The Callisto Protocol - sci-fi horor v štýle Dead Space

Josh Duhamel známy zo série Transformers sa neprávom ocitá vo vesmírnom väzení, kde ho čaká boj o holý život a odhalenie temného tajomstva na mŕtvom mesiaci Jupitera. Nebude to ľahké, ale budete to skvelá zábava.

Žijeme v dobe plnej pokračovaní, remastrov a remakov. Preto som rád, že sa aspoň z času na čas objaví nová veľká značka, ktorá sa snaží priniesť svieži vietor do herného sveta.

Pred mesiacom ma v tomto smere potešil Evil West (recenzia) a aktuálne sa mi pod ruky dostala ďalšia novinka The Callisto Protocol. Ide o prvotinu od Striking Distance Studios, ktoré vzniklo v roku 2019. 

Tvorí ho zhruba 150 vývojárov pod vedením veterána herného priemyslu Glena Schofielda. Jeho prácu môžete poznať vďaka niekoľkým dielom Call of Duty. Podieľal sa tiež na The Godfather II a stál pri zrode značky Dead Space (2008). 

No a práve príbeh Isaaca Clarka na mŕtvej lodi USG Ishimura poslúžil ako inšpirácia k vzniku The Callisto Protocol. Mnohí o ňom hovoria ako o duchovnom nástupcovi, ale ja som sa na novinku snažil pozerať s čistým štítom. 

Teda bez nejakých väzieb na Dead Space, aj keď mám túto značku rád a inšpirácia je tu značná. Osobne mi to však vôbec nevadí, keďže posledný diel sme tu mali v roku 2013. Ale aj napriek tomu sa musí The Callisto Protocol musí zmieriť s tým, že ho mnohí budú porovnávať. 

Okrem toho má na pleciach oveľa väčšiu ťarchu, ktorou sú ambície tvorcov. Pretože práve tie spôsobujú aj veľké očakávania hráčov. Odpoveď na to, či sa The Callisto Protocol podarilo uspieť, pôjdeme hľadať až do ďalekého vesmíru, konkrétne na mŕtvy mesiac Jupitera. 

Väzenie, ktoré sa zmení na nočnú moru 

Ocitáme sa v roku 2320 a sledujeme príbeh Jacoba Leeho, ktorý je niečo ako vesmírny kuriér. Stvárňuje ho herec Josh Duhamel, známy z filmovej série Transformers alebo z Call of Duty: WWII. 

V Callisto Protocol je spolu so svojim kolegom na poslednej misii, ktorá ich delí od predčasného dôchodku. Niežeby boli starí, ale od tejto zákazky si sľubujú taký profit, po ktorom už do konca života nemusia pohnúť prstom. 

Cieľom ich finálnej misie je odovzdať zásielku na mesiaci Callisto, kde sídli väzenie Black Iron, niečo ako vesmírny Alcatraz. Rutinná práca sa však zvrtne. Jacob spolu s kolegom ešte pred pristátím čelia prepadnutiu a ich vesmírna loď stroskotá. 

Skôr než stihnú celú situáciu vstrebať, z trosiek ich vyťahuje väzenská stráž. Neprišla však pomôcť, ale uvrhnúť vás za mreže. Dokonca bez akéhokoľvek vysvetlenia. Tam Jacoba privíta šéf miestnych bacharov s prísľubom, že ho v Black Iron čaká peklo. Oholia mu hlavu, dostáva čip a identifikačné číslo. 

Pobyt vo väzení sa však veľmi rýchlo stáva nočnou morou, keď sa väzni začnú meniť na zmutované kreatúry. Black Iron je na kolenách a vašou úlohou bude boj o holý život. Ale aj odhalenie temného tajomstva mŕtveho mesiaca Jupitera.

Opisovaný úvod hry je pomerne vlažný a zanechal vo mne skôr neutrálne pocity. Našťastie je tiež celkom rýchly a nehrá sa na zbytočné omáčky. Príbeh je koncipovaný tak, aby ste si kládli otázky, prečo ste vlastne vo väzení a čo sa okolo vás deje. 

S celkovým dejom som bol spokojný. Zaberie zhruba 16 hodín, nechýbajú mu zvraty a pôsobí záhadne. Práve vďaka tomu je zaujímavé sledovať, čo bude ďalej a aké tajomstvá ukrýva temnota okolo vás. K celkovej kvalite príbehu a postáv prispieva tiež herecký ansámbel.

Okrem Josha Duhamela uvidíme napríklad Karen Fukuhara, známu zo seriálu The Boys. Pripája sa aj Zeke Alton, ktorého sme mohli počuť v Ratchet & Clank: Rift Apart (recenzia). Herecké výkony sú teda v ostrieľaných rukách a jediné, čo by som príbehu vytkol je, že by mohol mať trochu svižnejšie tempo. 

Brutalita v temnom vesmíre 

Po stránke hrateľnosti je The Callisto Protocol survival akčná adventúra. Musíte prežiť v nehostinných podmienkach a pomáhať vám bude niekoľko zbraní. Základom sú kontaktné súboje s elektrizujúcim obuškom. 

Stoja na mlátení protivníka, ktoré dopĺňa analgová páčka (pri PS5 verzii) slúžiaca na vyhýbanie útokom. Súbojový systém na mňa spočiatku pôsobil trochu neohrabane, ale rýchlo som si zvykol a prišiel mu na chuť. 

Váš arzenál sa navyše postupne rozšíri aj o strelné zbrane, ktoré sa dajú použiť samostatne alebo ako súčasť kontaktných súbojov. Postupne si ich budete vylepšovať vďaka 3D tlačiarni, ktorá vám za Callisto kredity posunie arzenál na novú úroveň. 

Samotné kredity potom treba hľadať, ale nie je ich tu veľa a preto budete musieť starostlivo rozmýšľať, kam ich investovať.  Okrem toho si budete musieť dávať pozor aj na náboje. 

Keďže sme v žánri survival, nebude ich toľko, aby ste sa z mŕtveho mesiaca prestrieľali ako Rambo. Ale na druhej strane, nie je to ani úplná tragédia, aby ste mohli vystreliť len raz za dve hodiny. K strelným zbraniam sa navyše pripája aj telekinetická rukavica. 

Vďaka nej môžete manipulovať s predmetmi, ale svoju rolu zohráva aj v súbojoch. Dokážete si ňou pritiahnuť napríklad plynovú bombu, ktorou plnou parou zasiahnete každého, kto vám stojí v ceste. 

Telekinéza však umožní aj manipuláciu so samotnými nepriateľmi. Môžete ich napríklad   odhodiť do obrovského ventilátora alebo ostnatej steny. Je to veľmi efektné a pekne to spestruje samotné strety, pri ktorých sa však napriek tomu môžete pekne zapotiť.

Obťažnosť síce nie je taká neúprosná, akej musela vo vesmíre čeliť trebárs Selene z Returnalu (recenzia). Ale dokáže potrápiť a určite sa nájdu hráči, ktorých odradí. Budú tu momenty, kedy je nutné šetriť nábojmi aj lekárničkami, ale aj náročné strety, kedy na vás ide viacero zmutovaných netvorov. 

Za mňa bolo The Callisto Protocol na survival akčnú adventúru primerane náročné, ale chápem, že na niekoho to môže byť až príliš. Preto by hlavne rekreačných hráčov určite potešil režim jednoduchšej obťažnosti. 

Jej stupne sa síce dajú meniť, ale v praxi sa to prejavuje len veľmi vlažne a nepostrehol som, že by sa hra stala ľahšia. V určitých momentoch preto bude treba uvažovať nad každým krokom. Po stránke prežitia je to niečo podobné ako The Last of Us Part I (recenzia). 

To znamená, že súboje s jednotlivcami zvládnete bez problémov, ale väčší počet nepriateľov už predstavuje výzvu. Máte však dostatok nástrojov na to, aby ste ju dokázali zdolať, aj keď niektoré momenty budú naozaj náročné. 

Zomieraniu sa teda nevyhnete a vývojári pritom nešetrili krutosťou. Ak vás dostanú, Jacoba čaká smrť, ktorú okorenia naozaj brutálne a detailné animácie. Môžete vidieť odtrhávanie ruky a vtláčanie očí do lebky. 

Ale aj rozmliaždenie hlavy či rozsekané telo. Všade okolo čvachtá krv a chýbať nebude ani pohľad na vnútornosti. Zmrzačiť sa vás budú snažiť rôzne kreatúry, ktoré boli kedysi ľuďmi, no postihla ich neznáma choroba. 

Väčšina z nich útočí ručne stručne, ale budú aj také, ktoré po vás vystreľujú nechutné slizoidné gule. Kreatúry navyše počas súbojov dokážu zmutovať a stanú sa z nich náročnejší nepriatelia. 

Tento proces sprevádzajú z tela prerážajúce chápadlá, ktoré treba rýchlo zastaviť. V opačnom prípade bude zabitie nakazeného mutanta o niečo ťažšie. Nie vždy však bude nutné ísť do ostrého konfliktu. Naraziť môžete aj na slepých nakazených pripomínajúcich Clickerov z  už spomínaného The Last of Us.

Tých treba potichu obísť, pretože v opačnom prípade by sa k nim mohli pripojiť kamaráti a poradiť si s celou partičkou vás môže ľahko stáť život. Dajú sa však likvidovať odzadu, občas pomôže telekinéza, ale aj vyhnutie sa boju. 

Okrem brutálnych stretov môžete očakávať lineárny postup vpred, aktiváciu konzol, a hľadanie prechodov. Ale aj odomykanie dverí, lezenie či rýchle pasáže, kedy sa bude nutné vyhýbať prekážkam. Je to slušný mix, s ktorým som sa bavil a The Callisto Protocol si ma po vlažnom úvode naozaj získalo.

Lineárny dizajn úrovní je navyše tu a tam obohatený o mierne odbočky. Oplatí sa ich vyskúšať, pretože tam môžete nájsť kredity, lekárničky či náboje. To isté vypadne aj z nepriateľov, keď ich po zabití rozšliapete na kašu. Zdroje navyše sa vám však určite zídu.

Krásny sci-fi audiovizuál

Samotný postup si dáva načas a necháva vás vychutnať temnú sci-fi atmosféru. K tomu rozhodne prispieva aj špičková audiovizuálna stránka. Na PS5 tu máte dva klasické režimy, teda kvalitu a výkon. 

Rovno vám však odporúčam prepnúť na ten druhý. Pretože hrať v nestabilných 30 fps bude ešte väčšie peklo než vám pripravia mutanti. V režime výkonu si hru naopak naplno užijete a dovolím si povedať, že veľa nestratíte ani zo samotnej kvality. 

The Callisto Protocol aj v tomto prípade vyzerá naozaj skvele. Dôkazom sú nielen milimetrové vlasy na vyholenej hlave Josha Duhamela, ale aj kvapôčky potu či do detailov prepracované modely postáv a vesmírne kombinézy.  

Okrem toho sú tu aj skvostne nasvietené scény a kvalitný dizajn levelov. Z mrazivých kovových interiérov väznice lezie výborná atmosféra. Prispieva k nej aj brutalita zohavených mrtvol, zmutované telá nepriateľov, blikajúce svetlá či tajuplná hmla, ktorá neveští nič dobré. 

Pochváliť treba aj absenciu rozhrania, vďaka ktorej sa ešte viac ponoríte do hry. Vidíte vlastne iba ukazovateľ života na krku hlavného hrdinu a množstvo nábojov, ktoré sa holograficky premieta na každej zbrani. 

Zabudnúť netreba ani na mrazivo znejúce audio, ktoré je dokonalou čerešničkou na torte každého kvalitného sci-fi hororu. Audiovizuálna stránka postavená na Unreal Engine teda The Callisto Protocol rozhodne zaraďuje medzi najkrajšie tituly tohto roka. Jedinou nevýhodou je v občasných momentoch iba kamera.

Niekedy totiž nie je umiestnená v ideálnom uhle za chrbtom hlavného hrdinu. No a keďže som recenzoval PS5 verziu, musím spomenúť aj chvályhodné využitie ovládača DUALSENSE. Hlavne, čo sa týka rôznych druhov vibrácií a haptiky. 

S dôrazom na toto však trochu nechápem, ako mohli vývojári zo Striking Distance Studios zabudnúť na adaptívne spúšte. Celkovo je však technický stav The Callisto Protocol za mňa veľmi dobrý. Na hru sa pozerá výborne a nezaznamenal som ani žiadne technické problémy. Každopádne znova odporúčam hrať v režime výkonu. 

Výhody:

  • zaujímavý príbeh

  • špičková audiovizuálna stránka 

  • hustá atmosféra mrazivého vesmíru 

  • kvalitné herecké výkony 

  • brutálne súboje 

  • slušná herná dĺžka

Nevýhody:

  • slabší úvod a miestami pomalšie tempo 

  • kamera občas prekáža

  • zbytočný režim kvality, v ktorom si hru vôbec neužijete

  • pre niekoho náročnejšie 

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/s

Cena: od 49,99 eur 

Hodnotenie: 8/10

Záver

The Callisto Protocol je výborný sci-fi horor, ktorý ma mierne odradil iba vlažným úvodom. Potom som však mal problém sa od hry odtrhnúť. Ponúka záhadný a zaujímavý príbeh, hustú atmosféru mrazivého vesmíru a brutálne súboje. Niečo také mi po absencii značky Dead Space v hernom svete naozaj chýbalo.

Na vrchole novinky je špičková audiovizuálna stránka, ktorá miestami vyráža dych a pasuje The Callisto Protocol medzi najkrajšie hry roka 2022. Skvele som sa bavil aj keď miestami sa tu človek naozaj zapotí. Napriek spomínaným nedostatkom však túto survival akčnú adventúru môžem vrelo odporúčať všetkým fanúšikom žánru. Ak vás zaujala, určite neváhajte.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu