HTC One (M8) for Windows

Známa vlajková loď HTC dostala operačný systém Windows Phone 8.1. Na štvorjadrovom procesore, 5-palcovom Full HD displeji či fotoaparáte UltraPixel sa nič nezmenilo, no dostupnosť novinky mimo územia USA je zatiaľ nejasná.

Základné parametre:

OS:Windows Phone Windows Phone 8.1

chipset: Qualcomm Snapdragon 801

procesor: štvorjadrový 2,3 GHz

grafický procesor: Adreno 330

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 146 x 71 x 9 mm,

hmotnosť: 160 gramov

displej: Super LCD3, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 080 x 1 920 b., 441 ppi, uhlopriečka 5'' (127 mm)

fotoaparát: fotoaparát 4,1 Mpix (UltraPixel kamera), dual LED blesk, autofókus, veľkosť senzoru 1/3'', sveteľnosť f/2.0, 28 mm šošovka, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), HDR, HTC Zoe, druhá kamera slúži na zaznamenia hĺbok,

predná kamera: 5 Mpix, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps)

pamäť: pamäť 32 GB + 2 GB RAM + microSD karta (do 128 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer, informačná dióda, infraport

batéria: Li-Pol batéria 2 600 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neznáma, zatiaľ len v USA pre operátora Verizon

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pravdepodobne FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: neznámy

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Známy a úspešný model HTC One (M8) už nemusí bežať len na operačnom systéme Android. Taiwanský výrobca totiž predstavil aj jeho verziu s operačným systémom Windows Phone 8.1. Microsoft tak možno pre svoju platformu získal ten správny impulz, ktorý pomôže zvýšiť stále neuspokojivý trhový podiel najmladšieho z trojice najznámejších OS. Modely One M7 a M8 s Androidom totiž rozhodne úspešné sú.

Pohľad na technické špecifikácie pochopiteľne odhalí takmer presnú zhodu s M8-čkou s Androidom. Rovnaké sú rozmery i hmotnosť 160 gramov. Nezmenil sa totiž ani štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 801, grafický čip Adreno 330 či 2 GB operačnej pamäte.

Novinka teda umožní ovládanie operačného systému Windows Phone 8.1 cez 5-palcový Full HD displej. Ovládacie tlačidlá zostanú na displeji, no pochopiteľne sa prispôsobia tradíciám inej platformy.

Základnú obrazovku nahradia prispôsobiteľné dlaždice, no na prehľad správ a zdrojov na sociálnych sieťach cez BlinkFeed budúci majitelia zabudnúť nemusia. Ten bude dostupný ako samostatná aplikácia. Fungovať by malo aj puzdro Dot View so zobrazením najdôležitejších informácií cez ochranný plast na displeji.

HTC One M8 pre Windows Phone by mal byť dostupný vo verzii s 32 GB vnútorným úložiskom. Výrobca sľubuje, že z neho bude používateľsky dostupných približne 25,3 GB. Komu by to bolo stále málo, môže do smartfónu s kovovou unibody konštrukciou vložiť microSD kartu (až do veľkosti 128 GB) alebo využiť bezplatných 15 GB na cloudovej službe OneDrive od Microsoftu.

Fotografie bude zhotovovať starý známy a mierne kontroverzný fotoaparát s technológiou UltraPixel. Kvalitný 1/3'' BSI senzor či objektív so svetelnosťou f/2.0 zaručia dobré výsledky v zhoršených svetelných podmienkach a druhá šošovka spolu so špeciálnym softvérom pridá aj viaceré 3D efekty, no rozlíšenie ľahko nad 4 Mpix sťaži orezávanie fotografií a približovanie detailov v počítači. Vynahradiť by to malo nahrávanie Full HD videí oboma kamerami. Tou prednou zachytíte 5-megapixelové snímky.

Nové HTC by nemalo prísť o infraport ani výborne hrajúce stereo reproduktory s technológiou BoomSound. Technická špecifikácia sa však nezmieňuje o prítomnosti FM rádia, hoci verzia pre Android ho má. Naopak, s vyhľadávaním pomôže hlasová asistentka Cortana. Energiu bude dodávať 2 600 mAh batéria. Všeobecne sa predpokladá, že operačný systém Windows Phone je oproti Androidu energeticky šetrnejší, priaznivci oboch systémov teraz konečne dostanú možnosť priameho porovnania.

HTC One M8 s Windows Phone si však zatiaľ užijú len zákazníci amerického operátora Verizon, kde využijú aj podporu pre jeho LTE siete. To samozrejme znemožňuje aj cenové porovnanie s verziou pre Android, kedže si ho v zámorí možno kúpiť len v jednej farbe spolu s dvojročným paušálom. Uvidíme, kedy sa ho HTC rozhodne uvolniť aj do ďalších krajín a či sa ho dočkáme aj u nás.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 20.08.2014 - 00:57

Verizon ten neuspokojivý trhový podiel (WP) zrejme nevytrhne. Tak ako HTC nezachráni vodotesný Butterfly 2 LEN pre japonský trh.

Celá diskusia 1 príspevok