Vďaka novej technológii by sa nám zuby v budúcnosti mohli starať nanoroboti

Vedci úspešne otestovali nano robotický systém, ktorý dokáže s vysokou presnosťou fungovať v ťažko prístupných miestach ústnej dutiny. Mohol by tak výrazne uľahčiť starostlivosť o zuby.

Strach z návštevy zubára by sa v najbližších rokoch mohol stať minulosťou. Vedci totiž úspešne otestovali systém založený na miniatúrnych robotoch, ktoré dokážu preniknúť aj do tých najhlbších miest ústnej dutiny. Výsledky publikované v aktuálnej štúdii potvrdili, že niektoré z nano robotických systémov dokážu s vysokou presnosťou fungovať aj v najťažšie prístupných miestach ústnej dutiny. 

Jedným z nich je napríklad koreňový kanálik, ktorého čistenie môže byť v niektorých prípadoch poriadne náročné. Pre nanorobotov to podľa vedcov nie je žiadny problém, čo by vo výsledku mohlo značne uľahčiť prácu stomatológov. Nový systém využíva nanočastice oxidu železa, ktoré sú schválené pre lekárske použitie. 

Miniatúrne roboty sa pohybujú v spôsobe roja, ktorý sa následne ovláda pomocou magnetického poľa. Majú tvar špirály a ich testovanie zatiaľ prebehlo iba na zubných protézach. 

Zdroj: eurekalert.org

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu