Apple SIM - jedna karta pre viacerých operátorov v nových iPadoch

Oba nové tablety od Applu s LTE modulom sú dodávané s univerzálnou SIM kartou priamo v balení. Využiť ju zatiaľ môžete len s trojicou amerických a jedným britským operátorom na jednoduché prepínanie medzi dátovými paušálmi bez akejkoľvek viazanosti. Budúcnosť takého riešenia však môže byť oveľa zaujímavejšia.

Nové iPady Air 2 a mini 3 priniesli viacero noviniek, no jednej z nich sa Apple takmer vôbec nevenoval. Hoci takzvaná Apple SIM môže už čoskoro zmeniť spôsob, akým si svoje číslo a paušál prenášame medzi konkurenčnými operátormi, výrobca jej venoval len deväť riadkov textu v záložke bezdrôtových pripojení na oboch produktových podstránkach svojho webu.

LTE verzie iPadov Air 2 a mini 3 aj naďalej obsahujú slot na nanoSIM kartu, do ktorej môžete vložiť kartu od svojho operátora, prihlásiť sa do jeho mobilnej siete a čerpať tak svoj dátový balík (podporu pre hlasové služby iPady nemajú). Novinky však s jednou SIM kartou prichádzajú už priamo v balení.

Apple SIM je univerzálna a v súčasnosti dokáže prepínať medzi trojicou amerických operátorov AT&T, Sprint a T-Mobile či britským EE (spoločným podnikom Orange a T-Mobile UK). Výber uskutočňuje sám používateľ priamo cez obrazovku tabletu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

S ostatnými operátormi Apple zatiaľ dohody nepodpísal, čo je pravdepodobne aj dôvodom pomerne malej propagácie služby. Zaujímavosťou je však fakt, že medzi všetkými štyrmi dátovými balíkmi je možné prepínať prakticky bez viazanosti. Tablet vás po prihlásení vyzve na zadanie čísla kreditnej karty, no bez dlhodobej zmluvy. Ak zákazníci zistia, že je pre nich iný balíček výhodnejší, prípadne ukončia svoj pobyt v zahraničí (či už v USA alebo vo Veľkej Británii) jednoducho sa opäť odhlásia.

Budúcnosť tejto služby môže mať aj ďalší rozmer, najmä v prípade, že ju Apple spolu s operátormi ponúkne aj pre hlasové služby, napríklad v ďalšej generácii iPhonov. Výrobca už dlhšie tlačí na neustále zmenšovanie fyzických rozmerov SIM kariet (práve on pretlačil štandard microSIM i nanoSIM) a univerzálny čip môže byť posledným krokom k čiste softvérovému riešeniu.

Nie je veľmi pravdepodobné, že by sa operátori boli ochotní vzdať viazanosti tak, ako to spravila prvá štvorka pri svojich dátových paušáloch, no zákazníkom by takéto riešenie určite zjednodušilo život a dizajnérom starosti s tým, kam umiestniť slot na kartu, obvzlášť pri dualSIM modeloch.

Zdroj: Apple

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 20.10.2014 - 13:23

Pretlacil microSIM, nie miniSIM :-) Zaujimavy pristup, este by mohlo byt mozne sparovat kartu priamo s aktivovanymi viacerymi produktmi/pausalmi, bez nutnosti byrokracie a navstivenia predajne. Len tak sa prepinat hore dole medzi operatormi... No som zvedavy kolko chaosu to vygeneruje a ake komfornte to bude. Myslienka sa mi vsak paci.

Celá diskusia 1 príspevok