Sony Ericsson Z520i

Recenzia mid-end véčka Veľmi pekné malé véčko so strednou výbavou a podporou Bluetooth.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 83 x 46 x 24 mm,

hmotnosť: 98 gramov,

vonkajší displej: pasívny, 80 x 101 b., 4 096 farieb, 16 x 19 mm,

vnútorný displej: pasívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 28 x 35 mm,

fotoaparát: VGA, 4x zoom, záznam videí,

pamäť: 16 MB, 510 kontaktov, 100 sms,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail, instant messaging (My Friends),

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel, synchronizácia,

zábava: Java 3D, WAP 1.2.1/2.0, MPEG4 a MP3/AAC prehrávač,

PhotoDJ, MusicDJ, VideoDJ,

batéria: BST-37, Li-Pol, 900 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru/400 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

FM rádio, pamäťové karty, EDGE...

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R3C035 prgCXC1250143_EU_1_ ZB R3C035

verzia fotoaparátu 2.3

softvér ITP: CXC 112 3020 R1B

prispôsobenie: CDA102414/2 R3A cxc1250151 R3C035 EMEA_2

verzia obsahu: PA21

Obsah balenia:

telefón, akumulátor BST-37, 1 pár náhradných krytov, nabíjačka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Zadný vymeniteľný kryt tvorí celú zadnú stenu. Pod akumulátorom je ukrytá zasunutá SIM karta, ktorá sa síce ľahko vyberá, ale výmenou sa aj odiera.

Dizajn

Drobné véčko sa páčilo snáď každému v mojom okolí. Veľkosťou veľmi milo prekvapí, dizajn je tiež veľmi vydarený. Spracovanie prístroja je kvalitné. V balení nájdete okrem drsného šedého krytu aj hladký oranžový. Mne sa však podstatne viac páči klasická sivá kombinácia.

V zavretom stave dominujú prístroju externá anténa zamaskovaná do otvoru pre pútko, vystúpený objektív VGA fotoaparátu a malý externý displej. Rovnú zadnú stenu dopĺňa skupina otvorov hlasného reproduktora.

Otváranie prístroja jednou rukou (palcom) nie je tak jednoduché, ako by som si predstavoval. Vždy som na roztvorenie véčka podvedome používal obidve ruky.

Klávesnica

Dokonale namodro podsvietená klávensica s minimálnymi odstupmi medzi tlačidlami patrí k najlepším. Tlačidlá majú vypuklý tvar, čím dochádza k ich ľahkému hmatovému rozlíšeniu.

Tlačidlám môžete priradiť rýchlu voľbu. Pod alfanumerickými tlačidlami sú umiestnené dve drobné tačidlá pre vstup do WAP-u a pre zapnutie/vypnutie prístroja. Horná časť klávesnice so štvorsmerným kruhovým tlačidlom v strede je rozložená pohodlne. Celá klávesnica je spracovaná výborne a práca s prístrojom je vďaka nej príjemným zážitkom.

Chválim aj použitie bočných tlačidiel, ale tlačidlo pre spustenie fotoaparátu mohlo byť umiestnené nižšie a dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti naopak vyššie.

Displej

Dvojica pasívnych displejov zaručuje nízku cenu výrobku, ale aj nižšiu kvalitu zobrazovaných údajov. Vonkajší slúži na informovanie o základných údajoch, ako i volajúcom, alebo ho môžete použiť ako hľadáčik fotoaparátu. Skrátka, jeho využitie je štandardné.

Interný displej má slušné rozmery aj rozlíšenie. Pri písaní správy zobrazí 4 riadky textu, pri čítaní necelých 5. TNiekomu je to málo, niekomu to stačí.

Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá, nie však výborná. To platí v prípade oboch displejov. Pohyb v menu je pohotový, v hlavnej ponuke funkcií vidíte 12 ikôn.

Fotoaparát

VGA fotoaparát s možnosťou digitálneho zväčšenia snímky na 1 Mpix použil výrobca aj v modeloch K700i a K300i. Fotoaparát spustíte podržaním bočného špeciálneho tlačidla. To je možné použiť aj ako spúšť (Pozor, je veľmi citlivé!). V nastaveniach nájdete zmenu režimu (foto/video), rozlíšenia (zväčšené, 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b.), zapnutia nočného režimu, efektov (ČB, negatív, sépia, solarizácia), rámov, kvality (2 stupne), aktivácie samospúšte a predvoleného názvu. Rýchlejšiu zmenu vybraných parametrov uskutočníte pomocou číslicových tlačidiel (1 - zmena rozlíšenia, 2 - nočný režim, 3 - farebné efekty, 4 - časovaná samospúšť). Jas meníte pohybmi dvojitého bočného tlačidla, priblíženie vertikálnmi smermi kruhového tlačidla.. Reakcie aparátu sú celkom rýchle, odmlka medzi stlačením spúšte a zosnímaním záberu je necelá sekunda. Digitálne priblíženie funguje nefunguje ako výrez.

Aj počas záznamu videa môžete použiť dvojnásobné priblíženie. V nastaveniach si môžete zvoliť rozlíšenie 128 x 96 bodov alebo 176 x 144 bodov. Dĺžka videa môže byť obmedzená veľkosťou MMS, t.j. do 10 s. Nechýba ani nočný režim a farebné efekty.

UKÁŽKA VIDEA (250 kB)

Obrázky

Obrázky sú inteligentne umiestnené v Správcovi súborov. Snímky z fotoaparátu sú v samostatnom priečinku. V náhľade vidno naraz 4 zmenšeniny obrázkov. Priblíženie obrázkov tu chýba, prezerať je možné len snímky roztiahnuté podľa šírky displeja. Pri tzv. prezentácii sa zobrazujú obrázky na čiernom pozadí. Obrázky je možné odosielať cez infraport, Bluetooth, e-mail a MMS. Súbory v správcovi je možné aj presúvať. Obrázky je možné použiť ako pozadie, šetrič, fotku ku kontaktu.

Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vložiť do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

Melódie a prehrávač hudby

V Správcovi súborov sa nachádzajú aj všetky zvuky, ktoré je možné priradiť k upozorneniu na hovor. Z520i prehrá IMY, až 40-hlasé MIDI, AMR aj MP3 súbory. MP3 skladbám chýbajú hĺbky, pri porovnaní prehrávania zhodnej skladby s W800i bolo rozdiel naozaj počuť. Vybranú MP3 skladbu môžete použiť ako zvonenie (všeobecne alebo ku konkrétnemu kontaktu) alebo budík. V K300i nájdete aj samostatný prehrávač MP3 skladieb a 3GPP videí nazvaný Prehrávač záznamov. Pri použití MP3 ako zvonenia je skladba reprodukovaná ihneď, bez akéhokoľvek badateľného oneskorenia.

V nastavení profilu meníte:

hlasitosť zvonenia, signál zvonenia, aktiváciu zosilňujúceho zvonenia, vibrácie, zvuk tlačidiel, presmerovanie, povolenie hovorov, režim prijatia hovoru, názov profilu, príslušenstvo.

Nastavenie ľubovolného zvuku pre budík a správy nájdete v príslušných častiach menu.

Prehrávač videí

Ten umožňuje prehrávať 3GPP videá, ktoré zaznamenáva aj samotný prístroj.

VideoDJ je aplikácia pre strihanie, spájanie a úpravu videí. Do jednej linky môžete vkladať videá, texty, pod to všetko priradiť vlastnú melódiu.

MusicDJ

Aplikácia na vytváranie MIDI melódií. Pri tvorbe máte k dispozícii 4 riadky, pracovne ich môžeme nazvať nástroje. Každý riadok je rozdelený na 4 takty (doby, údery), pri tempe 80 ide o 3-sekundové úryvky (sample), ktorých je k dispozícii v každom riadku 32. Jednotlivé sample vkladáte do riadkov na určité políčka. Ak máte aspoň čiastočný hudobný sluch, peknú skladbu poskladáte za niekoľko chvíľ. Zdanlivo je k dispozícii množstvo samplov (štýly groove, salsa, reggae a techno), ale v skutočnosti vytvoríte 5 skladieb a vyčerpáte všetky možnosti. Na adrese www.sonyericsson.com/fun by mali byť k dispozícii okrem množstva rôznych súborov na prevzatie aj ďalšie sample. Vytvorené MIDI melódie je možné odoslať viacerými cestami, podobne ako akýkoľvek iný objekt.

Na adrese wap.sonyericsson.com nájdete množstvo bezplatných objektov pre ich download do vášho mobilu.

Pamäť

16 MB dát, 500 viacpoložkových kontaktov, 100 SMS, 10 poznámok.

Telefónny zoznam

Páči sa mi, že pri mene označenom kurzorom sa objaví aj telefónne číslo, nepáči sa mi slabá podpora zoznamu na SIM karte. Výbornou funkciou Sony Ericssonov je automatická možnosť uložiť neznáme telefónne číslo volajúceho do zoznamu. Pri vyhľadávaní kontaktov podľa viacerých znakov sa kurzor presúva do oblasti vyhovujúcej zadanej kombinácii, nedochádza ku filtrovaniu zoznamu ako na Nokiách. Na čísla uložené na SIM karte je možné volať aj odoslať SMS alebo MMS správu. Ku jednotlivým kontaktom je možné priradiť vybrané zvonenie. Skupiny je možné použiť len pre hromadné odosielanie správ alebo filtrovanie hovorov (povolenie v profiloch). Vítam možnosť upraviť číslo pred jeho vytočením.

Hovor

Kvalita hovoru je výnimočne dobrá, hlasitosť dostatočná. Počas telefonátu vidíte na displeji jeho aktuálnu dĺžku. Po vstupe do možností je možné hovor nahrať. Nahrávka sa uloží pod názvom, ktorý je zhodný s menom volaného/volajúceho do Správcu súborov. Jej kvalita ma milo prekvapila. Reguláciu hlasitosti uskutočňujete joystickom. Počas hovoru môžete aktivovať hlasné handsfree aj vstúpiť do menu. Telefonovanie s véčkom je príjemné.

Register hovorov je jednoduchý, ale za to užitočný. Po stlačení ľavého polyfunkčného tlačidla (hovory) sa dostanete z pohotovostného displeja do zoznamu všetkých posledných hovorov. Pohybom do strán prechádzate na volané, neprijaté a prijaté. Škoda len, že Sony Ericsson neponúka v pamäti hovorov aj ich dĺžku.

Písanie textov

Klávesnicu som už pochválil vyššie. Reakcie prstroja nie sú oneskorené ani ku koncu správy. Slovník T9 zapnete podržaním hviezdičky, jeho stláčaním prepínate režim písania veľkého a malého písma. So slovnikom T9 píšete správy bez diakritiky, pri písaní poznámky sa už diakritika zobrazuje. Tento systém sa mi páči. Sony Ericssony ponúkajú jednu výnimočnú funkciu: kontrolu nad slovami pridanými do slovníka. Tento je obmedzený len zdieľanou pamäťou, čo je svetlou výnimkou spomedzi väčšiny výrobcov mobilných telefónov. Pridané slová môžete vyhľadávať, upravovať, odstraňovať. Pri písaní so zapnutým slovníkom je možné zobrazenie alternatívnych slov zodpovedajúcich danej kombinácii znakov v miniatúrnom okne.

SMS

Sony Ericsson Z520i je prednostne určený na telefonovanie a prácu so správami. Klávesnica síce mohla byť kvalitnejšia, no ostatné parametre, podľa ktorých hodnotím použiteľnosť telefónu pre túto funkciu, Z520-ka spĺňa. Pri písaní SMS vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5. Odpočítavanie začína až pri 20 znakoch do konca každej správy. Na druhú správu ste upozornení slabým tónom a krátkym textovým upozornením, ktoré však pri napísaní ďalšieho znaku zmizne. To nie je najvhodnejšie riešenie. Pamäť na 100 správ je dostatočná. V zozname prijatých správ je možné pri každej správe označenej kurzorom zobraziť čas prijatia, detaily alebo nič. Chýba mi automatické mazanie správ (napr. pri plnej pamäti).

Správam môžete priradi ľubovolnú melódiu.

MMS

Veľkosť multimediálnej správy je obmedzená na 100 kB. Pri spustení editora je nutné určiť objekt, ktorý chcete pridať (aj text). Pri tvorbe správy je možné vytvoriť aj fotku, video či zvuk, ktorý bude do tejto pridaný. Nechýba ani stránkovanie správy. K editoru MMS nemám takmer žiadne výhrady, keďže pri možnostiach displeja a ostatného hardvéru ponúka všetko, čo ponúkať má. Prekvapil ma možnosť určenia farby pozadia.

E-mail

E-mailový prehliadač som nastavil zo stránky Sony Ericssonu pomocou SMS. Krásne zvláda diakritiku v e-mailoch, nemá problémy ani s odosielaním snímok v prílohách. Pri odosielaní správy vidíte počet už prenesených kB. Je možné nastaviť prevzatie len hlavičiek, alebo aj hlavičiek a textu. Pridať môžete aj vlastné meno, podpis, kopírovanie odchádzajúcich správ do zadanej schránky a automatickú konrolu v zadanom intervale (5 min. až 12 hod.). Skrátka, pred e-mailovým klientom Z520-ky (a prakticky aj ostatných SE) dávam klobúk dole.

WAP

Wapový prehliadač je prekvapivo rýchly. Zobrazí vyše 6 riadkov textu, plus nadpis a popis polyfunkčných tlačidiel. Aj na Z520i je možné prečítať prijatú SMS počas wapovania, v možnostiach sa nachádza aj ponuka uskutočniť hovor. Nechýba história navštívených stránok a množstvo ďalších bežných funkcií.

Prenos dát

Nové véčko prekvapilo: ponúka GPRS 4+2 (na e-maily, MMS-ky, ICQ to bohato postačuje) a z lokálnych prenosov IrDA aj Bluetooth. Nechýba samozrejme ani synchronizácia s PC.

V spodnej časti nájdete nový dátový konektor FastPort, ktorý Sony Ericsson použil už v niekoľkých nových modeloch a očividne sa ho nehodlá pustiť. Je kvalitný, pevný a univerzálny. Žiaľ, keď pripojíte nabíjačku, nemáte kam strčiť handsfree (použiť môžete jedine Bluetooth).

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý alebo opakovaný budík s vlastnou melódiou budí aj vo vypnutom stave.

Kalendár - klasický kalendár, v ktorom stále chýba opakovanie udalostí (kopírovanie je možné). Opakovanú udalosť je však možné vložiť synchronizáciou s PC, alebo vložením z iného mobilu či PDA. K dispozícii je len jeden všestranný typ udalosti.

Poznámka môže byť dlhá maximálne 250 znakov, čo je pre mňa neskutočne málo. Po jej odoslaní do PC zistíte, že nejde o TXT súbor, ale poznámku vo formáte pre Outlook. Na druhej strane vyniká zobrazením na pohotovostnom displeji.

Hry a Java aplikácie

V novom fóne nájdete dve Java hry a aplikáciu WorldClock.

QuadraPop - hra na spôsob Tetrisu s príjemnou hudbou i grafikou.

NY Nights - známa prepracovaná stratégia života človeka v Nex Yorku.

Spustené Java aplikácie je možné minimalizovať.

Zaujímavou funkciou je Remote, diaľkový prístup k niektorým zariadeniam cez Bluetooth, ktorý je možné využívať na ovládanie MP3 prehrávača v PC, prezentácií a podobne.

Ďalšie funkcie

Nechýba tu časovač, stopky, kalkulačka a pamäť kódov.

Výdrž, batéria

Nabíjanie trvá asi 2 hodiny. Výdrž som dosiahol vďaka šetreniu energiou takmer stále vypnutým displejom 3-4 dni s niekoľkými uskutočnenými hovormi. Veľmi sa mi páči indikácia stavu batérie, jej presnosť, ako aj stav nabíjania zobrazený rovnakou ikonou.

Výhody:

- nový dizajn,

- IrDA, Bluetooth,

- cena.

Nevýhody:

- oba pasívne displeje,

- chýba FM rádio,

- slabšie organizačné funkcie.

Cena

odporúčaná: 8 990 Sk s DPH (AutoTel Bratislava, spol. s r. o.)

Sony Ericsson Z520i je vynikajúce a pekné véčko malých rozmerov. Aj funkčnosťou vyniká nad ázijskými produktmi. Ľudia ho však porovnávajú s Nokiou 6101. Oproti nej nemá aktívny interný displej a FM rádio, ponúka však o čosi lepší fotoaparát, podstatne väčšiu pamäť a podporu Bluetooth. Ťažko sa medzi týmito dvoma dvoch zariadeniami rozhoduje. To už nechám na ľuďoch. Mne sa však Z520i páči. Je netradičné, ponúka výbornú klávesnicu a množstvo funkcií. Bezplatný obsah na wap.sonyericsson.com tiež poteší.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.10.2005 - 09:56

JOŽO: DOBRÝ DEN,nevíte rozm?ry displej?,a jemnost-rozlišeni- vnit?ního displeje._??nikde se to nemohu do?íst. d?kuji

anonymous04.10.2005 - 11:58 Trvalý odkaz

riso: Prvy kontakt s pristrojom som prave aktualizoval na recenziu.
...rozmery vnutorneho displeja su 28 x 35 mm.

anonymous04.10.2005 - 13:42 Trvalý odkaz

7wcsnurka: ma uz dnes podpriemernu vybavu :(

anonymous04.10.2005 - 17:55 Trvalý odkaz

riso: low-end to nie je, o tom sa snad dohadovat nebudeme. a high-end tiez nie. takze je to mid-end. je to mid-end nizsej triedy. ;)
snurka, v poslednom case ma nejak chytas za slovicka! :))

anonymous04.10.2005 - 21:26 Trvalý odkaz

7wcsnurka: nemyslim tvoje hodnotenie,riso...stredna trieda je siroka,co je asi na skodu lebo tento z520,respektive 6101 sa hw vybavou ani len nepriblizuju cenovo porovnatelnym v360,alebo cx75 :)

Celá diskusia 14 príspevkov