Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Dobrodružstvo s Nathanom Drakeom je akčná adventúra ako z veľkej knihy. Má výborný príbehu, skvelú akčnú hrateľnosť a postavy, ktoré si vás získajú. Aj keď už na hre cítiť zub času.

Značka Uncharted prišla na PC. Nie cez emulátor, ale plnohodnotne. Ešte pár rokov dozadu by toto tvrdenie bolo obrovské sci-fi, ktoré by si nedokázal predstaviť žiadny majiteľ konzoly PlayStation. Dnes je to však už dlhší čas realita a po God of War (recenzia) či Marvel’s Spider-Man Remastered (recenzia) je Nathan Drake ďalším pánom na holenie. 

Neprichádza sám, ale rovno v kolekcii s názvom Uncharted: Legacy of Thieves Collection. Zahŕňa dvojicu hier Uncharted 4: A Thief's End a samostatne stojacu expanziu Uncharted: The Lost Legacy. O poctivý PC port sa tentokrát postaralo Iron Galaxy Studios, ktoré má s portovaním hier bohaté skúsenosti. 

Hráči na PC ich prácu môžu poznať vďaka portom Crash Bandicoot N Sane Trilogy či Spyro Reignited Trilogy. Značka Uncharted má však ďaleko väčší presah a tentokrát sa na počítače za prijateľných 50 eur dostáva jedna z najlepších hier konzoly PlayStation. 

Nielen to je rozhodne dôvod, kvôli ktorému by túto kolekciu nemal minúť žiadny fanúšik akčných adventúr. Ja osobne som ju na PlayStation prešiel niekoľkokrát a vždy sa k nej veľmi rád vraciam. V nasledujúcich riadkoch vám teda poviem, prečo je to tak. 

Dobrodružstvo, ktoré si zapamätáte 

Séria Uncharted je známa nielen vďaka poctivej akčnej hrateľnosti, ale tiež prepracovaným príbehom a postavami, ktoré si vás rozhodne získajú. Hlavným hrdinom je Nathan Drake, niečo ako mladý Indiana Jones alebo mužský ekvivalent Lary Croft. 

Hľadá stratené poklady, miluje adrenalín a jeho život je doslova jedna dobrodružná akčná jazda. Hráči na PC si ju však bohužiaľ užijú iba v štvrtom a zatiaľ poslednom dieli série Uncharted 4: A Thief's End. Ide o akúsi rozlúčku so starnúcim lovcom pokladov, ktorý túži zavesiť remeslo na klinec. 

Je rozhodne škoda, že Sony nezapracovalo aj na portoch predošlých hier. Celá trilógia je totiž v decentných remastroch dostupná na konzolách, ale hráči na PC si Uncharted: The Nathan Drake Collection zatiaľ neužijú. Vystačiť si tak budete musieť so štvorkou a príbehovou expanziou The Lost Legacy, kde hlavnú úlohu preberá iná postava. 

Na druhej strane príbeh v Uncharted 4: A Thief's End funguje celkom dobre aj samostatne. Síce vám budú chýbať hlbšie väzby s postavami, ktoré vybudovali predošlé diely série, ale rozhodne si vás dokážu získať aj napriek tomu. Samotný Nathan Drake je tu predstavený dobre, k čomu pomáhajú aj spätné pohľady do jeho minulosti. 

V  Uncharted 4: A Thief's End žije Nathan relatívne pokojný život ženatého muža, ktorý zavesil hľadanie pokladov na klinec. Situácia sa však zmení prekvapujúci príchodom jeho dávno strateného brata Sama. Tomu ide o krk a práve Nathan je jediný, kto mu môže pomôcť. 

A tak začína obrovská dobrodružná výprava, ktorá vás priklincuje k stoličke. Zaberie zhruba 15 až 20 hodín podľa stupňa obťažnosti. Ak vám bude málo, je tu ešte cca 7-hodinové The Lost Legacy. Ide o kvalitný prídavok v podobe príbehovej expanzie orientovanej na lovkyňu pokladov Chloe Frazer. 

Aj jej príbeh má rozhodne čo ponúknuť. Obsahuje nové prostredia, jemne osviežuje hrateľnosť a viac sa podobá na sériu Tomb Raider. Bude baviť každého, kto má rád hry s Larou a užil si aj dobrodružstvo s Nathanom. 

Celkovo je príbehová zložka značky Uncharted naozaj výborná a užijete si ju s českými titulkami. V hernej podobe ponúka to, čím je na filmových plátnach Indiana Jones alebo akýkoľvek kvalitný dobrodružný film. Až na to, že v tomto prípade sú kvalitné prestrihové sekvencie doplnené o poriadnu porciu akčnej hrateľnosti. 

Akčná hrateľnosť, ktorú si zamilujete

Uncharted: Legacy of Thieves Collection je výborným mixom strieľania, parkúru aj pästných súbojov. K tomu pridáva puzzle hádanky, ale aj stealth. Výsledný drink mieša tak, že si jeho chuť rozhodne zamilujete. 

Hra vás vezme na cestu okolo sveta a užijete si tu veľa rôznorodých prostredí. Budete sa potápať či kradnúť muzealne artefakty. Čaká vás aj útek z väzenia, jaskyne, hrobky či pohľady do minulosti hlavných hrdinov. Je tu tiež dosť parkúru a nechýba ani veľmi slušná akcia ako z veľkých filmov. 

Jednotlivé lokality budú väčšinou lineárnejšie, ale na rad prídu aj otvorené prostredia, ktoré môžete viac preskúmať. Neraz sa však počas toho budete musieť prestrieľať rôznymi nepriateľmi. Samotná akcia spája pästné súboje, streľbu a krytie za prekážky. 

Strieľanie zo zbraní je skôr konzolové a nie až také presné, ako bývajú strieľačky na počítačoch. Aj napriek tomu si však akciu užijete, k čomu prispieva tiež pestrá paleta zbraní. Nájdete v nej pištole, pušky, samopale a palebnú silu doplnia aj granáty. 

Chýbať nebudú ani boss súboje, QTE momenty či tichá likvidácia. Podobne je na tom po stránke hrateľnosti aj expanzia The Lost Legacy. V nej sa pozrieme do nových lokalít a ponúkne viac hádaniek, ktoré sú pekne prepracované a rozmanité. 

K tomu však pridá tiež veľmi slušnú akciu v podaní ženskej hrdinky. Práve Chloe vám dokáže, že značka Uncharted môže skvele fungovať aj bez jej ikonickej tváre v podobe Nathana Drakea a hru si užijete aj s inou hlavnou postavou. V expanzii navyše pribudne aj zopár noviniek, medzi ktoré patrí fotenie artefaktov či mapa slúžiaca na navigáciu. 

Slušný počítačový port 

Pôvodná hra Uncharted 4: A Thief's End vyšla v roku 2016 a expanzia The Lost Legacy ju nasledovala o rok neskôr. V tom čase hry doslova vyrážali dych svojim vizuálnym spracovaním a rozhodne sa nemajú za čo hanbiť ani dnes. Aj napriek tomu a rôznym vylepšeniam PC verzie však musím povedať, že zub čas tu už v niektorých momentoch je cítiť. 

Samotné modely postáv sú stále excelentné a k špičke môžeme zaradiť aj tiene a fyziku prostredia. Roky však vidieť hlavne na detailoch prostredí a kvalite textúr, ktoré dnes dych už nevyrazia tak, ako v roku 2016. Veľkou novinkou pre sériu Uncharted je na PC podpora klávesnice a myši. 

Ovládanie je tu v celku pohodlné a zvládnuté o niečo lepšie než v prípade portu Marvel's Spider-Man: Miles Morales (recenzia). Ak by ste však k nemu mali akékoľvek výhrady, dá sa premapovať a samozrejmosťou je tiež podpora ovládačov, vrátane DUALSENSE z PS5. 

Aj napriek všetkej snahe Iron Galaxy Studios mám však k PC portu niekoľko výhrad. Okrem spomínaných grafických nedostatkov sú tu občasné problémy so snímkovaním, ktoré v istých oblastiach dosť kolíše. K tomu sa pridáva pomalšie načítanie a niekomu môže vyraziť dych aj veľkosť kolekcie, ktorá vám z disku na PC ukrojí až 126 GB. 

Málo to teda rozhodne nie je a vyriešiť to mohol fakt, že by sa hry dali stiahnuť samostatne. To však bohužiaľ nie je možné a kolekciu si musíte nainštalovať iba vcelku. Ide o veci, ktoré niekomu môžu vadiť, ale rozhodne nebudú dôvodom, prečo by ste Uncharted: Legacy of Thieves Collection mali prehliadnuť. 

Na hry sa celkovo stále pozerá veľmi dobre. K finálnemu dojmu prispievajú nielen špičkové prestrihové scény, ale tiež skvelá audio stránka. Kvalitou sa tu pýši dabing aj soundtrack, za ktorý by sa nehanbil ani ktorýkoľvek dobrodružný film. 

Výhody:

  • akčná adventúra ako z veľkej knihy 

  • zaujímavý dobrodružný príbeh a sympatické postavy

  • balíček nabitý skvelou hernou dĺžkou 

  • výborný mix akcie, puzzle, stealth a ďalších elementov 

  • dobre spracované ovládanie na klávesnici a myši 

  • pestrá ponuka prostredí 

Nevýhody:

  • na hre je už miestami cítiť zub času 

  • občas pomalé načítanie 

  • snímková frekvencia v niektorých častiach hry dosť kolíše 

  • škoda, že chýba pôvodná trilógia 

Platformy: PC, PS4, PS5

Cena: od 49,99 eur   

Hodnotenie: 9/10  

Záver

Uncharted: Legacy of Thieves Collection je akčná adventúra ako z veľkej knihy. Patrí k špičke svojho žánru a o svojich kvalitách rozhodne presvedčí aj PC hráčov. Ponúka dlhé hodiny zábavy v podobe dvoch hier, kde nechýba zaujímavý dobrodružný príbeh, sympatické postavy a výborný mix hrateľnosti. 

PC port však ukazuje, že na hre je už miestami cítiť zub času, najmä z pohľadu kvality textúr. Občas nepoteší ani snímkovanie či pomalé načítanie. Napriek tomu sa však prenos ikonickej značky Uncharted na počítače rozhodne podaril. Ak patríte k fanúšikom žánru, určite by ste ho nemali minúť. Aj keď je škoda, že sa na PC nedostanete k predošlej trilógii.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu