Ďalšia patentová dohoda: spory Nokie a HTC skončia

So správami o ukončení súdnych procesov a zdieľaní niektorých patentov medzi výrobcami smartfónov sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Najnovšie budú partnermi aj Nokia a HTC. To sa tak už nemusí báť zákazu predaja One a One mini.

Zdá sa, že články o vzájomných sporoch výrobcov smartfónov a obvineniach z porušovania patentov by sa pomaly mohli stať minulosťou. Pochopiteľne, právnici sú drahí a negatívna publicita predajom určite nepomáha. Minulý mesiac všetko začal Samsung, keď sa prekvapivo dohodol na zdieľaní patentov s Googlom a Ericssonom. Súčasťou zmluvy so Švédmi bolo aj zastavenie všetkých prebiehajúcich súdnych sporov.

Teraz k sebe našli cestu aj zástupcovia Nokie a HTC. Ešte na konci minulého roka pritom bolo všetko inak, súdy vo Veľkej Británii dokonca zakázali predaj HTC One mini a v problémoch bola aj vlajková loď One v Nemecku a v USA. Teraz Nokia oznámila, že sa spory zastavia a obe spoločnosti začnú spolupracovať.

HTC bude Nokii platiť za používanie patentov, ktoré boli doteraz predmetom súdnych konaní. Tá za to od Taiwancov získa prístup k technológiám pre LTE siete. Bližšie detaily zrejme zostanú utajené, no obe spoločnosti potvrdili záujem spolupracovať. Nokia do svojho patentového portfólia investuje najmä po oznámení predaja jej mobilnej divízie Microsoftu. HTC sa zas musí sústrediť na svoje ekonomické výsledky, analytici totiž očakávajú, že prvý štvrťrok 2014 pre firmu skončí ďalšou stratou a medziročným prepadom tržieb o 18,4 %.

ikona

Súd vo Veľkej Británii zakázal predaj HTC One miniPatentové spory sú zdá sa večnou témou. Britský súd najnovšie rozhodol o zákaze predaja HTC One mini na britských ostrovoch, ktorý vraj porušuje patenty Nokie. V ohrození je aj veľké One a tým aj finančné výsledky taiwanského výrobcu.

Riskovať zákazy predaja a výdaje v súvislosti so súdnymi spormi sa pravdepodobne neoplatí. Nepriaznivú situáciu by mohol zmeniť najmä nástupca súčasného HTC One. Model s kódovým označením M8 by sa mohol objaviť už na konci mesiaca počas MWC v Barcelone.

Zdroj: Nokia, Focus Taiwan

Diskusia k článku:

Začať diskusiu