Nokia Treasure Tag: kľúče už nestratíte ani s Lumiami

Bluetooth príveskov strážiacich rôzne predmety v blízkosti našich smartfónov je veľké množstvo, no ich spárovanie s Windows Phone obvykle nie je možné. V apríli to vyrieši príslušenstvo od Nokie. Ovládacia aplikácia však neskôr príde aj na Android a iOS.

Myšlienka vytvorenia jednoduchého zariadenia v podobe prívesku, ktorý by strážil naše kľúče či akýkoľvek iný predmet, nie je vôbec nová. Podobné kúsky techniky sa zvyčajne spárujú so smartfónom prostredníctvom Bluetooth 4.0 (ten má len minimálnu spotrebu energie a vplyv na batériu) a v prípade prerušenia spojenia spustia alarm.

Na Fony.sk sme si už otestovali HTC Fetch, predstavili slovinské Chipolo a predávať sa začal konečne aj TrackR. Fetch je však kompatibilný len s niektorými HTC-čkami a Chipolo i TrackR zas ponúknu párovaciu aplikáciu len na Android a iOS. Priaznivci platformy Windows Phone pri nich, podobne ako pri väčšine športového príslušenstva alebo inteligentných náramkoch či hodinkách, majú skrátka smolu.

Riešenie teraz ponúkne Nokia. Jej Treasure Tag sme na rôznych únikoch videli už dávnejšie, ale Fíni ho až teraz predstavili oficiálne. Kvádrik s rozmermi 30 x 30 x 10 milimetrov má hmotnosť len 13 gramov a skutočne robustné putko. Dostupný bude v štyroch farbách, ktoré ladia s dizanovým jazykom Lumií - čiernej, bielej, modrej žltej.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Aj tu sa na komunikáciu používa Bluetooth, no prvotné spárovanie urýchli NFC a jednoduché ťuknutie o kompatibilný smartfón. V prípade rozpojenia zaznie výstražný tón, ktorý pôjde vypnúť dlhým stlačením jediného tlačidla na Tagu alebo v pridruženej aplikácii na mobile.

ikona

Recenzia: HTC Fetch - koniec strácaniu kľúčov či mobilu

Často sa vám stáva, že neviete nájsť mobil alebo kľúče? Ak na nich máte pripevnený drobný privolávač, a aspoň jedno zariadenie z tejto spárovanej dvojice máte v ruke, je po probléme.

Link na stiahnutie:

Windows Phone Store

Tá obslúži až štyri prívesky naraz, pričom každý bude môcť mať vlastnú živú dlaždicu na základnej obrazovke Lumií s Windows Phone a aktualizáciou Nokia Black. V budúcnosti pribudne aj podpora pre Android a iOS. Odhadujeme, že Tag bude fungovať s každým smartfónom s podporou Bluetooth 4.0, teda nie len s Lumiami.

Aplikácia sľubuje zobrazenie poslednej známej polohy (uloženej pri rozpojení Bluetooth spojenia) na mapách HERE. Tradičnu batériu typu CR2032 bude možné jednoducho vymeniť, vydrží približne pol roka. Nokia Treasure Tag príde na trh v apríli s odporúčanou cenou 24,90 €.

ikona

Chipolo: Bluetooth prívesok s teplomeromLen nedávno sme otestovali HTC Fetch, už teraz sa však ukazuje jeho konkurencia. Slovinský prívesok Chipolo s Bluetooth 4.0 dokaže prakticky to isté, ponúkne však krajší vzhľad aj teplomer. Na serveri Kickstarter sa stal hitom.

Zdroj: Nokia

Diskusia k článku:

Začať diskusiu