Lacné smartfóny by mohli predpovedať vašu smrť, tvrdia vedci

Vedecký výskum využíval monitory aktivity, ktoré by dokázali zastúpiť aj lacné smartfóny. Na základe zozbieraných dát potom nový algoritmus dokázal stanoviť riziko, že niekto zomrie v priebehu najbližších piatich rokov.

Vedci aktuálne skúmali potenciálne riziko úmrtia, ktoré by dokázali predpovedať zariadenia s pohybovým senzorom. Štúdia bola publikovaná na webe PLOS Digital Health a monitorovala chôdzu 100-tisíc účastníkov. Na základe toho bol zostavený konkrétny model hodnotenia, založený na intenzite chôdze jednotlivcov. 

Výskum zbieral údaje z monitorov aktivity, ktoré účastníci nosili počas siedmich dní na svojich zápästiach. Napriek tomu však vedci dodávajú, že predpovedať riziko úmrtia na základe chôdze, by dokázali aj lacné smartfóny, ktoré majú dostatočne presné senzory akcelerometra. Podobne je na tom aj nositeľné príslušenstvo v podobe chytrých náramkov a hodiniek. 

Grom výskumu bola rýchlosť chôdze, resp. čas za ktorý boli účastníci schopní prejsť určitú vzdialenosť. Práve tento parameter má podľa vedcov korelovať s rizikom úmrtnosti. Namerané dáta na základe určitých kritérií spracúval nový algoritmus, ktorý dokázal predpovedať mieru úmrtnosti. Potrebovali na to iba šesť minút chôdze denne, vďaka ktorým mohli stanoviť riziko, že niekto zomrie v priebehu nasledujúcich piatich rokov. 

Podobné štúdie bývajú väčšinou zamerané na objem pohybu, ale v tomto prípade bola hodnotená samotná kvalita chôdze. Vedci výskumom apelujú najmä na fakt, že by dokázali využiť aj údaje zo smartfónov, ktoré denne používa takmer každý z nás. V budúcnosti by tak mohli mať po zdravotnej stránke ešte väčší význam. 

Zdroj: PLOS Digital Health


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu