Android a iOS TIP: Official F1 App - šampionát začína

Formula 1 má aj tento rok svoju oficiálnu aplikáciu pre smartfóny. Opäť je pomerne drahá, no tentoraz ponúka ešte viac funkcií, ktoré možno využiť popri sledovaní živého prenosu v televízii.

Verní fanúšikovia Formuly 1 určite vedia, že celý seriál odštartoval práve tento víkend. A podobne ako pravidlá pre túto sezónu, aj mobilná aplikácia pre Android a iOS prešla výraznou zmenou. Jej stiahnutie je bezplatné, no pre dostupnosť všetkých funkcií je potrebné zakúpiť si takzvaný Premium Season Pass za 9,99 €.

Používateľa privíta trojica základných kariet. Race Centre ukáže zostávajúci čas do štartu najbližších pretekov vrátane nevyhnutných informácií o okruhu alebo predpokladanom počasí na ňom, Media Centre zas výber posledných správ z oficiálneho webu F1.com. Posledná karta robí prakticky to isté, ibaže správy filtruje len na tie, ktoré sa týkajú jedného z 22 jazdcov, ktorého označíte ako svojho obľúbeného.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

To nie je nič, čo by nezvládla hociktorá iná aplikácia z App Store alebo Google Play. Všetko zaujímavé sa začne diať až po zakúpení Season Passu. Podobne ako v minulých rokoch, hlavným lákadlom je najmä "livetiming", teda pohľad na všetky dáta, rozostupy a časy na jedno kolo, ktoré môžete sledovať spolu so živým televíznym prenosom. Presná poloha každého pilota sa prenáša aj na 3D mapu okruhu. Tá je najprehľadnejšia pri otočení telefónu na výšku.

Už pred pár rokmi pribudla spolu spolu so zmenou pravidiel aj schéma DRS zón a aktuálne používaných pneumatík, rok 2014 však prináša aj dve unikátne novinky. K doterajšiemu textovému zoznamu kľúčových udalostí pretekov v angličtine pribudol aj živý audio komentár a obsah tímových vysielačiek, ktorý výrobca medzinárodného signálu púšťa aj do našich televíznych obrazoviek. Podľa stránky F1.com sa o komentár postará "tím starostlivo vybraných anglicky hovoriacich komentátorov" - špekuluje sa, že to mala byť dvojica Croft / Brundle priamo zo stanice Sky.

Jednou z prémiových funkcií by mala byť aj detailná analýza brzdných bodov a rýchlostí jazdcov v niektorých zákrutách. Aplikácia na operačnom systéme Android zatiaľ nefunguje úplne ideálne, no aj kvôli pomerne vysokej cene očakávame, že sa to ďalšími aktualizáciami rýchlo zlepší. Na niektorých smartfónoch odporúčame vypnúť mód šetrenia energiou. Na druhej strane, po vydelení ceny Season Passu počtom pretekov v tejto sezóne sa dostávame na cenu okolo 50 centov za víkend.

Aplikácia je dostupná pre iOS 6.0 alebo Android 4.0 a vyššie. Na oboch platformách si vyhraďte okolo 50 megabajtov voľného miesta.

Linky na stiahnutie:

Android

iOS

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Tipy na iOS aplikácie a užitočné rady pre majiteľov iPhonov a iPadov vám na Fony.sk prináša Telekom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu