Quick Charge 2.0: HTC One (M8) a Sony Xperiu Z2 nabijete rýchlejšie

Technológiou, ktorá by mala umožňovať až o 40 % rýchlejšie nabíjanie, disponujú nové čipsety od Qualcommu. Vhodné nabíjačky však doposiaľ chýbali aj v predajných baleniach smartfónov, ktoré ich majú. Situácia sa zmení až teraz.

HTC One (M8) podľa technických špecifikácií podporuje technológiu Quick Charge 2.0. Tá je závislá od nových procesorov Qualcomm Snapdragon a váš smartfón by mala v porovnaní s Quick Charge 1.0 nabíjačkou nabiť až o 40 % rýchlejšie. Oproti štandardnému 5 V / 1 A adaptéru tvorí rozdiel až 75 %.

Nová vlajková loď sa však takto rýchlo nenabíja, podľa používateľov jej to dokonca trvá dlhšie než Samsungu Galaxy S5 či Note 3. Dôvod je jednoduchý - hoci Qualcomm Snapdragon 801 v novom One Quick Charge 2.0 podporuje, na trhu až doteraz neboli vhodné nabíjačky. HTC tak do predajných balení muselo vkladať "pomalú" 1,5 A nabíjačku s Quick Charge 1.0.

Qualcomm ale v týchto dňoch výrobcom príslušenstva rozviazal ruky. Ich nabíjačky už budú môcť obsahovať špeciálny čip, ktorý bude behom nabíjania komunikovať priamo s procesorom a povolí tak využitie vyššieho prúdu. HTC by zas v najbližších dňoch malo vydať aktualizáciu, ktorá by mala nabíjanie skrátiť minimálne o 30 až 40 minút.

ikona

Recenzia: Prestigio Power Bank 8000 - externá batériaHľadáte záložný zdroj vhodný pre nabitie viacerých telefónov? Otestovali sme externú batériu, ktorá až trikrát doplna nabije váš vybitý mobil, pričom ponúka dva USB konektory a stojí menej než 50 eur.

Treba pripomenúť, že technológia Quick Charge 2.0 musí byť prítomná na oboch stranách. Pre jej plné využitie ju musí podporovať čipset od Qualcommu (v prípade HTC One M8 bude potrebná aj spomínaná softvérová aktualizácia) i nabíjačka. Zákazníci tak teraz môžu počkať na to, kým takto vybavené adaptéry začnú k svojim smartfónom pribaľovať priamo výrobcovia, alebo môžu siahnuť po neoriginálnom príslušenstve od niektorého z internetových obchodov.

Pri testovaní v laboratóriách Qualcommu nabil adaptér s Quick Charge 2.0 3 300 mAh batériu z 0 na 60 % jej kapacity za 30 minút, pričom konvenčná 1 A nabíjačka za ten čas doplnila iba 12 % energie. Starší Quick Charge 1.0 sa umiestnil približne v strede.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Quick Charge 2.0 by mal byť dostupný v niektorých najnovších procesoroch Snapdragon zo série 800, 600 a 400. Certifikované nabíjačky by mali poskytovať prúd okolo 2 A s napätím 9 V. Qualcomm ich na svojom webe zatiaľ uvádza päť. Rýchlejšiu technológiu nabíjania v súčasnosti podporujú napríklad spomínané HTC One (M8), Sony Xperia Z2 ako aj Xperia Z2 Tablet, Xiaomi Mi3 či japonská verzia Samsungu Galaxy S5.

Niektorí používatelia veria, že časté nabíjanie vyšším prúdom môže viesť k nižšej životnosti a zníženiu počtu nabíjacích cyklov, ktoré batéria vydrží. Obvzlášť pri smartfónoch s bez odnímateľného zadného krytu tak zrejme budú veľmi opatrní.

Zdroj: Qualcomm, Android Beat

Diskusia k článku:

Paul 10.06.2014 - 08:03

V tom prípade by teda tento systém mal byť dostupný aj pre minuloročné HTC One M7? Taktiež počítam, že majitelia spomínaných 5 modelov (neskôr aj ostatní) si budú musieť nabíjačku dokúpiť sami.

Matej Krajčovič10.06.2014 - 11:09 Trvalý odkaz

Minuloročného One sa to pravdepodobne týkať nebude, vetu v článku som spresnil. Budú to len niektoré (najnovšie) procesory z vypísaných sérií - teda možno 610/615, ale starší Snapdragon 600 v M7 (zo série 600) pravdepodobne nie.
Qualcomm podporované zariadia zatiaľ vypísal tak, ako ich máme v článku, z tých najzaujímavejších teda M8 a Z2.

Vlastimil10.06.2014 - 17:38 Trvalý odkaz

pozor na životnosť batérií, čím rýchlejšie sa nabíjajú tým rýchlejšie skráti životnosť batérie.

Celá diskusia 3 príspevky