Apple predstavil iOS 8: Handoff, aktívne notifikácie, widgety a ľubovoľná klávesnica

Na nový iOS 8 si budeme musieť počkať až do jesene, no už teraz je jasné, že ponúkne možnosť odpovedať na notifikácie priamo v ich tele, povolí softvérové klávesnice tretích strán a notifikačné centrum obohatia widgety, Potvrdil sa aj príchod jednotného centra pre fitness údaje HealthKit.

Konferencia WWDC (Worldwide Developers Conference) je už tradične venovaná najmä vývojárom. V San Franciscu sa zišla približne tisícka tých, ktorí sú pre Apple najdôležitejší. Firma ich však celkovo registruje až 9 miliónov - nie je sa čomu čudovať, moderný smartfón či počítač robí efektívnym hlavne prístup k internetu, aplikácie a operačný systém.

Apple sa aj preto najprv venoval novej verzii "desktopového" OS X vo verzii 10.10 Yosemite. Spoločnosť sa môže oprieť o veľkú dôveru zákazníkov - veď len doteraz najnovšiu verziu 10.9 Mavericks používa až 51 % používateľov OS X, kým Windows 8 oproti "sedmičkám" a Windows XP len 14 % majiteľov PC. V prípade iOS 7 na iPhonoch a iPadoch táto miera tzv. penetrácie dosahuje až 89 %. Fanúšikov navyše môže tešiť aj to, že OS X teraz dostal ploché a jednoduchšie ikony či notifikačné centrum s denným náhľadom rozšíriteľné widgetmi, ktoré akoby z oka vypadli práve mobilnému iOS 7. Pokiaľ teda vlastníte viac zariadení z Apple ekosystému, budete nadšení.

Komunikáciu iOS a OS X uľahčí aj AirDrop a funkcia Handoff. Pokiaľ napríklad píšete e-mail na iPhone a prídete k počítaču s OS X, rozpísaná pošta sa automaticky prenesie do Macu (alebo z neho do iPhonu či iPadu) kde ju budete môcť pohodlne dokončiť na plnohodnotnej hardvérovej klávesnici. Z počítača tiež budete môcť aktivovať Wi-Fi hotspot aj bez vytiahnutia jablčného telefónu z vrecka. Stačí, že budú obe zariadenia blízko seba a vďaka novej funkcii o sebe budú vždy vedieť. Všetko funguje dokonca aj pri prichádzajúcich hovoroch. Tie možno prijať priamo cez počítač, ktorý poslúži ako hlasité handsfree, aj keď je telefón v taške na chodbe.

(obr: The Verge) Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Druhá časť preto nemohla patriť ničomu inému, len novej verzii iOS 8. Tá si zachovala štýl nastolený redizajnom v iOS 7, najväčšou zmenou sú preto notifikácie na novú správu či aktivitu niektorej z aplikácií. Tie sa naďalej vysúvajú z horného okraja obrazovky, no teraz budú interaktívne. Na správu z iMessage tak budete môcť odpovedať vpísaním textu priamo do nej a všetko potvrdíte tlačidlom odoslať. Upozornenia budú aktívne aj na uzamknutej obrazovke.

obr: The Verge - Nové interaktívne notifikácie

V okne multitaskingu tiež pribudnú ikony kontaktov, s ktorými cez vaše zariadenie komunikujete najčastejšie. Jednoduchým dotykom bude možné poslať správu či začať hovor cez GSM alebo FaceTime.

obr: The Verge - Najčastejšie kontakty v okne s multitaskingom

Zmení sa aj hlavný vyhľadávací riadok Spotlight. Ten bude teraz vyhľadávať naprieč celým systémom (internetom, Mapami a App Store) ešte dôkladnejšie. Prakticky tak získa funkcie assistentky Siri, ale informácie budete môcť zadávať aj ručne, prostredníctvom klávesnice s technológiou QuickType, ktorá dostane lepší prediktívny slovník. Ten však zrejme zatiaľ nebude v slovenčine.

Populárny iMessage potom prakticky kopíruje všetky hlavné funkcie Messengera od Facebooku. Konverzácie bude možné premenovávať, opúšťať a uvidíte tiež polohu ľudí, s ktorými si píšete. Funkcia Tap to Talk umožní k textu poslať aj krátky hlasový alebo video odkaz (áno, aj toto sme už niekde videli).

Špekulovali sme aj o jednotnom centre pre uchovávanie fitness údajov. To nakoniec namiesto názvu Healthbook používa názov HealthKit. Prístup doň budú môcť využívať aj aplikácie tretích strán, ktoré merajú spálené kalórie, kvalitu spánku či športové výkony. Všetko potom bude možné odovzdať priamo doktorom či nemocniciam, pochopiteľne však zatiaľ len v USA.

obr: The Verge - HealthKit

Zmeny potešia aj rodiny, ktoré majú viac iOS zariadení. Do jednej skupiny totiž bude možné pridať až 6 členov, pričom bude možné jednoducho lokalizovať polohu ich zariadní. Ešte zaujímavejšia môže byť možnosť zdieľať nákupy filmov a hudby z iTunes v rámci rodiny. Jednotlivé nákupy však bude musieť povoliť rodič (a držiteľ kreditky).

Všetky dokumenty i fotografie z iPadu a iPhone sa automaticky zosynchronizujú v iCloude, ktorý ponúkne aj ich rýchle vylepšenia (zmenu jasu a kontrastu) Smart Editing. iCloud však môže naďalej zabíjať cenová politika. Zadarmo bude len 5 gigabajtov priestoru, 20 GB už bude stáť 99 centov a 200 GB 3,99 dolárov mesačne. Nie je to veľa, ale nutnosť platiť aj za takto malý priestor bude oproti Dropboxu s podobnými možnosťami prenosu fotografií medzi smartfónom a PC otravovať.

Siri získa podporu pre 22 nových jazykov a rozpoznávanie hudby prostredníctvom Shazamu, iBooks dostanú automatický nočný režim a spotrebu batérie bude možné sledovať zvlášť pre každú aplikáciu. Zlepší sa aj vyhľadávanie priamo v App Store a možnosť zdieľania obsahu cez nainštalované aplikácie (napríklad obsah zo Safari na Twitter, Facebook či Pinterest).

obr: The Verge - Widgety v notifikačnom centre

Na iOS 8 konečne prídu aj widgety. Nie však medzi tradičnú mriežku s aplikáciami na základnej obrazovke, ale do notifikačného centra na kartu Today (Dnes) podobne, ako to poznáme z jailbreaknutého systému. Oproti Androidu by si tak mali zachovať jednotnejší vzhľad a malo by ísť skôr o predĺženú ruku súčasných aplikácií než o grafické orgie s počasím a hodinami.

Tradície sa rúcajú aj v podaní klávesníc. Tak ako to naznačilo už Fleksy, v novom iOS bude možné používať alternatívne klávesnice naprieč celým systémom. Privítajte SwiftKey či Swype známe z Androidu. Vývojárom tretích strán sa otvorí aj snímač otlačkov prstov Touch ID z nového iPhone 5S.

obr: The Verge - Možnosť používať alternatívnu klávesnicu

Skutočnosťou sa na naše veľké prekvapenie stal aj protokol HomeKit pre kontrolu zámkov, svetiel, kamier a elektrických zásuviek v domácnosti. Partnermi budú niektorí známi výrobcovia a pokyny pre techniku v byte tak bude čoskoro možné vysielať cez obrazovku iOS zariadení alebo hlasovú asistentku Siri, samozrejme v prípade, že takýmito nástrojmi svoju obývačku vybavíte.

Ďalšie zmeny potešia najmä vývojárov, napríklad grafické vylepšenie Metal, ktoré umožní 64-bitovému procesoru A7 znížiť svoje zaťaženie pri hrách využívajúcich OpenGL technológiu. Herné štúdio Electronics Arts prinesie grafický engine Frostbite. Tvorcovia 3D obsahu dostanú aj ďalšie nástroje, napríklad SpriteKit, SceneKit či Xcode a všetko zavŕši programovací jazyk Swift.

Betaverzia iOS 8 bude pre vývojárov dostupná už v týchto dňoch, bežní používatelia sa dočkajú až na jeseň, prípadne v septembri, ak sa potvrdí očakávaný dátum vydania nového iPhone 6.

Zdroj: Apple, The Verge

Diskusia k článku:

DJ Pepe 05.06.2014 - 12:43

Vymazane. Lenka

Celá diskusia 1 príspevok