Polročné skúsenosti s fitnes náramkom Nike+ FuelBand

Z množstva dostupných fitnes náramkov si náš čitateľ Lukáš vybral model od Nike. Poslúži pri chôdzi či behu a zmeria vám aj spálené kalórie.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Lukáša Čengera

Úvod

V dnešnej dobe existuje veľa spôsobov na motinorovanie denných aktivít, či vo forme samostatných aplikácií v smartfónoch, alebo dodatočného príslušenstva, ako sú napríklad chytré hodinky, alebo fitnes náramky. Rád skúšam nové technológie, a tak som sa rozhodol, že si jeden náramok zaobstarám.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na trhu je veľa druhov chytrých náramkov, ktoré majú hlavnú spoločnú vlastnosť: motivovať k pohybu. Z tohto dôvodu som si zaobstaral náramok Nike+ FuelBand. Nike na rozdiel od ostatných výrobcov vytvoril samostatnú mernú jednotku, ktorá zo spálených kalórií a prejdených krkokov výtvára tzv. fuel body, za ktoré potom odmeňuje rôznymi virtuálnymi oceneniami. Je to skvelý sposob motivácie.

FuelBand používam viac než pol roka a je mojím každodenným spoločníkom. Som vlastníkom prvej generácie tohto náramku a od druhej generácie sa líši niekoľkými vlastnosťami, ktoré nebudem bližšie charakterizovať, ale podstata ostala nezmenená.

Konštrukcia:

Náramok sa predáva v troch veľkostiach, pričom každá veľkosť je rozšíriteľná o dva nadstavce. Z toho jeden polovičnej veľkosti, takže si ho každý vie prispôsobiť svojej ruke.

Konštrukcia náramku je takmer celá gumová, na vrchnej strane sa nachádza 20 x 5 LED-diodový displej. Pod ním je ešte jeden pás 20-tich diód na zobrazenie zostávajucého počtu fuel bodov a vedľa displeja sa nachádza jedno funkčné tlačidlo, ktorým sa náramok ovláda. Spodná strana obsahuje kovový klip s USB konektor na nabíjanie a synchronizáciu s PC. Celkovo je konštrukcia kvalitná, náramok sa nosí pohodlne a nevadí mi takmer pri žiadnej činnosti.

Synchronizácia:

Prvá generácia náramku si rozumie len s iPhonom 4 a novším, naštastie je tu alternatíva v podobe PC/MAC aplikácie. Druhá generácia je už kompatibilná s vybranými modelmi značky Samsung, HTC, Motorola a Nexus. Pri prvej synchronizácií som si nastavil pohlavie, hmotnosť, výšku, dátum narodenia a počet fuel bodov, ktoré mám za deň absolvovať.

Funkcie:

FuelBand má štyri základné funkcie: počet prejdených krokov, počet spálených kalórií, čas a fuel body. Meranie zabezpečuje akcelerometer, ktorý v prvej generácií náramku nie je v niektorých situáciách až tak presný, a tak sa dajú body nazbierať aj tým, že jazdíte autom po našich cestách, čo motivácii veľmi neprospieva. Ale pri chôdzi či behu meria pomerne presne.

Denný počet fuel bodov sa dá meniť podľa toho, koľko pohybu v daný deň chcete absolvovať. Ja mám nastavený každý deň na 1 100 fuel bodov. Diódy pod displejom upozorňujú vo farebnej škále od červenej po zelenú koľko ešte ostáva do splnenia cieľa. Po dosiahnutí hranice vás náramok upozorní na displeji animáciou. Čím viac bodov za deň dostanete tým zaujímavejšie trofeje získavate.

Batéria náramku vydrží v priemere štyri dni, pod túto hranicu som sa nedostal. Cena sa v oficiálnom obchode /store.nike.com pohybuje dosť vysoko, na úrovni 99 eur.

Plusy:

+ dá sa používať aj bez smartfónu

+ funkcia hodiniek

+ zaujímavý módny doplnok

Mínusy:

- nedokáže merať spánok

- nie je vhodný pri plávaní, menší kontakt s vodou ale zvládne

- priemerná výdrž batérie

- cena

Záver:

Nike+ FuelBand je určený skôr bežným ľudom, ktorí radi monitorujú svoje denné aktivity a potrebujú motiváciu k pohybu. Náramok pôsobí dobre aj v kombinácií s akýmkoľvek oblečením a určite ním človek zaujme. Z môjho pohľadu je to fajn zariadenie, ktoré môže z časti nahradiť mobilné aplikácie, som s ním spokojný a určite sa v budúcnosti poobzerám aj po druhej generácií tohto náramku.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 02.01.2015 - 19:42

Informuje zabudnutie mobilu? Dá sa mobil z náramku prezvoniť - vyhľadať?

Lukas02.01.2015 - 20:10 Trvalý odkaz

nie takouto vlastnosťou žiaľ náramok nedisponuje

Lumiak62512.01.2015 - 12:29 Trvalý odkaz

Ja behávam s tlačítkovými Nokiami. Zapnem stopky, vytvorím si vo svojej mozgovej kôre trasu okruhu, po okruhu vyhodnotím čas a ostatné ma nezaujíma. :)

Celá diskusia 3 príspevky