Find My iPhone dokáže overiť, či je zariadenie kradnuté

Možnosť vyhľadať svoje zariadenie či na diaľku ho uzamknúť nie je ničím novým. iCloud však teraz ponúka aj rýchle overenie stavu konkrétneho iPhonu, iPadu či iPodu prostrednictvom IMEI alebo sériového čísla. Rýchlo si tak overíte, či ho pôvodný majiteľ vymazal do továrenských nastavení, alebo nie.

Službu Find My iPhone pravdepodobne pozná väčšina používateľov operačného systému iOS. Ak ju vo svojom iPhone, iPade alebo iPode povolíte, zvýšite tak šancu, že zariadenie vypátrate v prípade straty či krádeže. Tak ako podobné služby pre Android či Windows Phone, aj ona umožňuje lokalizáciu smartónu či tabletu pomocou GPS a polohy na mape, zablokovanie zariadenia až do opätovného zadania bezpečnostného kódu alebo vzdialenú aktiváciu vyzváňania, ak leží niekde zahrabané na stole.

Web Find My iPhone previazaný s účtom v iCloude však dostáva ďalšiu funkciu. Do jednoduchého rozhrania na adrese www.icloud.com/activationlock/ môžete vpísať IMEI alebo sériové číslo niektorého z Apple produktov a po automatickej kontrole zistíte, či je zariadenie uzamknuté pred ďalšou aktiváciou. Kedy sa to môže hodiť?

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Activation Lock sa zapína automaticky, hneď ako majiteľ v iOS povolí funkciu Find My iPhone. V praxi si tak môžete rýchlo overiť, či je konkrétne zariadenie stále previazané s niektorým účtom v iCloude. Užitočné to môže byť hlavne pri kúpe použitých iPhonov či iPadov z tretej ruky, teda z bazárov a od neznámych predajcov na internete, kedy stále zapnutý Activation Lock teoreticky naznačuje, že zariadenie bolo pôvodnému majiteľovi ukradnuté.

Takýto smartfón alebo tablet bez zadania pôvodného hesla nebude možné ani vymazať do tzv. továrenských nastavení alebo ho opätovne aktivovať ako nový majiteľ. Funkcia teda môže ušetriť množstvo starostí najmä kupcom už použitých zariadení, postačí len poznať IMEI či sériové číslo.

Apple na druhej strane tiež upozorňuje, že Find My iPhone a Activation Lock nesmiete zabudnúť vypnúť v prípade, že svoj starý iPhone alebo iPad predávate či posúvate ďalej.

ikona

Android Device Manager pomôže nájsť váš smartfónSlužba je dostupná bez inštalovania akejkoľvek aplikácie. Oproti riešeniam pre iOS a Windows Phone však chýba možnosť vzdialeného uzamknutia zariadenia alebo zobrazenia varovnej správy.

Krádeže mobilov boli nedávno veľkou témou najmä v USA. Polícia v New Yorku spustila viacero informačných kampaní a dokonca zverejnila štatistiku, podľa ktorej rozšírenie funkcie Activation Lock viedlo zníženiu počtu krádeží zariadení od Apple a naopak zvýšeniu pri ostatných. Štatistika však zohľadňuje len jednu jedinú konkurenčnú značku (Samsung) a iba percentuálnu zmenu oproti minulému obdobiu namiesto absolútnych čísel.

Samsung navyše minimálne pri vlajkových modeloch Galaxy S5 či Note 3 a Note 4 ponúka možnosť zapnúť si podobnú ochranu taktiež, hoci bez rýchlej kontroly vo webovom rozhraní a s oveľa menšou propagáciou zo strany výrobcu. Smartfóny pred vymazaním do továrenských nastavení chráni heslo a účet Samsung.

Zdroj: Apple, Samsung, MacDailyNews

Diskusia k článku:

Začať diskusiu