Sony Xperia Z1 f: menšia sestra vlajkovej lode

Sony kopíruje trend nastavený Samsungom a HTC, v Japonsku totiž predstavilo zmenšený model odvodený od Xperie Z1. Z1 f dostane menší, 4,3-palcový HD displej, prekvapivo však pobeží na rovnakom procesore, 2 GB RAM a ostáva aj výborný 20,7-megapixelový fotoaparát.

Kým Samsung a HTC pri svojích "mini" verziách Galaxy S4 a One prišli aj s lacnejším, a tým pádom menej výkonným hardvérom, Sony zmenšilo iba displej a batériu - možno aj preto k označeniu menšej verzie namiesto "mini" pridalo písmeno "f".

Sony Xperia Z1 f dostane rovnaký štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 taktovaný na 2,2 GHz a tiež 2 GB operačnej pamäte RAM, ako má väčšia Xperia Z1. Nemení sa ani 16 GB vnútorné úložisko a fotoaparát s rozlíšením 20,7 Mpx. Ten je označovaný ako G Lens, so svetelnosťou objektívu F 2.0.

Čo je teda oproti Xperii Z1 iné? S menšou výškou a šírkou sa, podľa všetkého, zmenšilo len to nevyhnutné. 4,3-palcová uhlopriečka LCD obrazovky s technológiami Luminous a X-Reality ponúka "iba" HD rozlíšenie (720 x 1280 b.), namiesto 5-palcového Full HD pri Z1, ktorú sme už podrobili dôkladnej recenzii. Do menšieho tela sa podarilo vtesnať batériu s kapacitou 2 300 mAh (v porovnaní s 3 000 mAh).

ikona

Recenzia: Sony Xperia Z1 - takmer dokonaláRecenzia nástupcu odolnej Xperie Z prináša silnejší procesor, krajší 5'' Full HD displej, 20,7 Mpix fotoaparát s objektívom Sony G a silnejšiu 3 000 mAh batériu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Xperia Z1 f príde s hliníkovým rámom, rozmermi 127 x 65 x 9,4 milimetrov, Androidom 4.2.2 Jelly Bean ako aj s podporou NFC, Wi-Fi a microSDXC kariet až do veľkosti 64 GB. Vážiť bude 140 gramov a ako je už u Sony zvykom, ponúkne ochranu voči vode a prachu.

obr: ASCII.jp

Chýbať nebudú ani pokročilé funkcie fotoaparátu (zdieľanie Social live, séria snímok Time-shift, vyhľadávanie Info-eye či zábavné AR efekty) a mód šetrenia batérie (pravdepodobne vypnutie dátových prenosov spolu s obrazovkou a Wi-Fi podľa miesta). Predná kamera zvládne rozlíšenie 2,2 Mpix a záznam v HD kvalite.

Najnovší smartón zatiaľ príde exkluzívne do LTE siete japonského operátora NTT DoCoMo, kde sa objaví už na konci decembra v štyroch farbách (limetkovej, čiernej, bielej a ružovej). Uvidíme, či sa po čase dostane aj do Európy. Po vzore najväčších konkurentov by sa tak stať rozhodne mohlo.

Zdroj: Sony, ASCII.jp

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 14.10.2013 - 02:07

Neviem prečo, ale mám taký teplý pocit, že s dostupnosťou to bude ako u modelu Xperia ZR, čo ma trochu otrávilo, a aj preto som sa vydal na vandrovku do mobilnej Číny... Každopádne za "triezvu cenu" pod 4 stovky by som ho bral okamžite..

Bonyek@azet.sk14.10.2013 - 04:26 Trvalý odkaz

"ponúka iba HD rozlíšenie (720x1280b.) ???
Čo máte s tým rozšírením "všetci" ??? Mám LG PRADU s "MIZERNÝM LEN" 480x800 rozšírením a nevidím v tom žiadny problém.!
Ps.
SONY ponechanim rovnakého HW v menšej verzii si určite zaslúži pochvalu oproti konkurencii, kde menšie verzie majú HODNE slabší HW, na cene sa to ale akosi nie a nie prejaviť. Vôbec sa mi to nepáči. :)
EDIT.
Nevedel som odolať zvýhodnenej cene HTC ONE S (Telekom benefit, objednal som rovno 2ks, jeden pre synovca), má tiež menšie rozlíšenie displeja ako táto XPERIA "LEN" 540x960 ale súhlasím s v recenzii písaným;

"Veľkou pýchou prednej steny je krásny Super AMOLED displej"

po pár dni používania mu naozaj nieje čo vytknúť. A ten v tej XPERII "IBA" s 720x1280 HD rozšírením pravdepodobne na tom nebude horšie, a určite nie len kvôli tomu že to nie je Super AMOLED. :)

Bonyek@azet.sk14.10.2013 - 04:53 Trvalý odkaz

EDIT.
SORRY, duplicita, dal som editovať príspevok a miesto úpravy sa vložil znova.

Brano14.10.2013 - 11:06 Trvalý odkaz

pre 4,3'' displeje je HD rozlisenie myslim ze idealne, nikoho som este nevidel nacpat tam FullHD. Sony za tento krok chvalim, HW vybavu naozaj neokresali co sa dnes v tychto mini verziach nevidi

Celá diskusia 17 príspevkov