Huawei Ascend P7 - štýlová placka pre fanúšikov selfies

Recenzia vlajkovej lode s pútavým dizajnom, kvalitnou konštrukciou, 5'' Full HD displejom, spomalenými reakciami, 8 Mpix prednou kamerou a priemernou výdržou.

Predstavením minuloročného modelu Ascend P6 dal Huawei jasne najavo, že už nechce byť škatuľkovaný ako výrobca dátového príslušenstva a lacných smartfónov. Elegantná vlajková loď vsadila najmä na dizajn a dostupnú cenu. Po roku prichádza čas na nástupcu. Ten by sa mal poučiť z nedostatkov predchodcu a priniesť svieži vietor do portfólia výrobcu.

ikona

Základné info: Huawei Ascend P7Nová vlajková loď prichádza s 5'' Full HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 13 Mpix zadným a 8 Mpix predným fotoaparátom, podporou NFC, LTE a 2 500 mAh batériou.

Novinka kráča v úspešných dizajnových šľapajach svojho predchodcu. V jednoduchosti je krása, a dobre to vedia aj dizajnéri v spoločnosti Huawei. Žiadne výstredné a prečačkané detaily tu nečakajte.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Bočné steny obopína hliník, ochranu prednej a zadnej steny majú na starosti ochranné sklíčka. Prvé vylepšenie v porovnaní s predchodcom si všímam už pri uchopení. Bočné hrany už nie sú tak ostré. Ascend P7 tak aj napriek väčším rozmerom padne lepšie do ruky. Voči kvalite zhotovenia nemám žiadne výhrady. Smartfón pôsobí ako jednoliaty celok a všetko do seba dobre zapadá. Ochranné sklíčka úspešne odolávali nechceným škrabancom. Bočné hlinkové steny sú na tom trošku horšie. Hliník je predsa len náchylnejší na rôzne odery a menšie škrabance. S týmto problémom sa však stretávame aj pri iných smartfónoch.

Zväčšenie rozmerov má na svedomí osadenie väčšieho displeja. Huawei sa s tým popasoval statočne. Na výšku nám Ascend P7 narástol o sedem milimetrov, šírka a hrúbka sa zvýšili iba o jeden milimeter. Aj Ascend P7 tak patrí medzi najtenšie smartfóny na trhu. Popri príjemnej hrúbke som si pochvaľoval aj nízku hmotnosť. Ascend P7 váži príjemných 124 gramov a oproti predchodcovi pribral iba 4 gramy. Nízke hodnoty pozitívne vplývajú na komfort pri používaní a nosení. Vo vrecku nohavíc ho takmer necítiť.

Umiestnenie ovládacích prvkov do bočných stien je taktiež zvládnuté na výbornú. Tlačidlo ovládania hlasitosti sa nachádza spolu s tlačidlom napájania v pravej stene. A dočiahol som na ne aj bez prehmatávania. Okrúhle tlačidlo napájania mi trochu pripomína to v smartfónoch od Sony. Je dobre hmatateľné a isto sa stláča. V pravej stene sa ešte nachádza dvojica šuplíkov v štýle a lá iPhone. Nie, nie je to dual SIM. Jeden šuplík patrí microSIM karte, a ten druhý microSD karte. Slot na pamäťovku sa určite zíde. Z papierových 16 GB je k dispozícii 11,77 GB, ktoré veľmi rýchlo zapracete väčšími hrami a multimédiami.

Audio konektor sa presunul z bočnej steny do hornej. Tento krok chválim. MicroUSB konektor nájdeme dolu. Hlasný reproduktor umiestnený v dolnej časti zadnej steny veľmi milo prekvapil. Kvalitou podania hravo tromfne väčšinu mono reproduktorov. Jeho kvality som ocenil najmä pri sledovaní videí na YouTube. V nastaveniach zvuku môžete využiť služby režimu DTS. Ja som ho mal väčšinou zapnutý. Menšou chybičkou krásy sú iba chýbajúce mini nožičky, ktoré by telefón trochu nadvihli, a pri položení na stole by zvuk nebol tlmený.

Notifikačnú diódu hľadajte nad slúchadlom s priemernou hlasitosťou. Pochválim ju za dobré umiestnenie, upozorňovanie viacerými farbami a dostatočnú veľkosť. Notifikácie určite neprehliadnete. V okolí sa ešte nachádza senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia a predná kamera s nadpriemerným osemmegapixlovým rozlíšením. O tej však neskôr.

Pod displejom sa nachádza iba nápis výrobcu. Dotykové alebo fyzické tlačidlá tu nehľadajte. Trojica softvérových tlačidiel sa nachádza v spodnej časti displeja a zbytočne z neho uberá miesto. Ale iba niekedy. Napríklad počas hrania hier alebo sledovania videí sa tlačidlá skryjú. Zobrazíte ich potiahnutím od okraja.

Pozornosť známych upúta ako prvý dizajn. Potom nastupuje displej. Krásnemu päťpalcovému IPS displeju s jemným Full HD rozlíšením môžem vyčítať iba lesklý povrch a odtlačky. Inak je to sama chvála. Farby sú živé, pri sledovaní pod uhlom sa nedeformujú, a vďaka jemnému rozlíšeniu budete text, napríklad v prehliadači, približovať iba minimálne. Teplotu farieb si môžete zmeniť v nastaveniach displeja, a v nastaveniach nájdete aj režim rukavice, ktorý zvýši citlivosť na dotyk.

Srdce smartfónu je priamo od výrobcu. Chipset s označením Huawei Kirin 910T tvorí štvorjadrový procesor s taktom 1,8 GHz a grafický procesor Mali-450 MP. Štyri jadra však ešte nemusia znamenať aj vysoký výkon. Napríklad v benchmarkoch má Ascend P7 veľmi blízko k modelu HTC One. Výkon nie je špičkový, no stačí. Hranie hier bolo takmer vždy plynulé a telefón sa príliš nezahrieval. Problémom je ale dlhšie a intenzívne používanie. Už po pár minútach prehliadania webu alebo používania viacerých aplikácií naraz sa telefón výrazne spomalil a ja som mal pocit, že v rukách držím telefón nižšej strednej triedy. Nič na tom nemení ani operačná pamäť RAM s dostatočnými 2 GB. Tá tu ako keby ani nebola.

Operačný systém Android vo verzii 4.4 dopĺňa nadstavba EmotionUI od výrobcu. Dizajnovo mi trochu pripomína prostredie iOS. Prvú inšpiráciu hľadajte hneď na zablokovanej obrazovke. Z jej spodnej časti sa vysúva lišta s počasím a užitočnými skratkami. Rýchle aktivovanie svietidla alebo spustenie kalkulačky? Kde sme to už len videli... Koniec irónie. Zablokovaná obrazovka sa vydarila a mne vyhovovala. Zobrazuje notifikácie zmeškaných udalostí, ktorých potiahnutím sa dostanem priamo do danej aplikácie a pri spustenom prehrávači tu nájdem ovládanie a veľký obrázok albumu.

Prostredie EmotionUI je známe chýbajúcou ponukou aplikácií. Všetko sa nachádza pokope, na domácich obrazovkách. Ja nepatrím k fanúšikom takéhoto riešenia a určite by som radšej privítal samostatnú ponuku aplikácií. V EmotionUI sa mi doinštalované aplikácie rozhádžu po obrazovkách a strácam v tom prehľad. Najjednoduchším riešením je vytvoriť si niekoľko priečinkov a súvisiace aplikácie si oddeliť.

Prostredie si môžete oživiť niektorým motívom, prípadne si aktivovať jednoduchý režim, ktorý zobrazí iba to najzákladnejšie. S podobným riešením sa stretávame aj u iných značiek. Za jednu z najzaujímavejších súčastí prostredia považujem plávajúce tlačidlo. V jeho ponuke nájdete aj zobrazenie tzv. miniaplikácií. Na menšej ploche displeja si tak môžete zobraziť napríklad kalendár alebo kalkulačku.

Výsuvnú lištu pochválim za množstvo skratiek a rýchle prispôsobenie jasu. Zvyšný priestor patrí notifikáciám. Prekážajú vám otravné notifikácie hier? Stačí navštíviť nastavenia upozornení a v ponuke povolených aplikácií si otravné hry odškrtnúť.

Okrem spomalených reakcií ma vytáčali aj notifikácie vo výsuvnej lište. Tie sa totiž niekedy vôbec nezobrazovali. Prijatý e-mail, správa cez Hangouts alebo Facebook Messenger? Párkrát sa tam ukázali, no väčšinou chýbali. O prijatých správach som sa tak dozvedal až po otvorení aplikácie. A to bolo dosť otravné. Neviem kde sa stala chyba, ale s ničím podobným som sa doteraz nestretol.

Rozlíšenie zadného fotoaparátu narástlo na trinásť megapixelov, predný zhotovuje fotografie až v osemmegapixlovom rozlíšení. Čísla sú to určite pekné, no aká je realita? Začnime predným. Ten sníma naozaj nadpriemerné fotografie a konkurentov by sme hľadali len ťažko. Tvár na fotografii je ostrá a priam sa núka na nejaký ten Instagram alebo Facebook. Lenže, mohlo to byť ešte lepšie. Trochu nám prekážalo neostré pozadie za tvárou. Zaujímavou funkciou je zhotovovanie panoramatických selfie snímok. Nápad určite zaujímavý, no výsledok nás až tak neohúril. Výsledné spojenie troch fotografií do jednej trpelo pár defektmi.

Fotoaparát spustím aj dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti. Šikovné a celkom návykové. Zadný trinásťmegapixelový fotoaparát odvádza slušnú prácu. Pri danej cenovke mu nemám až tak čo vyčítať. Najviac mi prekážali neostré okraje na fotografiách. Rovnakým nedostatkom trpel aj predchodca. Zvláštne. V ponuke režimov ma oslovila bohatá nádielka filtrov a režim vodoznak. Ten vám do fotografie nasnímanej na výšku pridá rôzne textové šablóny. Napríklad I was here a podobne. Režim HDR si ma príliš nezískal. V tomto ešte stále kraľujú Samsungy. Skúšobné snímky nájdete od článkom.

S fotografiami z predného a zadného fotoaparátu som bol teda celkom spokojný. S nahrávaním videa je to už o čosi horšie. Kvalita je priemerná a Full HD video vyzerá skôr ako HD.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 58 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 174 MB / min.)

V audio výbave nesmie chýbať prehrávač hudby a FM rádio. Prehrávač hudby pochválim za príjemné prostredie a prehľadné delenie. Nesmiem zabudnúť ani na režim DTS. FM rádio už trochu sklamalo. Zobrazenie názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT) od neho nečakajte.

Batéria s kapacitou 2 500 mAh zvládla odolávať mojim nárokom v priemere jeden deň. Pri náročnejšom používaní, napríklad hranie hier a časté prezeranie webu, ju dokážete vyšťaviť aj skôr.

Výhody:

+ kvalita zhotovenia (sklo + kov)

+ krásny displej so zvýšenou citlivosťou na ovládanie v rukaviciach

+ dizajn

+ rozmery a hmotnosť

+ dobré umiestnenie tlačidiel

+ hlasný reproduktor slušnej kvality

+ viacero zaujímavých funkcií v prostredí

+ predný osemmegapixlový fotoaparát

+ cena

Nevýhody:

- pomalšie reakcie pri dlhšom používaní

- lesklý displej

- nízka kvalita Full HD videa

Orientačná cena: približne 360 € (pricemania.sk)

Na jeden záber: Huawei Ascend P7

Záver:

Krásny dizajn, kvalitné zhotovenie, výborný displej, dostatočný výkon, zaujímavé prostredie a predný fotoaparát s vysokým rozlíšením. To je Huawei Ascend P7. Vyčítať mu môžem iba pomalšie reakcie pri záťaži a priemernú výdrž. Svižnosť systému snáď napraví nejaká blízka aktualizácia a výdrž batérie mu odpúšťam. Pri danej cenovke predsa nemožno čakať dokonalý telefón. V poslednej dobe sa mi do rúk dostáva viacero zaujímavých imidžových telefónov a rovnaká nálepka prischla aj Ascendu P7. Chcete štýlovku za rozumný peniaz? Ascend P7 určite nesklame.

foto s HDR

panorama prednou kamerou

Diskusia k článku:

tomas1 10.06.2014 - 13:20

Veľmi sa mi páči grafika prostredia, môj názor je že ma jednu z najkrajších nadstavb spomedzi všetkých konkurentov.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease10.06.2014 - 17:22 Trvalý odkaz

Najkrajších a najpomalších..
Jak je to celé pekné, tak u mňa by to zachvilu letelo do koša.

Nightmare10.06.2014 - 17:48 Trvalý odkaz

Mne sa to podoba to UI na Apple

Juraj16.11.2015 - 19:49 Trvalý odkaz

Chcem sa spýtať či sa dá dostať do P7 - android 5 ? Dakujem

Celá diskusia 6 príspevkov