Qualcomm uviedol svoj najvýkonnejší čipset Snapdragon 8 Gen 1

Novinka je vyrobená 4 nm technológiou a pobeží v pripravovaných top modeloch značiek Xiaomi, Realme, OnePlus a ďalších.

Na konferencii Snapdragon Tech Summit mal premiéru nástupca Snapdragonu 888. Aktuálne najvýkonnejší čipset Snapdragon 8 Gen 1 je určený pre smartfóny najvyššej triedy. Qualcomm zároveň mení spôsob označovania svojich procesorov a Snapdragon 8 Gen 1 je prvým s novým pomenovaním. 

Novinka je zameraná na výkon, 5G konektivitu, umelú inteligenciu, špičkové Wi-Fi, audio, fotografovanie a vysoké zabezpečenie. Čipset využíva najnovšiu architektúru ARMv9 a skladá sa z ôsmich jadier. Najvýkonejšieho 3 GHz jadra Cortex-X2 Prime, troch jadier Cortex-A710 taktovaných na 2,5 GHz a štvorice úsporných jadier Cortex-A510 s taktom 1,8 GHz.

Oproti predchodcovi ponúkne nový Snapdragon 8 Gen 1 o 20 % vyšší výkon a o 30 % rýchlejšie vykresľovanie grafiky. 5G konektivitu zaistí model Snapdragon X65 s maximálnou prenosovou rýchlosťou 10 Gbps. Nechýba Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E, podpora pre nahrávanie 8K HDR videí či 18-bitový ISP, ktorý zachytáva 4 000-krát viac údajov z fotoaparátu než jeho 14-bitový predchodca. 

Firmy Realme aj Xiaomi už oficiálne potvrdili, že v ich pripravovaných smartfónoch Realme GT 2 Pro a sérii Xiaomi 12 pobeží najnovší Snapdragon 8 Gen 1. Medzi ďalších výrobcov, ktorí nový čpset použijú, budú patriť napríklad Sony, OnePlus, Vivo, ZTE i Honor.

Zdroj: qualcomm.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu