Ako odolné je zafírové sklo na hodinkách Apple Watch Ultra, Samsung Galaxy Watch5 a Garmin Fenix 7?

Odpoveď hľadal známy YouTuber, ktorý prináša testy odolnosti rôznych zariadení a nevynechal ani trojicu top modelov inteligentných hodiniek. Jeden displej bol viac odolnejší proti poškriabaniu než zvyšná dvojica. Ktorý?

Smart hodinky sa stali bežnou súčasťou našej každodennej technologickej výbavy a nájdete ich na zápästí ľudí rôznych vekových kategórií a na rôznych pracovných pozíciách. Jednou z dôležitých vlastností je tak ako pri smartfónoch odolnosť displeja proti poškodeniu. 

Na drahších modeloch preto výrobcovia začali už dávnejšie používať zafírové sklo, ktoré je vysoko odolné proti poškriabaniu pri bežnom použití. Známy YouTuber Zack Nelson z kanálu JerryRigEverything sa rozhodol otestovať tri modely smart hodiniek: Apple Watch Ultra, Samsung Galaxy Watch5 40 mm a Garmin Fenix 7 so solárnym nabíjaním. 

Zafírové sklo je obľúbené pre vysokú tvrdosť podobnej diamantu, teda nepoškriabe sa tak ľahko ako iné materiály. Tvrdosť sa testuje pomocou Mohsovej stupnice s úrovňou 1 - 10, pričom zafír by mal odolať až do úrovne 7. Pri osmičke je poškodenie povrchu už bežné, záleží od zloženia zafírového skla. Čím je čistejšie, tým by malo byť odolnejšie, preto sa môže stupeň odolnosti pri jednotlivých výrobcoch líšiť. 

Zo zverejneného testu je zrejmé, že sklo displeja hodiniek Garmin Fenix 7 je o niečo odolnejšie než pri zvyšnej dvojici. Výraznejšie poškodenie bolo vidno až pri stupni 8. Miernym sklamaním môže byť, vzhľadom na vysokú cenu, sklíčko Apple Watch Ultra, na ktorých sa hlbšie poškodenie povrchu objavilo už pri úrovni 7.

Aj na Samsung Galaxy Watch5 bolo pri tejto úrovni vidno poškriabanie, no ich cena je  oproti Apple pri 40 mm modeli tretinová. Víťazom sa stal Garmin, prvý hlbší škrabanec sa podaril až pri úrovni 8. 

Zdroj: YouTube.com/JerryRigEverything

Diskusia k článku:

Začať diskusiu