Novatel MiFi 2352

RECENZIA Wi-Fi routera Premeňte 3G signál na Wi-Fi - zastrčte SIM kartu do krabičky s batériou a vytvorte si mobilný Wi-Fi hotspot.

Základné parametre:

frekvencie: GSM 850/900/1800/1900 MHz, 3G 900/1900/2100 MHz,

rozmery: 98 x 62 x 15 mm,

hmotnosť: 81 gramov,

GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (download do 7,2 Mbps), HSUPA (upload do 5,76 Mbps),

microUSB, mass storage,

Wi-Fi 802.11b/g (max. 5 zariadení naraz),

podpora microSD (do 16 GB) so zdieľaním všetkými pripojenými užívateľmi,

GPS (podpora A-GPS a gpsOneXtra),

výdrž: do 4 h downloadu / 40 h pohotvosti,

batéria: Li-Ion, 1530 mAh (5,66 Wh),

podpora Windows 2000, XP, Vista; Mac OS X 10.4 a novšie; Linux

Neobsahuje/nepodporuje:

Bluetooth

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

zariadenie Novatel NRM-MIFI2352, batéria, nabíjačka s tromi koncovkami do rôznych zásuviek, USB-microUSB kábel, potrebné dokumenty.

Novatel MiFi 2352 je na našom trhu unikátnym zariadením. Existujú síce rôzne Wi-Fi routre, ktoré premieňajú mobilný signál vďaka zastrčenej SIM karte na Wi-Fi (Orange Flybox, Zadako Z431R...), ale žiaden z nich nie je taký malý a neobsahuje batériu. Takže MiFi prakticky nemá konkurenta. Slúži na pripojenie až piatich zariadení cez Wi-Fi vďaka jedinej dátovej SIM karte kdekoľvek vonku, na chate, pikniku, záhrade, v aute...

Ja som MiFi používal s otvorenou Wi-Fi sieťou na miestach s 3G signálom Orangeu (vidiek). So stabilitou spojenia som bol veľmi spokojný. Blikajúci modrý nápis Wi-Fi indikoval pripojenia, farebná dióda vo vypínači zase naznačovala, ku akej sieti som pripojený (zelená - GPRS/EDGE, fialová - UMTS/HSPA).

Napájanie zariadenia je riešené microUSB konektorom a dodávanou nabíjačkou. Výdrž na jedno nabitie udáva výrobca až 40 hodín pohotovosti, ale pri neustálom dátovom prenose tiež potvrdzujem pomerne slabé, výrobcom udávané, štyri hodiny aktivity. Perfektnou vlastnosťou je samovoľné vypnutie po vami nastavenej dobe nečinnosti. Ja som využíval automatické vypnutie po 20 minútach od odpojenia posledného zariadenia.

Obsah balenia je pripravený aj na rôzne elektrické siete na celom svete.

Stav batérie, ako aj mnohé ďalšie údaje, sa dozviete po zadaní 192.168.1.1 do adresy internetového prehliadača.

Takto môžete dokonca pristupovať ku dátam na microSD karte! Každý, kto vie heslo ku vašej Wi-Fi sieti (resp. pri otvorenej sieti nemusí ani to) má prústup ku inštalačným súborom rôznych programov na pamäťovej karte, ku fotografiám, videám a podobne. Ideálne pre malé redakcie alebo partie ľudí. MiFi sa tak môže stať aj prenosným bezdrôtovým diskom s kapacitou až 16 GB (podľa veľkosti microSD karty).

Po zadaní hesla sa môžete na adrese 192.168.1.1 prihlásiť aj do administrátorskej časti. Heslo administrátora zase ľahko zmeníte po pripojení MiFi ku PC pomocou dodávaného kábla. Počítač rozpozná čítačku pamúťových kariet aj inštalačný súbor programu MibiLink3, ktorý slúži na správu zariadenia, posielanie SMS-iek, správu kontaktov na SIM karte, atď.

GPS modul využijete len po pripojení MiFi ku PC káblom. Využitie je však malé, keďže GPS prijímač musí byť na voľnom priestranstve. Využiteľné je to teda len po pripojení k notebooku - na Google Maps či navigáciu v PC.

Výhody:

- jedinečnosť,

- podrobné nastavenia,

- Wi-Fi sieťová čítačka microSD kariet.

Nevýhody:

- slabšia výdrž,

- hlasovo neupozorní na vybitie batérie,

- slabé využitie GPS (chýba Bluetooth).

Orientačná cena: 272,51 € (8 211 Sk) (synetics.sk)

Záver

Novatel Mifi 2352 je unikátne zariadenie, na ktoré si človek ako ja veľmi rýchlo zvykne. Žijem na vidieku bez dosahu káblovej telefónnej siete. Denne využívam Mobilný internet T-Mobilu aj HSDPA Orangeu a veľmi podobný hotspot mám doma. Lenže nie je mobilný. MiFi som si mohol vziať k rodičom na záhradu bez elektrickej energie, moja priateľka mohla vďaka nemu pracovať na PC (internete) v aute, atď. MiFi by tiež výborne slúžilo na redakčné účely - na microSD karte by som si uložil dôležité inštalačné súbory ako aj zábavné videá. Jedinou prekážkou je cena zariadenia. Po zakúpení plnohodnotnej aplikácie JoikuSpot premením na podobný Wi-Fi router aj moju Nokiu E71. Pre pravidelné použitie je však MiFi oveľa lepším riešením.

Produktová stránka: novatelwireless.com

Diskusia k článku:

anonymous12.07.2009 - 22:57 Trvalý odkaz

Audion: VYuzitelne je to myslim si len pri notebookoch,pri mobiloch to nebudem nosit ked mozem ist priamo mobil - vysielac.

Celá diskusia 3 príspevky