Aligator A300

PRVÝ KONTAKT s low-endom Najjednoduchší mobil na trhu (nielen) pre seniorov, so svietidlom aj FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800

rozmery: 103 x 49 x 15 mm

hmotnosť: ??? gramov (zistená: 78 g)

displej: monochromatický grafický displej s oranžovým podsvietením, 39 x 14 mm,

fotoaparát: -

pamäť: 100 SMS, 100 kontaktov

správy: SMS,

globálny prenos dát: -

lokálny prenos dát: -

hudba: 3,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: budík, kalkulačka, SOS volanie,

batéria: igift CP09, Li-Ion, 1 000 mAh

výdrž: do 4 h hovoru / 360 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

jednoduchý telefón s najzákladnejšou výbavou

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, stereo handsfree s mikrofónom, nabíjačka (ASUC1-050050, output 5.0V, 500 mA), potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Aligator A300 je známy aj pod čínskym názvom Capitel S718. Česi však na svoje plecia zobrali nielen predaj, ale aj distribúciu, servis a počeštenie / poslovenčenie celej ponuky funkcií. Od prvého kontaktu s prístrojom som nemal ani raz pocit, že by sa jednalo o čínsky nepodarok - práve naopak. Naši mobilní operátori ho nazvali CPA Halo (T-Mobile) a Maxifón (Orange).

Ešte pred zapnutím telefónu, resp. po jeho vypnutí trebárs na noc, môžete využiť jednu z dvoch unikátnych funkcií priradených bočným posuvným prvkom: svietidlo. Posunutím bočného posuvného spúšťača svietidla nahor poslúži A300 ako bežná baterka. Posunutím podobného ovládacieho prvku v ľavej bočnej stene zase spustíte jednoduchý FM prijímač s dostatočnou citlivosťou aj viac než dostatočnou hlasitosťou. Pre spustenie FM prijímača je už ale nutné zapnutie telefónu.

Dizajn prístroja môže pôsobiť hračkársky, ale A300 je jednoznačne prakticky orientovaný prístroj. V spodnej stene sa nachádzajú dva konektory: 3,5 mm pre počúvanie FM rádia či telefonovanie s dodávaným handsfree a 2,5 mm pre nabíjačku. A300 je dokonca možné nabíjať aj Nokia nabíjačkou! Ja som za dva mesiace každodenného používania originálnu nabíjačku ani nepoužil, vždy mi poslúžila nokiácka.

Klávesnica je prispôsobená ovládaniu staršími ľuďmi aj bez použitia okuliarov. Potvrdzovanie uskutočníte zeleným tlačidlom, krok naspäť červeným. Keďže jeho podržaním mobil vypnete, musíte pre návrat, napríklad z nastavenia mobilu, červené tlačidlo stláčať opakovane. Vstup do menu uskutočníte šípkou nahor, do kontaktov vstúpite šípkou nadol. V ostatných prípadoch slúžia šípky tradičným spôsobom. Podržaním ktoréhokoľvek tlačidla alfanumerickej klávesnice vytočíte z pohotovostného stavu rýchlu voľbu, výrobca dokonca pre tento účel označil hviezdičku a mriežku tvárami akoby dcéry a syna. Aby sa to babičke lepšie pamätalo. Blokovanie klávesnice uskutočňujete jednoducho - posunom posuvného zámku nahor, odblokovanie presne naopak. Automatický zámok, logicky, chýba, a ja som na blokovanie počas dlhého testovania párkrát zabudol.

Displej je monochromatický, za každých okolností výborne čitateľný. Jeho jedinou nevýhodou je malá výška, kvôli ktorej je na ňom zobrazených málo údajov, napríklad textu. Aj menu je kvôli tomu komplikované - nevidíte, či sa pod zobrazenou položkou nachádza ďalšia. Z nastavení displeja môžete meniť len kontrast, doba podsvietenia je krátkych 10 sekúnd.

Zábavné funkcie aligátorovi úplne chýbajú, a práve to mnohí ocenia. Jedinou funkciou pre spestrenie dlhej chvíle je spomínané FM rádio.

Bežné vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa prvého znaku - Aligator nie je preto, ale aj kvôli displeju, určený ľuďom so stovkami kontaktov...ale skôr s desiatkami. V položke Telefónny zoznam v hlavnom menu sa nachádza aj vyhľadávanie podľa viacerých znakov, taktiež správa kontaktov a rýchlych volieb, ale hlavne špecialita - núdzové volanie. Podržaním veľkého červeného tlačidla v zadnej stene sa spustí hlasný alarm, odošlú sa SMS-ky na vami nastavené čísla, a potom Aligator uskutoční aj volania vybraným kontaktom. Funkciu je možné vypnúť.

Výbornou vlastnosťou Aligatora A300 je časovaný tichý režim. Keď ho zapínate, opýta sa vás, po koľkých hodinách sa má automaticky prepnúť na normálny režim.

SMS správy sú prvou položkou v menu. Z pohotovosti sa do nich preto dostanete jednoducho - šípkou hore (menu) a zelené tlačidlo (výber položky správy)...a ešte raz zelené (napísať novú správu). Písanie správy sa uskutočňuje na dvoch riadkoch. Medzeru zadáte nulou, mriežkou prepínate Abc/ABC/123/EN/abc, hviezdičkou zadáte symbol. Na prijatú SMS upozorní veľkou obálkou na displeji. Aligator si zapamätá 100 správ.

Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí ponuka: odchádzajúce, prichádzajúce, prijaté hovory, zmazať všetky, doba volania. Počas hovoru vidíte meno a dobu trvania. Po stlačení zeleného tlačidla počas hovoru sa zobrazí ponuka: vypnúť mikrofón, zapnúť handsfree, telefónny zoznam. Handsfree by som uvítal na prvej pozícii.

V nastaveniach telefónu nájdete aj ďalšie funkcie. Kalkulačka ponúka len základné možnosti. Budík môže byť opakovaný. Pripomeniem ešte vydarený tichý režim s časovaním. FM rádio i svietidlo, spomínané na začiatku, spustíte len pomocou bočných posuvných prvkov.

V nastaveniach telefónu nájdete zmenu tónu vyzváňania, SMS, tlačidiel, zapnutia, hlasitosť zvonenia a hovoru. Hlasitosť môže byť naozaj extrémna, zvonenie aj hlasitosť reproduktora bude vyhovovať aj starým rodičom. V nastaveniach siete využijete asi len manuálny výber.

Na jedno nabitie vydrží Aligator A300 so silnou 1000 mAh batériou a jednoduchým monochromatickým displejom kľudne aj týždeň. Nabíjanie Nokia nabíjačkou zase zabezpečí vyššiu pravdepodobnosť, že si vybitý mobil nabijete na ktorejkoľvek návšteve.

Výhody:

- unikátnosť,

- možnosť použiť nabíjačku Nokia,

- výdrž na jedno nabitie,

- jednoduché svietidlo,

- jednoduchý tranzistor,

- časovaný tichý režim

Nevýhody:

- rozmery displeja

- ovládanie výrazne odlišné od iných mobilov.

Orientačná cena: 65 € (1 958,19 Sk)

Záver

Aligator A300 používam už niekoľko týždňov bežne ako tretí mobil (teda s treťou SIM kartou). Nabíjam ho rovnakou nabíjačkou ako ostatné dve Nokie, spoľahnúť sa môžem na extrémnu výdrž silnej batérie. Tiež mi párkrát pomohol v noci ako spoľahlivé svietidlo či na záhrade ako šikovný tranzistor. U lekára či na stretnutí zase oceňujem časovaný tichý režim, nemusím myslieť na jeho deaktiváciu. Aligatorovi vyčítam malý displej - mal byť dvakrát vyšší. To je jediná moja výhrada voči tomuto unikátnemu telefónu nielen pre seniorov.

Produktová stránka: Aligator.cz

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Iné značky

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.08.2009 - 23:23

Mikullas: Pekne napisana recenzia. Inak, paci sa mi po praktickej stranke, naozaj premyslene, za toto by mi nebolo luto dat 65 jurov - samozrejme ak beriem do uvahy, ze by som mal o par desiatok rokov viac :)

anonymous18.08.2009 - 19:58 Trvalý odkaz

Dido: to nieje mobil ale kalkula?ka :D

anonymous18.08.2009 - 20:21 Trvalý odkaz

ja: kalkulacka s hovormi, SOS tlacidlom s SMS so svietidlom fm radiom a 3,5 jackom? zaujimave

anonymous18.08.2009 - 20:22 Trvalý odkaz

ja: btw daju sa do toho dat mp3? lebo ak nie tak ten jack...no neviem nieje tam navyse? predsa len som este nevidel dochodcu co by radio pocuval so sluchatkami :D

anonymous19.08.2009 - 11:56 Trvalý odkaz

defluo: a dochodcu, ktory pocuva mp3-ky so sluchatkami si uz videl ? :D ten jack tam je cisto len kvoli tomu radiu. ved to tak ma skoro kazdy telefon s radiom. nepripojis sluchadla, tak smola, lebo akoze nema antenu...

Celá diskusia 10 príspevkov