Už ste dostali SMS-ku ohľadom koronavírusu? Nezabudnite čistiť aj mobil

Pravdepodobne ste aj vy dostali SMS správu od Ministerstva zdravotníctva SR, v ktorej nabáda občanov, aby kvôli koronavírusu zbytočne nechodili k lekárovi.

Už aj Slovensko sa pridalo k množstvu krajín sveta, v ktorých zaznamenali výskyt ochorenia spôsobené koronavírusom Covid-19. 

Z bezpečnostných dôvodov, aby sa minimalizovalo riziko šírenia nákazy, bolo už zrušených niekoľko pravideľných svetových podujatí, medzi nimi aj tradičná technologická výstava MWC v Barcelone, ženevský autosalón či vývojárska konferencia Googlu, ktorá sa mala uskutočniť v máji. 

Aj keď nie je dôvod na paniku či vykupovanie obchodov a zásobovanie sa trvanlivými potravinami, preventívne opatrenia sú namieste. Základom je dodržiavať hygienu, vyhýbať sa kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky prehladnutia a zbytočne nenavštevovať miesta, kde sa očakáva zvýšený pohyb ľudí. A, samozrejme, necestovať do rizikových krajín so zvýšným počtom chorých na Covid-19. 

Ministertvo zdravotníctva v súvislosti s výskytom koronavírusu na Slovensku začalo už včera rozposielať SMS správy, v ktorých odporúča zbytočne nenavštevovať lekára, ale pokiaľ je to možné, využiť predpísanie liekov cez e-recept a následne si liek vyzdvihnúť v lekárni. 

Čakáreň u lekára, kde niekedy strávime v spoločnosti ďalších chorých ľudí aj viac než hodinu, je miestom so zvýšeným rizikom možnej nákazy. 

U väčšiny nakazených s dobrým imunitným systémom má ochorenie len mierny priebeh s príznakmi bežného prechladnutia. Preto netreba podliehať panike a neveriť všetkým "zaručeným informáciám" od priateľov na Facebooku. 

Často a poriadne si umývajte ruky a nezabudnite, že semeniskom baktérií môže byť aj váš mobil, ktorý sa za celý deň ocitne na rôznych miestach. Preto ho udržujte v čistote. Stačí vziať čistý lieh, navhčiť ním papierovú vreckovku a otrieť celý telefón vrátane bočných strán. Nemusíte sa báť, že mu ublížite. Dobre poslúžia aj dezinfekčné vlhčené obrúsky predávané v drogérii.

Ak máte akékoľvek otázky, k dispozícii je bezplatná infolinka s číslom 0800 221234. Informatívne SMS-ky dostávajú aj Slováci v zahraničí a ľudia vracajúci sa zo zahraničia na Slovensko. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu