Po oznámení Esetu stiahol Google viac než 30 falošných aplikácií

Eset odhalil v Google Play vyše 30 falošných aplikácií. Po ich inštalácii používateľom tvrdili, že je ich mobilný telefón alebo tablet infikovaný nebezpečným vírusom a môžu sa ho zbaviť tak, že sa prihlásia do spoplatnenej SMS služby, čo ich ročne mohlo stáť okolo 250 eur.

Množstvo špekulantov sa snaží z ľudí vytiahnuť peniaze aj podvodom alebo ťažia z neznalosti používateľov. Ostražitosť sa vyplatí aj pri sťahovaní a používaní aplikácií v oficiálnom obchode Google Play.

Práve tu odhalili výskumníci slovenskej bezpečnostnej spoločnosti Eset viac než 30 falošných aplikácií, ktoré sa snažili nekalým spôsobom vymámiť z používateľov finančné prostriedky.

Google Play je hlavným zdrojom aplikácií pre mobilné telefóny a tablety s operačným systémom Android. Škodlivé aplikácie, ktoré o sebe tvrdili, že obsahujú cheaty do populárnej hry Minecraft, mohli byť nainštalované viac než šesťstotisíckrát. Presný počet stiahnutí sa nachádza niekde medzi číslom 660 000 a 2 800 000.

V skutočnosti neobsahovali žiadnu z deklarovaných vlastností a používateľom tvrdili, že ich operačný systém je infikovaný “nebezpečným vírusom“. Vírusu sa podľa oznámenia mohli zbaviť prihlásením sa do spoplatnenej SMS služby, čo by ich stálo 4,80 eur týždenne. Ročne by to bolo zhruba 250 eur.

Aplikácia dokonca svojej obeti vopred pripravila SMS správu, ktorá vyzerá ako aktivácia antivírusového produktu. Nemá však povolenie odoslať túto správu, a tak sa používateľa pokúša sociálnym inžinierstvom prinútiť k tomu, aby klikol na jej odoslanie. Po upozornení spoločnosťou Eset stiahol Google tieto aplikácie zo svojho obchodu.

Stretli ste sa s podobnou aplikáciou, ktorá by od vás žiadala peniaze za to, že vás “vírusu” zbaví?

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Dezi 25.05.2015 - 08:32

taketo reklamy mal google uz davno zakazat , inak tá veta má na konci otaznik , cize neoznamovala ze mate virus ale sa pytala , takze ludia si za to mozu sami :-)

Celá diskusia 1 príspevok