Solárnu energiu využívajú lokálni operátori už roky. Šetrí náklady

Zvyšovanie cien energií sa premietlo do cien služieb viacerých operátorov. Niektorí sa snažia predísť vyšším cenám úpravami sietí a napájaním telekomunikačných zariadení slnečnou energiou. Fotovoltiku mnohí využívajú už roky.

Začiatkom októbra Orange informoval, že využíva vysielače so solárnym napájaním a v prevádzke ich má už 180. Nie je jediný. Fotovoltické panely využívajú aj lokálni operátori, niektorí týmto spôsobom svoje vysielače napájajú už viac než desať rokov. 

Dôvodom bola ekonomická návratnosť, v niektorých lokalitách sa viac vyplatilo používať slnečnú energiu než dotiahnuť na miesto elektrickú prípojku. Fotovoltika poslúži aj pri výpadkoch dodávky elektrickej energie, výjazd technikov k vysielaču nie je hneď nutný.

„Výhodou menších operátorov je, že nemajú takú vysokú spotrebu elektrickej energie, ako BTSky mobilných operátorov. Lokálny operátor môže už s dvomi panelmi napájať celý vysielač“, hovorí Michal Rybárik, predseda predsedníctva ALPI. 

Fotovoltika veľmi dobre poslúži aj pri napájaní dátových centier, no problémom môže byť cena nájomného za umiestnený panel. V niektorých prípadoch chcú majitelia miesta viac, než by bola dosiahnutá úspora pri využívaní fotovoltiky, a tým pádom je tento spôsob nerentabilný. 

Banskobystrický BBX začal používať prvý ostrovný systém v miestach bez dostupnosti elektrickej siete už v roku 2010. Cez takto napájané "vykrývače" pripája tri obce v okolí Banskej Bystrice. Vyše desať rokov používa fotovoltické panely aj operátor Wircom. PROFI-NET, ktorý poskytuje služby na Liptove, posunul zelené energie na vyšší level a nasadil kombináciu fotovoltických panelov a veternej turbíny. 

Viacerí operátori sa vyjadrili, že vďaka fotovoltike dokážu ušetriť pri platení účtov za elektrinu a zelené energie plánujú využívať a rozširovať do ďalších lokalít aj v budúcnosti. 

Zdroj: tlačová správa ALPI (Asociácia lokálnych poskytovateľov internetu)

Diskusia k článku:

Začať diskusiu