Vrátia sa do smartfónov vymeniteľné batérie? Európsky parlament schválil nové pravidlá

Európsky parlament schválil nové pravidlá týkajúce sa navrhovania, výroby a nakladania s odpadom všetkých typov batérií predávaných v EÚ. Ak budú schválené, dotknú sa aj výrobcov smartfónov, vozidiel s elektromotorom a podobne.

Prísnejšie požiadavky na udržateľnosť, výkonnosť a označovanie majú pomôcť životnému prostrediu. Nový zákon zohľadňuje podľa vydanej tlačovej správy technologický vývoj a budúce výzvy v tomto odvetví. Bude sa vzťahovať na celý životný cyklus batérií od návrhu až po koniec životnosti.

Medzi kľúčové opatrenia patrí:

- povinné vyhlásenie o uhlíkovej stope a štítok s QR kódom s podrobnými informáciami

- navrhovanie prenosných batérií v spotrebičoch tak, aby ich spotrebitelia mohli ľahko odstrániť a vymeniť, čo by sa malo dotknúť aj mobilných zariadení

- digitálny pas pre niektoré typy batérií

- prísnejšie ciele zberu odpadu

- výrobcovia budú postupne zvyšovať úroveň recyklovaného obsahu z výroby a spotrebiteľského odpadu na použitie v nových batériách

Po záverečnom hlasovaní v pléne bude musieť Rada znenie formálne schváliť pred jeho nadobudnutím účinnosti uverejnením v Úradnom vestníku EÚ krátko. Presný termín splenia požiadavky na ľahko vymeniteľné prenosné batérie v spotrebičoch zatiaľ nie je určený. 

Zdroj: europarl.europa.eu

Diskusia k článku:

Začať diskusiu