Pieseň od Janet Jackson dokázala spôsobiť pád počítačov s Windows XP

Microsoft si vo svojom novom blogu zaspomínal na bizardnú situáciu, kedy skladba Rhythm Nation od Janet Jackson doslova ničila laptopy s Windowsom XP.

Spoločnosť Microsoft je známa najmä vďaka operačnému systému. Aktuálne na svojom blogu spomína zaujímavú, až bizardnú situáciu z éry Windowsu XP. Týkala sa konkrétne istého výrobcu počítačov, ktorého Microsoft z pochopiteľných dôvodov nemenuje. 

Na jeho laptopoch sa objavila zvláštna anomália súvisiaca s piesňou Rhythm Nation od Janet Jackson, sestry kráľa popu Michaela Jacksona. Zistilo sa, že skladba dokázala spôsobiť pád operačného systému Windows XP na niektorých modeloch od inkriminovaného výrobcu. Dokonca stačilo, že hudba hrala len v blízkosti laptopu. 

Kľúčom k záhade okolo piesne Rhythm Nation, ktorá svojho času doslova ničila laptopy, bola napokon rezonančná frekvencia. Zvuková stopa skladby totiž obsahovala rovnaké spektrum frekvencií, aké využívali aj 5400 otáčkové disky v spomínaných laptopoch. To spôsobilo rušenie, resp. rezonanciu, ktorá následne vyústila v pád systému. Výrobca mal celú situáciu riešiť pridaním zvukového filtra, ktorý spornú frekvenciu dokázal eliminovať. 

Zdroj: devblogs.microsoft.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu