Android TIP: Google Calendar - samostatná aplikácia a nový dizajn

Aplikácia Google Calendar prišla so zmeneným dizajnom a vylepšenými funkciami organizovania udalostí. Zatiaľ len na Android, verzia pre iOS by mala nasledovať v priebehu pár týždňov.

Spolu s vlnou aktualizácií natívnych Google aplikácií, novým Messengerom a upraveným Gmailom, prišiel aj vylepšený Google Calendar. Zatiaľ však len pre Android, na verziu pre iOS a možno aj konečne redizajnované webové rozhranie na www.google.com/calendar stále čakáme.

Upozorňujeme, že aplikácia Google Calendar je samostatnou položkou v obchode Google Play, pričom väčšina výrobcov do svojich zariadení inštaluje vlastné riešenia - v prípade Sony, HTC, Samsungu či ďalších sú súčasťou grafickej nadstavby. Hoci si teda svoje udalosti ukladáte do kalendára synchronizovaného s vaším kontom na Gmaile, vôbec to neznamená, že musíte používať túto novú aplikáciu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Určite si však zaslúži šancu, zaujme totiž najmä takzvaným vizuálnym rozvrhom. Ten sa snaží veľké plochy označujúce časové intervaly nahrádzať obrázkami alebo mapami, ak je pri udalosti dostupná aj adresa. Nový Google Calendar sa tiež pokúša automaticky ukladať udalosti, na ktoré vám príde pozvánka prostredníctvom Gmailu. Musia byť však v podporovanom formáte (pravdepodobne .iCal alebo .ics, extrahovanie z textu v tele správy ako pri iMessages zatiaľ nefunguje).

Zmenené sú aj mesačné a týždenné náhľady a všetko konečne, narozdiel od väčšiny natívnych kalendárov v systéme, ladí s dizajnovým jazykom Androidu 5.0. Asistované nápovedy pri vytváraní udalostí si však v slovenčine neužijete a na našom území mierne zaostáva aj spomínané extrahovanie obrázkových podkladov pri cieľových lokalitách. I tak je ale Google Calendar zatiaľ najkrajším kalendárom medzi natívnymi aplikáciami. Používať ho môžete na zariadeniach s Androidom 4.1 a vyšším.

Linky na stiahnutie:

Android

Diskusia k článku:

Richard Hombauer 01.12.2014 - 15:48

Na iOS velmi spokojne pouzivam Calendars by Readdle. Ponuka najlepsi mesacny nahlad spomedzi vsetkych vyskusanych kalendarov (potrebujem vidiet textove znenia udalosti, nie len farebne policka).

tiboro200701.12.2014 - 19:26 Trvalý odkaz

Pri google calendar mi najviac chyba prave ten mesacny widget...

cas01.12.2014 - 23:39 Trvalý odkaz

Našťastie na výber je niekoľko podarených kalendárov. Napr. Jorte alebo aCalendar.

Celá diskusia 3 príspevky