Apple v Q1 2023: medziročný pokles zisku, ale darilo sa iPhonom a službám

Apple oznámil finančné výsledky za druhý fiškálny štvrťrok, t.j. Q1 podľa nášho kalendára, ktorý sa skončil 1. apríla 2023. Rekordné čísla tentoraz nepadli. Medziročne sa však tržby za iPhony zvýšili.

Spoločnosť vykázala štvrťročné tržby vo výške 94,8 miliardy USD, čo je medziročný pokles o 3 %. Štvrťročný zisk na akciu vo výške 1,52 USD sa oproti minulému roku nezmenil. Napriek tomu, že objem tržieb sa znížil, Tim Cook sa predsa len pochválil rekordným číslom.

Ohlásil historický rekord v oblasti služieb, kedy vygenerovali výnosy vo výške 20,907 mld. USD a štvrťročný rekord vo výnosoch z predaja iPhonov (51,334 mld.), a to napriek náročnému makroekonomickému obdobiu, kedy spotrebitelia svoje nákupy obmedzujú. 

Tržby z predaja počítačov a notebookov Mac sa medziročne znížili o viac než tri miliardy amerických dolárov, nižšie číslo je i pri iPadoch. Tržby za nositeľné zariadenia a príslušenstvo sa medziročne takmer nezmenilo. 

Firma vygenerovala silný prevádzkový cash flow vo výške 28,6 miliardy USD, pričom akcionárom počas štvrťroka bolo vyplatené viac než 23 miliárd USD.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu