Lenovo S90 - štýlovka s bleskom vedľa prednej kamery

Recenzia štýlového 5-palcového HD androidu, ktorý sa podobá na iPhone 6. Zaujme podporou dvoch SIM a predným LED bleskom.

V poslednej dobe sa teším na každé Lenovo, ktoré mi skončí v rukách. Či už robím iba jeho fotogalériu a video Na jeden záber, alebo píšem aj recenziu, vždy je čo objavovať. Inak tomu nie je ani pri tomto kúsku.

ikona

Základné info: Lenovo S90Cenovo dostupný štýlový dual SIM smartfón s hliníkovou konštrukciou a dizajnom iPhonu 6 prináša 5'' HD displej, 64-bitový štvorjadrový procesor, 13 Mpix fotoaparát, 8 Mpix prednú kameru a podporu LTE.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Začneme balením. V ňom nájdeme ochrannú fóliu na displej, praktický bezfarebný kryt na mobil, 1 A nabíjačku, USB kábel aj celkom slušné slúchadlá s mikrofónom, ktoré poslúžia napríklad na počúvanie vstavaného FM rádia. To je solídna nádielka. K dokonalosti mi tu chýba už len nejaká rýchla pamäťová karta. Tie S90-ka vôbec nepodporuje.

Prvé zapnutie nesprevádza žiadne otravné nastavovanie. Keď chcete vyplniť Google konto, vyzve vás k tomu prvé spustenie Obchodu či Gmailu. A tak sa mi to páči.

Na vloženie jednej alebo dvoch microSIM kariet slúži špeciálna pomôcka v balení. Spinka je slabá, štrbinka pre výmenu SIM v smartfónoch Lenovo je hlbšia a vyžaduje pevnejšiu kovovú tyčinku. Oproti HTC, Samsungom či iPhonom to považujem za nevýhodu, pri nich si občas pomôžem špendlíkom alebo iným podobným predmetom. Dve SIM karty v Lenove nie sú rovnocenné, na 3G/4G prenosy poslúži len tá hlavná.

Samotný prístroj sa síce podobá na iPhone 6, ale mňa to vlastne vôbec netrápilo. S90 by som si nikdy kvôli podobnosti so svetoznámym protivníkom nekúpil. A nemyslím si, že ľudia, ktorí sa zaujímajú o mobil za vyše tristo eur, rozmýšľajú inak. Tých bude S90-ka lákať celkovo príjemným dizajnom a spracovaním. Navyše, podobnosť s dvojnásobne drahým iPhonom môže byť kontraproduktívna. Predstavujem si to asi takto:

"Ty máš ten nový nový ajfón?"

"Nie, to je Lenovo", odpovedám.

"Aha, tak ty si musíš kupovať napodobeniny, lebo nemáš na originál?"

Dodám už len, že Lenovo S90 je oproti iPhonu 6 o 8 mm vyššie a o 5 mm širšie, hmotnosť majú takmer navlas rovnakú.

Na prvý pohľad je to high-end. Problém je ten druhý. Po mesiaci horný biely plast začal žltnúť. Inak prístroju nemám čo vytknúť. Je ľahký, pevný, komu sa šmýka zaoblený mobil z rúk, použije dodávané puzdro. Objektív zo zadnej steny nevystupuje, čo je tiež dobre.

Čo sa týka hardvéru, prináša S90-ka dva výrazné nedostatky - absenciu pamäťových kariet a podsvietenia tlačidiel pod displejom. Úprimne, nechýbalo mi to, ale keby som dal za mobil toľko peňazí, určite by som túto vlastnosť očakával viac než predný LED blesk. Ten síce dopĺňa prednú 8 Mpix kameru, čo môže vyzerať lákavo, avšak je úplne zbytočný. V protisvetle nič nezmôže a večer vlastne tiež nie. Dôkazy nájdete vo fotografiách na konci recenzie. Obyčajná informačná LED dióda namiesto takýchto experimentov by bola vhodnejšia.

K tlačidlám pod displejom uvediem ešte dva dôležité postrehy. Radšej budem mať na smartfóne nepodsvietené tlačidlá pod displejom než virtuálne na obrazovke. Bez debaty. Druhou výhodou oproti konkurentom je prítomnosť tlačidla Možnosti, ktoré dnes v androidoch nahrádzajú Nedávne aplikácie. Tie sa na S90-ke objavia až po podržaní spomínaného ľavého tlačidla a mne to tak vlastne vyhovuje. Ak ste si už zvykli na tlačidlo multitaskingu, budete mať možno iný názor.

V spodnej stene nájdeme okrem microUSB konektora aj slušný reproduktor. Ten sa však na "ajfoňácky" ponáša iba mriežkou, v kvalite má ešte čo doháňať.

Páči sa mi, že HD SuperAMOLED displej rozsvietim tlačidlom hlasitosti, potešilo by ma ešte prebudenie poklepaním. Alternatívou k tomu je spustenie vami vybranej aplikácie nakreslením "O" po zhasnutej obrazovke. Aj keď, mobilu to občas zbytočne dlho trvá.

Displej mohol byť jemnejší, ale jeho rozlíšenie podľa mňa úplne stačí. Viac si cením dobrú čitateľnosť na slnku než rekordné rozlíšenie nepoužiteľné mimo kancelárie. Šikovnou funkciou je "Ochrana nastavenia jasu" (po anglicky Brightness protection). Z názvu nemáte šancu pochopiť, o čo ide, ale presne na to sme tu my. Po aktivácii "ochrany" displej stmavne a obrazovka bude pri večernom použití podstatne menej žiariť. Ráno funkciu ľahko vypnete klikom na položku v hornej lište, ktorá sa tam po zapnutí objaví.

Nadstavba od Lenova je príjemná. Zabudnite na zoznam aplikácií, tu sa všetko nachádza na domácich obrazovkách - akoby ste sa pozerali na iPhone s widgetmi a androidovskou hornou lištou. Aj tú treba pochváliť. Ponúka aj skratky, aj rýchlu reguláciu jasu displeja, aj všetky potrebné informácie o nových e-mailoch, aktualizáciách, atď. V hornej lište môžete vidieť aj aktuálnu rýchlosť dátových prenosov či prepojenie s pustením FM rádiom.

Viacerí používatelia však nadstavbu Lenovo hodnotia ako zbytočné obmedzenie plné rôznych aplikácií, ktoré si neprajú mať v mobile. Nuž, nie je to Nexus s čistým Androidom. Mne takáto nadstavba vyhovuje, inému prekáža. Taký je život.

Nastavenia smartfónov Lenovo sú vždy bohaté, a to najmä vďaka sekcii Funkcie (na iných modeloch zvanej Ľudia). Tu môžete aktivovať neviditeľné skratky na vypnutom displeji, zapnúť zhasnutie displeja zatrasením mobilu či aktivovať široký dotyk (zobrazenie špeciálnej ponuky dotykom obrazovky celým bruškom palca). Zaujímavé však je, že tieto drobnosti od Lenova sa v rôznych modeloch líšia. Raz nájdeme takýto nápad, inokedy zase iný a v S90-ke vám môžu niektoré praktické nápady z iných modelov chýbať.

Funkcia pre vyhľadávanie kontaktov a správu posledných hovorov (Vytáčanie) je spracovaná dokonale. Dokonca si môžete z Google kontaktov nechať zobrazovať len tie s telefónnymi číslami. Jediný problém bol s kontaktmi uloženými v mobile. Ani za svet som neprišiel na to, ako ich v S90-ke presunúť do Google konta a mať ich tak synchronizované online.

Nedávno som mal v rukách smartfón Lenovo, ktorý dokázal tlačidlom hlasitosti regulovať veľkosť písma SMS správ, podpobne ako väčšina Samsungov. S90-ka to nedokáže. Aj to je jeden zo spomínaných rozdielov medzi telefónmi rovnakej značky. Zvláštne, ako je Lenovo v niektorých oblastiach nekonzistné.

Predný 8 Mpix fotoaparát ma skôr sklamal. Baby sa s ním pohrajú - ponúka nielen LED blesk, no aj vyhladenie vrások a všelijaké efekty. Ale to je tak všetko. Predný blesk môže bliknúť až pri vytváraní záberov alebo svietiť stále, po prepnutí na záznam videa však zhasne. Zvláštne, že? S90-ke nechýba snímanie hlasom, dotykom či žmurknutím. Zadný 13 Mpix fotoaparát patrí k tým lepším. Ponúka aj HDR, aj vodováhu. V nastaveniach si zvoľte radšej pomer strán 4:3, využijete tak celý snímač, a nie len jeho časť. Šikovnou funkciou je vodováha zvaná Trojosové vyrovnanie. Full HD video môže byť zaostrené na nekonečno, alebo zaostrovať nepretržite.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 40 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 104 MB / min.)

záznam z prednej kamery

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 43 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 153 MB / min.)

Zo softvérových chuťoviek od Lenova sa mi páči kalendár, ktorý ponúka šikovný mesačný náhľad s agendou pod ním. Tá sa totiž netýka len označeného dňa, ale aj všetkých okolo. Navyše, pred vytvorením udalosti vám smartfón ponúkne tri skratky: narodeniny, pripomienka, udalosť. Ani správca súborov nie je na zahodenie. Na prenos súborov medzi rôznymi Android a iOS zariadeniami výborne poslúži "lenovácka" aplikácia SHAREit. Odporúčam ju nainštalovať do každého mobilu, tu je už pripravená od rozbalenia.

Pochvalu si zaslúži Wi-Fi anténa. Viacero posledných smartfónov Lenovo ma v lapaní po slabých Wi-Fi sieťach veľmi milo prekvapilo. V tomto smere S90 vyhráva aj nad "ajfónmi".

Vo viacerých zdrojoch sa píše o podpore NFC, ale ja som túto funkciu nenašiel ani v nastaveniach, ani v hornej lište. Nedokážem jej prítomnosť teda potvrdiť.

Výdrž na jedno nabitie je priemerná - nesklame, ani neprekvapí. Pre náročného používateľa S90-ka nie je určená (na to sú tu výkonnejšie smartfóny so silnejšími batériami), ale normálne celodenné použitie s dvomi SIM kartami by vám mala vydržať.

Výhody:

+ v predaji tri farebné verzie

+ príjem Wi-Fi

+ nadstavba Vibe UI a aplikácie Lenovo (okrem otravnej appky Security)

+ rýchlosť dát v hornej lište

+ tlačidlo Možnosti

+ nočný režim obrazovky (tzv. Ochrana nastavenia jasu)

+ dual SIM

+ bohaté balenie

Nevýhody:

- zbytočný predný LED blesk

- nepodsvietené tlačidlá

- podobnosť s iPhone 6 môže byť kontraproduktívna

- žltnutie horného plastu

- absencia podpory pamäťových kariet

- len 2300 mAh batéria vzhľadom na veľký displej a dve SIM karty

- bez NFC

Orientačná cena: 339 eur (Epicentrum.sk)

Na jeden záber: Lenovo S90

Záver

Lenovo S90 mala byť pôvodne ľahká korisť. Pekný android s normálnou výbavou, ale netradičným dizajnom a cenovkou. A potom to prišlo. Podsvietenie tlačidiel nikde, namiesto informačnej LEDky predný blesk, namiesto rozsvietenia poklepaním čarbanie po zhasnutej obrazovke, bez podpory pamäťoviek... Ak hľadáte najviac muziky za čo najmenej peňazí, toto nie je nič pre vás. Lenovo S90 je skrátka pekný telefón, ktorý ma v ničom vyslovene nesklamal. Dva týždne ho používala priateľka a bola s ním spokojná. Ale keby prišlo na lámanie chleba, istotne by zaň toľko peňazí nedala. A to je celý kameň úrazu. Uzavrel by som to asi takto:

Lenovo S90 je najkrajší dual-SIM na trhu. Priamo si konkuruje so Samsungom Galaxy A5, oproti ktorému prináša lepšiu cenovku. A verili by ste, že podobne ako Samsung, ani Lenovo v tomto modeli neprináša podporu USB OTG? Takže žiadne pripájanie USB kľúčov ani klávesníc nebude.

foto s HDR

foto z prednej kamery

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

landov 27.02.2015 - 08:06

Tak ja som kupil Lenovo P70 a urobil som veru dobre: lepsia baterka, LED dioda, podsvietene tlacidla, odomknutie poklopanim na displej a usporenych 100€.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease27.02.2015 - 11:54 Trvalý odkaz

Tos určite dobre zrobil ;-)

"Ty máš ten nový nový HTC one?"
"Nie, to je iPhone", odpovedám.
"Aha, tak ty si musíš kupovať napodobeniny, lebo nemáš na originál?" :-))

K recenzii, neviem či som to prehliadol. Chýba mi tam zmienka o výdrži a niečo k HW výkonu a odladenosti systému.

Michal27.02.2015 - 12:15 Trvalý odkaz

Vyhody ? Farby, prijem wifi,data v hornej liste? Uf to co su za vyhody? Mam pocit,ze autor clanku,nic v zlom, mal problem hladat nejake vyslovene vyhody ci pozitiva vytrcajuce zo standardu. Za 340e Lenovo za tolketo prachy? Lacnu skladackovu cinsku napodobeninu? Prestrelili cenu o 150e. Co si lenovo akoze mysli,nebodaj,ze vedia vyrabat telefony? Ze si tolko pytaju.

ondrakomous27.02.2015 - 14:01 Trvalý odkaz

Miso, Lenovo není charita.

Michal27.02.2015 - 14:16 Trvalý odkaz

Nech neni ci je, proste cinsky skladackovy telefon a znacka co v mobilnej divizii nevyvinula nic svoje vlastne,koperiju dizajny a cela vyroba telefonov nema ani 2roky..oka takych je na trhu mnoho a lenovo patri k tym lepsim ale i tak pytat si za nejaky stroj tolke peniaze to je drzost a trufalost si dat sami od seba statut kvalitnych premiovych ci drahych telefonov

Celá diskusia 23 príspevkov