HTC One max - prvé dojmy

HTC príjemne prekvapilo a už druhý deň po oficiálnom predstavení tabletofónu One max ponúklo novinárom možnosť pozrieť sa na horúcu novinku zblízka. Prinášame vám prvé dojmy a postrehy. (živé fotografie)

HTC One max si svoje meno zaslúži. Je to naozaj veľký a zároveň ťažký telefón. Hmotnosť 217 gramov v ruke pocítite. Dizajnom pripomína, vďaka bielym okrajom zasahujúcim do prednej steny, skôr HTC One mini.

Aj napriek odnímateľnému zadnému krytu je pevnosť konštrukcie opäť zvládnutá na výbornú. Na otvorenie krytu poslúži posuvný zámok v hornej časti ľavej steny. Tým sa líši od svojich starších súrodencov, ktorí ponúkajú tzv. unibody konštrukciu.

Pod krytom nájdeme nielen slot na microSIM kartu, ale aj microSD, a to až do veľkosti 64 GB. HTC zrejme zareagovalo na oprávnenú kritiku a potešilo tak zákazníkov, pre ktorých bola práve absencia slotu rozhodujúcim faktorom pre kúpu konkurenčného výrobku. Batéria však vyberateľná nie je.

Porovnanie so Sony Xperia Z1. Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ovládanie jednou rukou bude pre väčšinu používateľov zložité až nemožné. Preto oceňujeme, že výrobca umiestnil vypínač do pravej bočnej steny, namiesto tradičnej hornej hrany telefónu. Na rovnakom mieste, len o niečo vyššie, nájdete ovládanie hlasitosti. Manipulácia s ovládačmi aj vypínačom je bezproblémová, ľahko ich nahmatáte aj so zatvorenými očami.

ikona

Základné info: HTC One max Tabletofón s OS Android 4.3 Jelly Bean, štvorjadrovým 1,7 GHz procesorom, 5,9'' Full HD displejom, 4 Mpix UltraPixel kamerou, 3 300 mAh batériou, kompletnou dátovou výbavou a čítačkou odtlačkov prstov.

V hornej stene nájdeme audio konektor a infraport, ktorý vám z One max spraví diaľkový ovládač domácej techniky. V dolnej stene je microUSB konektor, opäť otočený "dole hlavou".

Na zadnej strane sa, okrem objektívu inovatívneho (no v skutočnosti skôr priemerného štvormegapixelového) fotoaparátu UltraPixel a LED blesku, nachádza aj čítačka odtlačkov prstov. Pre identifikáciu si môžete zvoliť jeden z troch prstov tak, aby pre vás odomykanie telefónu oskenovaním prsta bolo jednoduché a pohodlné. Každému prstu môžete priradiť funkciu, ktorá sa spustí následne po oskenovaní prsta čítačkou.

Po hardvérovej stránke sa novinke HTC nedá nič vytknúť. Štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 s taktom 1,7 GHz je dostatočne silný a výkonný, z 2 GB operačnej pamäte RAM je reálne dostupných 1,5 GB. Po spustení bolo k dispozícii vyše 1 GB. Vnútorný 16 GB úložný priestor ponúkne používateľovi približne 11 GB kapacitu. Na uskladnenie fotografií, videí a hudby môžete využiť spomínaný slot na microSD kartu.

Veľký 5,9-palcový displej s Full HD rozlíšením je jemný, kvalitný a s dobrými pozorovacími uhlami. Čitateľnosť na slnku sme nemali možnosť vyskúšať, no dá sa očakávať, že v tomto za menším One-kom nebude zaostávať. Displeje HTC-čiek patria všeobecne k najlepším.

Štvormegapixelový fotoaparát je pravdepodobne rovnaký ako v HTC One mini, chýba tu totiž optická stabilizácia obrazu. Nechýba však automatický zostrih videa (Video Highlights) v galérii v režime Udalosti. Na výber je dvanásť motívov, pridať môžete svoju hudbu a nechýba novinka Androidu 4.3 - nastavenie audio stopy podľa vlastného výberu. Môžete tak použiť akúkoľvek časť vami vybranej skladby a nielen začiatok, ako je tomu teraz,.

V HTC One max beží najnovšia verzia Androidu 4.3 spolu s novým používateľským prostredím Sense 5.5. Domáca obrazovka BlinkFeed prináša nové kanály, nechýba ani Google+. Komu BlinkFeed prekáža, môže si úvodnú obrazovku deaktivovať. Na to už dlhé mesiace čakal napríklad kolega Richard.

Novinka na nás urobila veľmi dobrý dojem. Kvalitná konštrukcia, krásny displej, výborné stereo reproduktory, prívetivé prostredie, zábavný fotoaparát (Zoe + automatické zostrihy) a navyše čítačka prstov s možnosťou priradenia rôznych funkcií aj plná dátová výbava robia z HTC One max špičkové zariadenie.

Na stretnutí so slovenským zastúpením HTC nás zaujímalo, prečo výrobca neimplementoval do tela smartfónu stylus. Používanie dotykového pera nie je pre One max problém, dokonca sa v menu nachádza aj aplikácia Scribble na kreslené alebo rukou písané poznámky. Podľa vyjadrení prieskum ukázal, že používatelia nestoja o zabudovaný stylus, navyše jeho prítomnosť vraj narúša estetický dojem zo zariadenia. Po vytiahnutí z tela prístroja ostáva na mieste dotykového pera diera, čo vraj nevyzerá pekne.

Na Slovensku by sa mal HTC One max objaviť v novembri tohto roka a stihne tak predvianočné obdobie. Odporúčaná cena by sa mala pohybovať tesne pod hladinou sedemsto eur.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu