Apple bojuje proti podvodníkom. V App Store zablokoval podvodné transakcie za vyše 2 miliardy USD

Apple sa podelil o údaje z App Store za rok 2022, z ktorých vyplýva, že zabránil potenciálne podvodným transakciám v sume viac než dve miliardy amerických dolárov a odmietol takmer 1,7 milióna odoslaných aplikácií.

Obchod s aplikáciami App Store bol spustený v roku 2008. V priebehu rokov zaviedla spoločnosť viaceré opatrenia na podporu ekosystému, z ktorého majú prospech používatelia, vývojári a samozrejme aj Apple. V priemeru navštívi obchod 650 miliónov používateľov z celého sveta a registrovaných je 36 miliónov vývojárov

Apple sa podelil o údaje z App Store za rok 2022, z ktorých vyplýva, že zabránil potenciálne podvodným transakciám v sume viac než dve miliardy amerických dolárov a odmietol takmer 1,7 milióna odoslaných aplikácií, pretože nespĺňali vysoké štandardy App Store pre ochranu súkromia, bezpečnosť a obsah.

Zároveň v minulom roku odstránil 428 000 vývojárskych účtov a 282 miliónov zákazníckych účtov kvôli podvodom a zneužívaniu. Rok predtým bolo číslo takmer dvojnásobné, keďže zrušil pre potenciálne podvodné aktivity vyše 802 000 vývojárskych účtov. V roku 2022 bolo číslo nižšie čiastočne aj vďaka novým metódam a protokolom, ktoré App Store umožňujú zabrániť vytváraniu potenciálne podvodných účtov. 

Kým vývojár odošle svoju aplikáciu na schválenie, musí byť registrovaný v programe Apple Developer. Aj tam však prebieha kontrola a zamietnutých bolo takmer 105 000 prihlášok, takže sa ich podozrivý softvér do obchodu ani nedostal. 

Predtým, než sa aplikácia dostane do obchodu App Store, vykonáva tím App Review množstvo bezpečnostných kontrol. Napríklad sa zistilo, že viac než 153 000 odoslaných aplikácií zamietnutých z App Store v minulom roku bolo spamom, napodobňovaním alebo zavádzaním a takmer 29 000 odoslaných žiadostí bolo odmietnutých pre skryté alebo nezdokumentované funkcie. 

Niekedy sa aplikácie pokúšajú získať osobné údaje používateľov bez ich vedomia alebo súhlasu. V roku 2022 bolo odmietnutých vyše 400 000 odoslaných aplikácií práve z dôvodu porušenia ochrany osobných údajov.

Dôležitou funkciou App Store sú hodnotenia a recenzia. Používatelia sa na ne spoliehajú pri rozhodovaní o tom, ktorú aplikáciu si stiahnuť, a vývojári ich používajú ako dôležitú spätnú väzbu pri zlepšovaní svojich aplikácií. V minulom roku Apple zablokoval a odstránil cez 147 miliónov hodnotení a recenzií pre nesplnenie noriem moderovania.

Vážne berie Apple aj podvody a platobnými kartami. Vlani Apple zablokoval takmer 3,9 milióna ukradnutých kreditných kariet, aby sa nedali použiť na podvodné nákupy a 714 000 účtom zakázal ďalšie transakcie. Celkovo Apple v roku 2022 zablokoval podvodné transakcie v App Store v hodnote 2,09 miliardy USD.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu