky.

Podržaním zadných tlačidiel hlasitosti môžete zároveň aktivovať funkcie QuickMemo a fotoaparát. Vďaka funkcii KnockON zapnete telefón z režimu spánku jednoducho - dvojitým poklepaním na displej. Ten je pýchou smartfónu. Ponúka IPS technológiu a 5,2-palcovú uhlopriečku s Full HD rozlíšením. Rám po jeho bokoch je tenký iba 2,65 mm, takže telefón nie je taký veľký, ako sa môže zdať.

ikona

Základné info: LG G2Nová vlajková loď s OS Android Jelly Bean, 5,2'' Full HD displejom, štvorjadrovým 2,26 GHz procesorom, 13 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a optickou stabilizáciou obrazu. Poteší 3 000 mAh batéria.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Vnútri pracuje výkonný čipset Qualcomm Snapdragon 800 s taktom 2,26 GHz spolu s grafikou Adreno 330. Operačná pamäť RAM má 2 GB, vnútorný úložný priestor s 16 alebo 32 GB veľkosťou (reálne o pár GB menej) sa nedá rozšíriť microSD kartami. Operačný systém Android beží vo verzii 4.2 Jelly Bean a je rozšírený o rad nových funkcií. Medzi hlavné patrí:

- Answer Me: pri zdvihnutí telefónu k uchu dôjde k automatickému prijatiu hovoru

- Plug & Pop: po pripojení slúchadiel alebo USB kábla telefón odporučí možnosti či súvisiace funkcie, z ktorých môžete vyberať

- Text Link: informácie obsiahnuté v textových správach možno ľahko ukladať do zápisníka alebo kalendára a vyhľadávať na mape, alebo na internete

- QuickRemote: nielen, že telefón LG G2 môžete používať ako diaľkové ovládanie zariadení domácej zábavy, ale dokáže sa naučiť aj povely od tradičných diaľkových ovládačov. Zároveň ho možno prispôsobiť aj k obsluhe viacerých zariadení.

- Slide Aside: táto funkcia umožňuje ľahšie vykonávanie viacerých úloh naraz jednoduchým "odsunutím" otvorených aplikácií na stranu, prejdením obrazovky tromi prstami

- Guest Mode: ak k telefónu majú prístup hostia cez doplnkový režim odomykanie, chráni telefón súkromie vlastníka tým, že zobrazí len vopred vybrané aplikácie

Telefón je vybavený 13-megapixelovým fotoaprátom s optickou stabilizáciou obrazu s novými funkciami, ako je Super Resolution (super rozlíšenie) a Multi-point AF (viacbodové automatické zaostrovanie), ktoré pomáhajú udržať objekty na snímke zaostrené. LG G2 je v súčasnosti prvým smartfónom na trhu, ktorý dokáže prehrať zvuk v Hi-Fi kvalite 24 bitov/192kHz, čo je zvuk prevyšujúci zvukovú kvalitu CD.

Výhodou LG G2 je aj 3 000 mAh batéria, ktorú podľa výrobcu nabijete do jednej hodiny. Batéria má normálnu veľkosť, no dostala vyššiu kapacitu. Podarilo sa to vraj vďaka zväčšenej energetickej hustote v silikon monoxidovej batérii. Batéria by mala vydržať minimálne 800 cyklov nabíjania. Pre efektívnejšie využitie energie je navyše telefón osadený aj grafickou pamäťou (GRAM). Tá znižuje spotrebu energie displeja u nepohyblivého obrazu až o 26 % a zároveň zvyšuje celkovú dobu aktívneho používania zariadenia zhruba o 10 %.

Prvé skúsenosti s novým high-endom, ktorý sme si mohli na stretnutí vyskúšať, sú veľmi pozitívne. LG G2 má kvalitnú konštrukciu, elegantný dizajn s inovatívnym ovládaním, krásny displej a nové funkcie. Zadný kryt dostal polarizačnú vrstvu, na ktorej nie sú odtlačky tak viditeľné. Na netradičné ovládanie pomocou tlačidiel na zadnom kryte sa dá rýchlo zvyknúť. Využijete ich napríklad na pridanie hlasitosti počas hovoru, pri počúvaní hudby môžete meniť hlasitosť priamo z vrecka a tlačidlo bude užitočné aj pri zhotovovaní autoportrétov. Virtuálne tlačidlá na displeji ukrajujú z jeho celkovej využiteľnej veľkosti, no LG nie je jediný výrobca, ktorý sa pustil týmto smerom. Pozornosť si zaslúži tenký rám telefónu okolo displeja a jeho neuveriteľné pozorovacie uhly. Vo väčších eshopoch nájdete ku G2 aj šikovné flip puzdrá s otvorom pre kontrolu aktuálneho času či prijatých správ. Originálne puzdrá budú dostupné v niekoľkých farbách.

Novinka bude na Slovensku k dispozícii v bielej a čiernej farbe od 1. októbra 2013 za odporúčanú cenu 509 eur.

Druhá generácia el-deviatky

Minuloročný Optimus L9 patrí k úspešným modelom, o jeho obľúbenosti svedčí aj enormne dlhá diskusia pod recenziou na našej stránke. Či bude mať rovnaký úspech aj nástupca, ukáže čas. LG stavilo na osvedčený dizajn, len škoda chýbajúceho hardvérové tlačidla pod displejom.

LG Optimus L9 II dostal vyšší výkon, rýchlejší prenos dát, vyššie rozlíšenie displeja, väčšiu pamäť a kvalitnejší fotoaparát. Výkon má na starosti dvojjadrový 1,4 GHz procesor a 1 GB RAM. Vnútorná 8 GB pamäť sa dá rozšíriť microSD kartami do veľkosti 32 GB. 4,7-palcový True HD IPS displej dostal rozlíšenie 720 x 1 280 bodov. Operačný systém Android je vo verzii 4.2 Jelly Bean s grafickou nadstavbou.

ikona

Základné info: LG Optimus L9 II (D605)Nástupca obľúbeného smartfónu Optimus L9 prináša OS Android 4.1.2, silnejší dvojjadrový 1,4 GHz procesor, 4,7'' HD displej, 8 Mpix fotoaparát a infraport.

Telefón prináša všetky obľúbené používateľské funkcie od LG, ako je napríklad QSlide 2.0, ktorá umožňuje otvárať súčasne dve alebo viac aplikácií, vďaka čomu si môžete prezerať kalendár a zároveň písať SMS-ku, alebo otvárať webovú stránku a súčasne sledovať film. Zadný fotoaparát dostal vyššie, osemmegapixelové rozlíšenie, predná kamera dosahuje 1,3 Mpix. Smartfón vďaka infraportu využijete aj ako ďiaľkový ovládač na ovládanie domácej techniky.

Podľa vyjadrení zástupcov splolčnosti sa novinka do vianočnej ponuky operátorov Telekom a Orange zrejme nedostane, zákazníci si budú musieť počkať až do nového roka.

LG Optimus L9 II sa oficiálne začne na Slovensku predávať 1. októbra za odporúčanú cenu 269 eur. K dispozícii bude opäť v bielej a čiernej farbe.

Tenký tablet s bohovským displejom

Poslednou prezentovanou novinkou bol tablet G Pad 8.3, ktorý prináša na osempalcovej uhlopriečke Full HD rozlíšenie. Tu je dokonca o niečo vyššie, namiesto tradičných 1 920 x 1 080 bodov ponúkne 1 920 x 1 200 bodov. Po prvom zoznámení sa s tabletom musíme skonštatovať, že displej je naozaj krásny. Zariadenie dostalo kompaktné rozmery, hrúbku 9 mm a hmotnosť iba 338 gramov. Zmestí sa do každej tašky alebo vnútorného vrecka saka či bundy. Ovládanie jednou rukou nie je žiadny problém.

Označenie písmenkom "G" v názve napovedá, že ide o "geniálne" zariadenie, ktoré ponúka to najlepšie, čo mal výrobca aktuálne k dispozícii. Nadštandardný displej dopĺňa štvorjadrový 1,7 GHz procesor Qualcomm Snapdragon S600, 2 GB RAM, 16 GB vnútorný priestor s možnosťou rozšírenia microSD kartami do veľkosti 64 GB a operačný systém Android 4.2.2 Jelly Bean. Batéria disponuje kapacitou 4 600 mAh.

ikona

Základné info: LG G Pad 8.3Tenký a ľahký tablet s 8,3'' Full HD displejom, štvorjadrovým 1,7 GHz procesorom, 5 Mpix fotoaparátom, OS Android 4.2.2 a dizajnom novej vlajkovej lode LG G2.

LG G Pad 8.3 môžete spárovať cez aplikáciu QPair, vďaka ktorej sa každý hovor a správa prijatá na smartfóne objaví aj na tablete. Prostredníctvom tabletu tak môžete jednoducho zasielať odpovede na väčšej a pohodlnejšej klávesnici. Aplikácia umožňuje pripojiť G Pad k smartfónom a tabletom aj od iných výrobcov s Androidom (odporúča sa OS Jelly Bean). Poznámky napísané v aplikácii QMemo na modeli G Pad možno pohodlne ukladať na smartfóne a zasielať ich ostatným, z ktoréhokoľvek zariadenia.

Aj G Pad 8.3 podporuje nové funkcie známe zo smartfónu G2. Okrem iného tu nájdeme:

- Slide Aside: umožňuje vykonávať viacero úloh súčasne, jednoduchým "odsunutím" otvorených aplikácií na stranu, pomocou troch prstov

- QSlide: umožňuje pracovať bez prerušenia až s tromi rôznymi aplikáciami v jednom okne, čo je obzvlášť praktické na veľkej obrazovke

- KnockOn: zapínanie a vypínanie displeja dvojitým poklepaním na displej

Tablet G Pad 8.3 príde na Slovensko oficiálne v treťom októbrovom týždni a odporúčaná cena je stanovená na príjemných 309 eur. V obchodoch nájdeme pravdepodobne iba bielu verziu, my sme na prezentácii mali možnosť vidieť aj čierne prevedenie a subjektívne treba uznať, že biela verzia so strieborným hliníkovým krytom pôsobí luxusnejším dojmom a menej na nej vidno odtlačky prstov.

Za cenu okolo 300 eur dávame novému G Padu 10 bodov z desiatich. Krásny Full HD displej, hlasné stereo reproduktory v zadnej stene, príjemná hmotnosť i rozmery a normálna batéria hovoria za všetko.

Diskusia k článku:

Dejvo 30.09.2013 - 11:07

Čakal som o niečo menšiu cenu za LG G2, okolo 450 € by bola cenovka príjemnejšia. Avšak veľmi potešila cena tabletu, tá je ozaj výborná. Zdá sa, že to LG teraz vyšlo. Len keby ešte podporu zlepšili...

Richard Hombauer30.09.2013 - 11:22 Trvalý odkaz

To je oficiálna cena, v obchodoch bude smartfón LG G2 istotne lacnejší.

julo30.09.2013 - 11:51 Trvalý odkaz

LG začína poriadne "šľapať" Samsungu na krk...

Dejvo30.09.2013 - 12:11 Trvalý odkaz

No tak to bude fajn. Vyzerá ozaj výborne. Vianoce sa blížia... :)

punkton30.09.2013 - 13:21 Trvalý odkaz

Na heureke je od 464 ;-)

Celá diskusia 33 príspevkov