HTC One max - zabávač s tajným stojanom

Potenciál tohto 5,9'' androidu vidím v sledovaní videí. Full HD obrazovka, stereo reproduktory, podpora pamäťových kariet... Odrádza nedoriešeným snímačom odtlačkov prstov a rozmermi.

Kde začať...

Doterajšia vlajková loď - HTC One - je po poslednej aktualizácii na OS Android 4.3 a nadstavbu HTC Sense 5.5 perfektný stroj. Má krásny 4,7'' displej, úžasné stereo reproduktory, vďaka ktorým na mobile pozerám viac videí a počúvam nahlas viac hudby. Kto nezažil to natešené kliknutie na akékoľvek video na Facebooku, nepochopí. Fotoaparát ponúka optickú stabilizáciu, nadštandardnú svetelnosť a vďaka nízkemu rozlíšeniu má každá snímka len okolo 1,5 MB, takže som s ním opäť začal využívať automatický upload fotografií na Dropbox alebo Google Drive či posielať fotky e-mailom bez zmenšovania. Natáčam aj krátke, väčšinou len niekoľkosekundové videá, z ktorých pomocou Video Highlights (Zaujímavé videá) v rámci Galérie vytváram rôzne automatické zostrihy (pozor, nejde o HTC Zoe, to je úplne iná a neuveriteľne zbytočná funkcia v rámci funkcií Fotoaparátu). Dokáže to aj HTC Desire 500, ale na Full HD obrazovke sa s touto funkciou pracuje lepšie. Na môj 32 GB čierny HTC One teda nedám dopustiť, hoci mu chýba podpora pamäťových kariet, silnejšia batéria či kvalitnejší fotoaparát.

Ten telefón ma od začiatku baví a to sa mi na ňom páči. Problém je jeho odvážna cenovka - pokiaľ ho nemáte z akcie operátora, pripravte sa na takmer 600-eurový pokles stavu vášho bankového účtu. Ale to zas rieši HTC One mini alebo kúpa staršieho HTC One X+, ktorý je po poslednej aktualizácii veľmi atraktívnym kúskom s 8 Mpix fotoaparátom. Ten cez deň prekonáva všetky aktuálne "htc-one-smartfóny".

ikona

Základné info: HTC One maxTabletofón s OS Android 4.3 Jelly Bean, štvorjadrovým 1,7 GHz procesorom, 5,9'' Full HD displejom, 4 Mpix UltraPixel kamerou, 3 300 mAh batériou, kompletnou dátovou výbavou a čítačkou odtlačkov prstov.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Hneď v úvode teda vyhlasujem, že po pár dňoch s HTC One max mu dávam prednosť jedine v prípade, že by stál podobne ako HTC One. Optická stabilizácia by mi istotne chýbala, ale väčší Super LCD displej by ranu na mojej duši veľmi rýchlo zacelil. K tomu pridajme o čosi lepšie a ešte hlasnejšie stereo reproduktory, a už vám nikdy nebude prekážať, že telku v obývačke zase v stredu večer obsadil Vilo a jeho hra na city. Tešil by som sa aj z podpory pamäťových kariet a výmeny micro SIM karty bez nutnosti hľadať nejaký ostrý predmet. Zadný hliníkový kryt totiž jemne odskočí po potiahnutí posuvného zámku v ľavej bočnej stene. A pri tomto bode sa musím zastaviť.

Celý čas som rozmýšľal, prečo HTC na One max použilo taký nápadný zámok zadného hliníkového krytu. Veď nenápadných riešení je neúrekom a takýto prvok skôr nabáda k rýchlej aktivácii tichého režimu alebo blokovania otáčania obrazovky ako na iPadoch. Lenže všetko má svoj význam.

Stačí odklopiť hliníkový kryt a ten sa zrazu premení na pevný kovový stojan! Už mi dáva zmysel aj integrovaná batéria, ktorá by inak mohla pri sledovaní videí vypadnúť. HTC One max je prvý po HTC HD7 druhý mobil renomovaného výrobcu s integrovaným stojanom, pričom mám pocit, že väčšina zamestnancov HTC o tom ani nevie. Ani žiadna recenzia, ani žiadna prezentácia na to doteraz pravdepodobne neupozornila. Preto je ľavá bočná stena prázdna - takto slúži ako oporný bod. Aj zahnutie nožičiek zadnej steny dáva teraz zmysel.

Vráťme sa ešte k potenciálnej kúpe maxu. Výrazným krokom vzad by pri každodennom používaní boli jeho rozmery. HTC One max nie je ani tenký mobil, ani jeho rozmery nie sú primerané uhlopriečke displeja. No a 219 gramov na našej redakčnej váhe prekonáva o 51 gramov (alebo tiež o 30 %) vydarený 5,7-palcový Galaxy Note 3 a rovná sa skôr 6,4-palcovej Xperii Z Ultra.

V súvislosti s HTC One max sa hovorí o cene okolo 800 eur, a to už je na môj vkus priveľa. Navyše snímač odtlačkov prstov neprináša žiaden úžitok, skôr naopak. Použijete ho len na odblokovanie displeja. Prv ho však musíte rozsvietiť vypínačom v bočnej stene. Takže, najprv rozsvietenie obrazovky, až potom prechod ukazovákom v tom jedinom správnom smere po dotykovej ploche pod objektívom, ktorý tak bude zaručene stále špinavý. Je to nepraktické a otravné.

Jedinou výhodou je spustenie jednej z troch aplikácií rovno po potiahnutí prsta po špeciálnej ploche. Môj ukazovák pravej ruky telefón len odblokuje, ukazovák druhej ruky spustí rovno aj facebook a prostredník zase zobrazí e-maily. Zdá sa vám to zbytočné? Veru aj je. A nielen to, navyše manipulácia s tak veľkým zariadením nie je nijak pohodlná. Všimol som si však, že po rozsvietení displeja môžete bez použitia odtlačku spustiť zo skratiek v spodnej lište fotoaparát. Zaujímavé. Tiež sme si všimli, že po poslednej aktuálizácií všetkých smartfónov HTC zmizla možnosť zrušiť odblokovaciu obrazovku. Nastavenia - Zabezpečenie - Uzamknutie obrazovky - Žiadne...a? No, túdle núdle! Vždy tam bude nejaký "lockscreen", verte mi. Tento "bug" všetkých nových hátécéčiek je podľa mňa rovno na reklamáciu. Alebo si nainštalujte appku No lockscreen ako ja.

Ako by mal HTC One max podľa mňa vyzerať?

Mal byť tenký ako Xperia Z Ultra. Jej veľký 6,4'' displej je na sledovanie filmov (samozrejme, jedine so slúchadlami) lepší, tenký smartfón sa navyše pohodlnejšie drží. A jeho odolnosť voči vode treba tiež pripomenúť ako výhodu. Mal mať tenké okraje okolo displeja ako LG G2, ktorý ponúka pri podstatne menších rozmeroch a len o 10 % slabšej batérii 5,2'' obrazovku s krásnymi farbami aj pozorovacími uhlami. Mal mať vymeniteľnú batériu ako Galaxy Note 3, ktorý so svojou 5,7'' obrazovkou prekonáva HTC One max takmer vo všetkých smeroch (rozmery, hmotnosť, parametre, dotykové pero, pravdepodobne tiež cena). A namiesto provizórneho stojančeka by mal obsahovať nejaký prepracovaný mechanizmus na pevné podopretie.

HTC One max nie je zlý tabletofón. Pre mňa je to však len zväčšený HTC One s nedoriešenou čítačkou prstov, prehnanými rozmermi aj hmotnosťou a mnohými zbytočnými obmedzeniami (odnímateľný zadný kryt, ale batéria bez možnosti výmeny; úžasné možnosti galérie, no fotoaparát bez optickej stabilizácie a s malým rozlíšením). A to, že som stále stláčal infraport namiesto vypínača v bočnej stene radšej ani nehovorím. To fakt musí byť ten infraport rovnakého tvaru ako vypínač na bielom HTC One?

Na čo je teda HTC One max dobrý?

Displej ponúka triezve farby, výborné pozorovacie uhly a je spoľahlivý aj na slnku. Považujem ho za najkrajší displej na trhu.

Prezeranie webových stránok je nielen zábavné, ale aj praktické. Prehliadač v smartfónoch HTC ponúka šikovné zalamovanie riadkov, keď stránku približujete zoštipnutím prstov. Chrome na HTC smartfónoch kvôli tomu nikdy nepoužívam.

Na pozeranie rôznych videí (natočených mobilom, zostrihaných v galérii, z YouTube či pamäťovej karty). Na to je to priam najlepší mobil na svete.

V hlasnom počúvaní hudby, prípadne rozhlasu nemá HTC One max na trhu konkurenta, a to ani vo vlastnej dielni.

Rozdiely HTC One max oproti HTC One

Prebehol som snáď všetky funkcie a nastavenia, aby som zistil nasledovné rozdiely:

- vyšší maximály jas podstane väčšej obrazovky (5,9'' vs. 4,7'' alebo tiež 95 cm2 vs. 60 cm2)

- výrazne silnejšia batéria (3300 mAh vs. 2300 mAh)

- výrazne vyššia hmotnosť (219 g vs. 145 g)

- vypínač v pravej bočnej stene

- citeľne hlasnejšie a kvalitnejšie stereo reproduktory po stranách

- čítačka odtlačkov prstov pre bezpečnejšie odblokovanie

- odnímateľný zadný kryt (ľahšia výmena micro SIM karty)

- podpora pamäťových kariet microSD

- menšia reálna RAM (1,5 GB vs. 1,7 GB)

- okrem časového limitu obrazovky ponúka v nastaveniach aj položku Zamknúť telefón po (vami nastavenom čase)

- dvojitý záznam vo fotoaparáte (snímka z prednej kamery vložená do záberu z hlavného fotoaparátu)

- absencia optickej stabilizácie počas fotografovania či nahrávania videí

- aplikácia KeyVPN navyše

- aplikácia Kreslenie (poznámkový blok s rôznymi šablónami) namiesto aplikácie Poznámky

- zmizla funkcia Beats Audio (v čom nevidíme žiaden problém)

Na jeden záber: HTC One max

Záver

Ak sa na to pozrieme len z pohľadu nadšenca, v sérii tabletofónov tu máme zase niečo nové. Galaxy Note 3 je rozumný stroj s dotykovým perom, Xperia Z Ultra prináša v tenkom a odolnom tele najväčší displej, no a HTC One max zase ponúka najkrajšiu obrazovku s bohovskými stereo reproduktormi po stranách. Výkonovo je najďalej Note 3, keďže ponúka lepší procesor aj väčšiu RAMku. Ak by som si mal striktne vybrať jediný tabletofón na trhu, len tak zo srandy, bol by to HTC One max...s deaktivovaným senzorom odtlačkov prstov, s perfektným displejom a sériou zábavných funkcií, na ktorých vrchole ležia automatické zostrihy v galérii. Stačí do jednej udalosti zoskupiť vybrané snímky, vybrať 16 najlepších, priradiť k nim jednu z dvanástich úplne nových tém (ktoré sú už k dispozícii aj v HTC One) a stroj vám na veľkom displeji o pár sekúnd prehrá šikovný 30-sekundový zostrih z daného dňa.

Lenže ak bude HTC One fakt stáť tých 800 eur, o ktorých sa dnes hovorí, tak po ňo ani pes neštekne. Samsung ponúka rozumnejšiu 5,7-palcovú hračku, na sledovanie filmov ponúka Sony ešte zaujímavejší kúsok s podobne slabým fotoaparátom a vo vlastnej stajni máme zase žrebca, ktorý ponúka takmer to isté, ale v menšom tele - HTC One. Mrzí ma to, ale One max mal vyzerať trochu inak. Tenšie telo, menšie okraje po stranách displeja a priaznivejšia cena. Tak to vidím ja. A nezachráni to ani ten provizórny integrovaný stojan. Ale nápad je to dobrý, nie?

HTC One max fotí trochu lepšie než HTC One

Diskusia k článku:

Valaroma 05.11.2013 - 19:57

Toto určite nie je prvé HTC s integrovaným stojanom. Napríklad HTC HD7 ho má tiež a elegantnejšie riešený. http://uncrate.com/p/2010/10/htc-hd7-xl.jpg Pravda taký subtilný stojanček by na tohto obra nestačil.

Richard Hombauer05.11.2013 - 23:35 Trvalý odkaz

Až sa hanbím... :) Výborný postreh!

Me_Gusta06.11.2013 - 01:18 Trvalý odkaz

Uff, tie rozmery sú slušné :D o 1mm väčší a o 0,2" menší ako môj Mate. Batéria tragická, ako to u HTC už poznáme, no ten stojanček by sa mi šikol ;)
A v recenzii mi chýbajú plusy a mínusy, je škoda, že sa občas neobjavia

Celá diskusia 3 príspevky