Testujeme Nokiu N900

• 100 príspevkov
  • Gash 27.11.2009 - 15:07

Tak, akurat som si bol pre tento ocakavany kusok. Prave je na nabijacke a zoznamujeme sa.

Moje prve dojmy:
    - robustny telefon, vyska sirka oukej, no hrubka hrozna..pri prvom dotyku som sa citil ako v roku 2005,
    - prednej strane akutne chyba tlacitko (idealne keby spustalo vytacanie),
    - ovladanie prebieha iba na sirku, ked chcem vytocit cislo, musim stlacit vypinacie tlacitko, potvrdit volbu telefon a nasledne vybrat numericka klavesnica (je aj moznost vybrat z kontaktov)...toto je dost neprakticke, najma v aute,
    - potesili stereo repro, aktivny kryt objektivu a 3,5 jack na spodnej strane,
    - naopak, nechapem pritomnost infraportu,
    - docela neprakticke (pri drzani telefonu na vysku) je umiestnenie posuvnika odomknutia displeja v spodnej stene,
    - v tele nechyba stylus,

- displej velky, krasny, jasny aj presny,
    - rychlost reakci a prepinanie medzi plochami rychle, zatial som sa nestretol so spomalenim,
    - ponuka zaujimave ovladanie, kliknutim na tlacitko menu sa otvori najprv zoznam spustenych aplikacii a nasledne az dalsim stlacenim sa otvori menu,
    - pre vratenie sa o uroven spat treba kliknut niekde mimo (rozumej mimo ikon, mimo ponuky, atd. idealne do volnych rohov obrazovky),
    - rychle reakcie celeho systemu,

- nove prostredie multimedialneho prehravacu,
    - zdruzuje hudbu, video a internetove radio,
    - graficke prostredie celeho prehravacu,

zatial je to vsetko co som stihol vyskusat, dalsie skusenosti asi az v priebehu zajtrajsku. dnes nebudem mat prilis vela casu na testovanie.

Este linky:

Risove skusenosti s nefinalkou:
    http://www.fony.sk/index.php?podstranka=novinky&cislo_clanku=2594

Zakladne info:
    http://www.fony.sk/index.php?podstranka=recenzie&cislo_clanku=1001&…

Galeria:
    http://www.fony.sk/photos/nokia/thumbs.php?dir=nokia_n900&page=1

• Anonym (bez overenia)27.11.2009 - 15:28 Trvalý odkaz

no cital som na nemenovanej stranke :) ze to nema podporu mms ani java,akoze mms ma netrapi ale tu javu tam mohli dat mozno to daju casom s fw no ale je to otazne,akoze dost do podla mna niektorych ludi odradi

ZraLOCK27.11.2009 - 15:33 Trvalý odkaz

no podla toho co citam prve Gashove skusenosti tak mi to pripada, ze je to viac pocitac ako telefon... zakladne funkcie telefonu ostali pomimo, resp. su vyrazne stazene, takze az teraz chapem preco sa pristroj vola N900 asi ide skutocne o nastupcu nokia tabletov s funkciou telefonovania
    hrubka pristroja tiez dokaze odradit

Peter Makai27.11.2009 - 15:34 Trvalý odkaz

Naco ti je Java na "telefon" s linuxom na ktorom dokaze bezat webserver??? Podla mna sa tam da podpora Javy doinstalovat...

Marian27.11.2009 - 16:09 Trvalý odkaz

Gash - hrozna hrubka? No to snad zartujes. SE C905 je obycajny fon a ma hrubku 20mm, Nokia E90 ma hrubku 20mm a N97 ma 18mm... HTC Dream ma 17mm hrubky a je to pohoda.

N900 je telefon pre chlapa a nie pre babiku.

Richard Hombauer27.11.2009 - 16:47 Trvalý odkaz

mal si v ruke HD2, tak vies, co je to tenky smart s velkym displejom. ale pojem "hrozna hrubka" by som napouzil ani ja. je to skor obycajna hruba hentakeho cuda. :D

mne sa N900 paci, ale...nema ziadne HW tlacidlo pod displejom, ktorym sa okamzite vratim na domacu obrazovku alebo zrusim operaciu. neberte to ako nejake nariekanie ifonaka, ale velmi prakticku vec. som presvedceny, ze keby ste vsetci dostali N900 do ruk a nepozerali videa s jej ovladanim, nebude 90 % z vas vediet ani prejst z menu na domacu obrazovku. ;) podla mna velmi zaujimavy a vyrazne nedorieseny mobil. druha generacia bude fajn. :)

Gash27.11.2009 - 17:14 Trvalý odkaz

suhlasim, ze som to prehnal, no nakolko pouzivam E71 tak sa mi zdal hruby :) ..prednedavnom som vratil N97 mini a ta sa mi taka nezdala, pricom je to len par mm.

a vyrazne suhlasim aj s tym chybajucim HW tlacidlom. Chybalo mi na Garmin asuse G60, chyba mi aj tu..a to nie som ajfonak :)

ZraLOCK27.11.2009 - 17:47 Trvalý odkaz

mne uz sa zdala n97 mini hruba. na jej sirku a vysku mi pripadala prihruba. atlis a v mm sa to vyjadruje sice dobre, ale kym fon nemas v ruke tazko sa to hodnoti.

Marian27.11.2009 - 20:12 Trvalý odkaz

ZraLOCK, mam G1 a ta ma 17mm hrubky, E70 ktoru mam ako druhy fon ma 22mm a G900 ktoru som mal predtym, mala 21mm. Takze 18mm sa mi zdaleka nezda ako vela.

ZraLOCK27.11.2009 - 20:18 Trvalý odkaz

no jasne, je to vec pohladu... ale ta G900 bola brutus :lol: G1 je aspon roztiahnuta, takze to tak clovek nevnima. no ako som uz pisal, dolezite je mat vecicku v ruke. takto len spekulujeme

kuco28.11.2009 - 14:43 Trvalý odkaz

..ako je na tom WAP ? Prehliadac podporuje ? klavesnica s porovnanim oproti N97 a N97mini ?

Marian28.11.2009 - 15:53 Trvalý odkaz

kks, dalsi :D WAP? WAP nepodporuju prehliadace v Androidoch, v iPhone, ani by som sa nedivil, keby sa toho zbavili aj v N900.

ZraLOCK - ja sa este vratim k rozmerom N900:

N900: 111 x 60 x 18 mm
    HTC Dream/T-Mobile G1: 118 x 56 x 17 mm

ako kravu teda N900 nevidim, aj ked v ruke ju bude asi s jej 181g citit, ale zase G900 mala 196g :)

samo28.11.2009 - 16:11 Trvalý odkaz

co mas proti WAP? osobne chodim radsej na WAP ako WEB (fony.sk) ked ze je to pohodlnejsie a hlavne rychelejsie + prehladnejsie, inac na WEB chodim velmi zriedkavo cez telefon, kedze mam 98% casu pri sebe notebook + predsa len to nie je iP aby sa na tom dal super prezerat WEB

k N900 :) hm, no pockam si na prve osahanie a potom sa rozhodnem, to ziadne HW tlacidlo pod displejom aj mna mrzi, na N97 by to bolo tiez velmi zle bez neho

Marian28.11.2009 - 16:49 Trvalý odkaz

nemam proti wap-u nic, ale odkedy pouzivam web prehliadac v G1, tak som presvedceny, ze mi nie je wap prehliadac nadobro potrebny.

samo28.11.2009 - 18:41 Trvalý odkaz

to ti verim, lenze na takych inych Nokiach je docela aj nepouzitelny :)

cejko28.11.2009 - 20:21 Trvalý odkaz

Podla mna plugin by to poriesil, kedze sa jedna o linux.

Noddy28.11.2009 - 21:08 Trvalý odkaz

Ked netreba operu mini, ani wap, potom asi mate datove megabaliky. Sice prijemna predstava, ale prezradte, u ktoreho operatora?:-)

Gash28.11.2009 - 21:47 Trvalý odkaz

gigabajt u orange trebars, mne to postaci na bezne prehliadanie webu a obcasne stahovanie.. vyjde ma to na 6,90 EUR

samo28.11.2009 - 21:52 Trvalý odkaz

Noboddy - 1,5GB u TM ZADARMO :) alebo 3GB u TM za 10EUR

Marian28.11.2009 - 22:38 Trvalý odkaz

PlusGSM :D 8E za 500MB na predplatenku mesacne, staci aj polovica... Play Mobile 3GB za 11E na predplatenku mesacne.

Noddy29.11.2009 - 00:46 Trvalý odkaz

GASH: Co je u Teba bezne prehliadanie? Vies to nejako vyjadrit casovo? Dakujem.

jaba791016.12.2009 - 11:23 Trvalý odkaz

no ja som ho uz kupil a uplna spokojnost,je to kus techniky :D
    kvalitne zobrazovadlo
    velmi dobry net(teda asi zatial najlepsi na fonoch)
    rychlost systemu a mozem povedat aj jeho jednoduchost
    zvuk
    vaha mi neprekaza vobec,hrubka by mohla byt kapanek mensia,ale zvykol som si.
    fotak je lepsi ako na htc hd2 a to my staci ;)
    ked budu doladene kodeky pre video a a ked pribudnu dalsie aplikacie tak je to naozaj "elitny tucniak"

takze KUPOVAT :lol:

samo16.12.2009 - 11:52 Trvalý odkaz

zacnem netradicne :

NEKUPOVAT:
    - bateria nevydrzi ani jeden, zapricinuje to stale zapnute Wi-Fi ktore sa neda vypnut, pomoze az znizenie podsvietenia na 2 z 5 a povypinanie kontroly mailov, FB, RSS, (Skype) a podobnych blbosti ktore su stale online
    - displej vobec nie je taky uzasny ako ho opisujete
    - prisposobenie na dotykove ovladanie je este horsie ako u S60
    - velmi casto NEPRESNE ovladanie, nepomoze ani kalibracia displeja
    - WEB prehliadac je dost pomaly, nezvlada WAP, youtube videa su nekvalitne
    - WEB prehliadac casto ZLE reaguje a niekedy VOBEC na dotyk + ziadna odozva, clovek nevidi ci sa naozaj nieco stlacil alebo nie
    - reproduktory su PODPRIEMERNE, hlasne su dost, ale su plechove
    - celkova rychlost telefonu nezodpoveda 600MHz, uz sa mi par krat stalo ze vyhodila hlasku typu neda sa pre nedostatok pamate...
    - video prehravac nepodporuje ani zakladne formaty, video co som mal na karte z E71 proste nedokazalo prehrat, nahrate videa ktore boli v telefone spusta nekonecne dlho a nakoniec ich aj tak nespusti...
    - imbecilne riesenie hovoru
    - ked vam niekto vola a necha zmeskany hovor, mate viac cisel pod menom, nezistite z ktoreho volal, bude tam len meno a vyber cisla na ktore mu mozte zavolat, cisty
    - fotky su taky chaby priemer, vonku som este nebol, posudim neskor
    - velmi zle a biedne nastavenia hadam vsetkeho

plusy neskor, nedostatky casom doplnim

kazdopadne NEKUPOVAT telefon pouzivam uz 2 tyzdne skoro non-stop a naozaj, druhy krat by som do nej nesiel

Anonym (bez overenia)16.12.2009 - 12:30 Trvalý odkaz

Konecne sa aspon niekto nasiel,kto to objektivne zhodnotil,potvrdil si len to,co som aj cital na inych foroch,casom sa mozno fw vyladi,ale zatial sa fakt neoplati kupovat a bude potom aj lacnejsia

jaba791017.12.2009 - 03:16 Trvalý odkaz

ja ho pouzivam asi tyzden nie som ziadny nokiafil.uvediem veci na pravu mieru.ja som sa rozhodoval medzi N97,htc hd2,i8910 a N900.rozhodol som sa pre n900 aj ked som si bol vedomi toho,ze bude mat porodne bolesti ako vsetko nove co pride na trh v spotrebnej elektronike.takze s tym by mal aj kazdy ratat pri kupe,vsak samko.
    nevravel som ze displey je uzasni,ale je kvalitny
    wap mna osobne netrapi ze nema,to ako minus nepovazujem
    ale bateria by fakt mohla viac vydrzat
    plechovy zvuk-no vymenuj mi aspon dva mt ktore maju podla teba kvalitny zvuk cez vlastne repro,ja nepoznam taky.
    nechapem ludi co si kupia novinku a somru ze co to je zac a dobre vedia ze ke nieco ma novy OS tak NIKDY nebude hned doladeny,ci je to linux,windows.symbian,android ...
    ked sa bude aktualizovat firmware urcite vela veci doladia
    tymto sa nesnazim obhajovat n900.pouzivam viac mobilov a nepresadzujem len jednu znacku.

kuco17.12.2009 - 03:27 Trvalý odkaz

no konecne iny pohlad na vec ..vdaka jaba

ja som mal zamer kupit ho ale ako tu citam a aj najnovsie recenziu tak zacinam vahat ,,najviac ma zaujima to "nechcene" zdvihnutie ako sa to spomina v recenzii ,,je to tak?

samo17.12.2009 - 03:32 Trvalý odkaz

jaba, mne preslo cez ruky viac telefonov ako si len vies predstavit, pred tymto som napriklad pouzival 2 N97, viem co hovorim a viem preco to hovorim, tvoje "skusenosti" su skusenosti laika, nereagoval som na Teba, su to moje skusenosti a ver ze mam z coho vyberat.

- displej vobec nie je taka spicka, to by si ich musel vidiet stovky inych
    - wap newap, viem preco som to pisal
    - bateria aj vydrzi, je to len otazka SW doladenia
    - BB Bold napr. alebo dalsie ine ;)
    - Nokia by mala zvazit ci vypusti nieco, co ju moze velmi rychlo potopit
    - ano doladia, ale opat nie vsetko, preto by mali byt rovno 2 FW

kuco, kde nosis telefon?

lupopd17.12.2009 - 03:35 Trvalý odkaz

Dakujem Samo za prvotne postrehy, lebo stale som vahal pri kupe noveho fonu medzi N900 a Samsungom i8900HD. Tazko sa porovnavaju z dovodu rozdielnych operac. systemov, ale aspon si prispel k mojmu konecnemu rozhodnutiu, ze idem do Samsungu.
    to jaba7910. troska sa mylis, aj taka obycajna lacna Nokia 5800XM ma kvakitne repraciky a slusne hra cez ne...:D

jaba791017.12.2009 - 04:25 Trvalý odkaz

samo,ja som ta nechcel urazit ze nevies o com pises,ale odkial ty mozes vedie ze kolko som ja mal mobilov,bolo ich dost.mozno ich nebolo tolko ako si mal ty,ale uplny laik som neni.viem ze n900 ma chyby,ale ma ich vsetko.viem ze za 600ecok by mal byt mobil uz dotiahnuty do konca.ja maemo5 davam sancu,preto pisem ze po vidani noveho fw to uz hadam bude lepsie a aj tym velmi narocnym vyhovie
    ja som uprednosnil tento mt pred inymi,len cas ukaze ci som spravil dobre alebo nie.
    tomu komu sa paci nech si ho kupi tak ako ja a vela ludi,ten kto bude vahat nech radsej ide do nejakeho ineho.
    displey nie je zly,jeho rozlisenie,jemnost,farby su podla mna v celku dobre
    kuco,s tym nechcenym zdvihnutim som sa ja zatial nestretol.
    no kazdy ma svoj nazor,ja nikoho neprehovaram aby kupoval to co mam ja
    cez repro na mobile nepocuvam nic,mozno este na nokii6230 som pocuval,ked zacali frcat mp3 v mobiloch,ale od vtedy vsetko na sluchatkach,lebo tie repro ani v jednom za nic nestoja,tot moj nazor

kuco17.12.2009 - 04:31 Trvalý odkaz

Samo mal som take nadsenie z tejto nokie ale ako citam nielen teba ale tak vseobecne tak zacinam pred kupov uvazovat ci naozaj vrazim peniaze do nej ..

- bateria ma neserka ..necakam zaraky od nej pri tak mohutnom mobile
    - wap ma serka lebo sikovne nakukujem co tu nove a tak isto aj eBay ,no prezijem bez neho
    - to "samozdvihnutie" ma zarazilo lebo myslim ze prakticky je to mozne ked nema hw tlacitka

,,ja nosim vacsinou vo vreckach fony ale nie tesnych ..cize mam rad ked bez namahy mozem ho vybrat(mobil :lol: ) ..preco Samo ?

samo17.12.2009 - 05:06 Trvalý odkaz

odpovedal si si sam + takyto telefon nosit vo vacku nohavic je skor isty druhy sebaukajania :lol: kedze to sa naozaj neda

kuco17.12.2009 - 08:02 Trvalý odkaz

.. ale E90ku som sa vzdy snazil inde nosit len nie v nohaviciach pri jej "ulych" rozmeroch :)

takze pri N900 sa to moze stat ze hocijakym dotykom zodvihnem ?

cejko17.12.2009 - 09:16 Trvalý odkaz

mne sa zatial nestalo zeby som samovolne prial hovor, nenosim ho v nhaviciach. Processor : ARMv7 Processor rev 3 (v7l) BogoMIPS: 249.96

cejko17.12.2009 - 23:48 Trvalý odkaz

Takze som si do N900 doinstaloval fring a dalsie apl. Samo spominal ze vstavany prehravac nevie prehravat nejake filmy, nainstaloval som si kmplayer a filmy mi prehrava aj bez toho aby som ich nejako musel zmensovat.

ZraLOCK18.12.2009 - 00:13 Trvalý odkaz

ludia prosim vas, skusenosti s N900 uz piste prosim do tejto temy, Tema N900 bola prvotna este pred prichodom pristroja na trh.
    pripadne zakladajte nove temy tykajuce sa konkretnych veci o N900. dakujem

kuco18.12.2009 - 02:29 Trvalý odkaz

Cejko a ako ho nosis , puzdro alebo ine ? Mna to zaujima co tym recenzant myslel ze "samovolne prijatie" ,mozno by som sa jeho mal pytat :) Aplikacie ako Fring a podobne zo Symbianu co dobre pozname su uz na Maemo ? Je moznost doinstalovat nejaky iny web prehliadac alebo len vstavany zatial pouzivat a co nan hovoris ?

Gash18.12.2009 - 07:53 Trvalý odkaz

kuco, samovolnym prijatim som myslel, ze telefon je pocas "zvonenia" odomknuty, tlacidlo na prijem hovoru celkom slusnych rozmerov, takze sa moze stat, ze hovor prijmes ani nevies.

ci uz mas mobil vo vrecku alebo v taske a prehrabavas sa v nej, displej je tlakovy, staci dotyk cohokolvek na to spravne miesto a hovor je prijaty (alebo odmietnuty). je to podla mna velka nevyhoda. kolkokrat sa mi stalo, ze som zabudol zamknut displej a postlacalo sa mi vselico samovolne, takze verim, ze sa castokrat moze stat toto aj s nokiou n900

samo18.12.2009 - 11:29 Trvalý odkaz

Kuco ano aplikacii je cez 100 no nie aj tych co boli na Symbian, na to treba cas, existuje aj Fringe, ako pisal cejko kmplayer, aj ine prehliadace akurat ze ani jeden nedokaze WAP, ak ti ide len o to :)

kuco18.12.2009 - 13:16 Trvalý odkaz

Gash verim ti a viem si to predstavit ked na prednej ploche nieje ziadne hw tlacidlo ,,len som chcel pocut skusenosti inych ..

Nuz druha vec je naozaj ten wap co ma stve troska na N900 nuz com sa da robit ,ja myslim ze casom po aktualizaciach firm sa to doladi a mozno nikdy

ZraLOCK18.12.2009 - 13:19 Trvalý odkaz

Ten fon nepodporuje javu? Co operamini?

samo18.12.2009 - 14:08 Trvalý odkaz

nie zralock nepodporuje :D a opera mini nie je, popravde ani v nej nevidim vyznam,naco aj

cejko18.12.2009 - 14:13 Trvalý odkaz

telefon nosim kde tade, je ale pravda ze vzdy osamote, velky lcd, velka pravdepodobnost na poskodenie. Co sa tyka samovolneho prijatia hovoru, tak to sa mi este nestalo. Nedalo mi to a zacal som to skusat, mt som nechal polozeny na stole a celou dlanou po nom tukal ( nie velky tlak) a az na 5-6 pokus som hovor prijal, takze nepredpokladam ze by sa len tak velmi lahko hovor prijal/odmietol. Sharky, javu tento mt nepodporuje, je otazkou casu ked niekto urobi plugin do vstavaneho web prehliadaca.
    edit: rozbehal som si na nom apn O2internet

kuco18.12.2009 - 14:39 Trvalý odkaz

Zralock my sme nemoderni asi ,lebo hladame javu Operumini a wap v tomto zariadeni nuz u mna su to pozitiva.

Aj tak som este nepredal e90 a stale mam dost casu sa rozhodnut pre n900 ,,radsej piste dalsie skusenosti

Gash18.12.2009 - 22:53 Trvalý odkaz

je v recenzii napisane ze podporuje javu? musim to ist vymazat. stala sa asi chyba ked som robil CTRL C, CTRL V :)

osobne som to skusal snad ako prve a neuspesne. diky za upozornenie.

edit: nakoniec v recenzii je to dobre, len v infe na zaciatku zle

stranger112119.12.2009 - 00:47 Trvalý odkaz

Samo, na Safari v iphone jednoznacne ma Dolphin v Motorole Milestone. Tak minimalne 50% navrch. A to v iphone 3GS pouzivam plateny iCab. Ak bude v Androide v buducnosti podporovany flash, myslim, ze Nokia N900-kou zas spravila krok do prazdna. Ja si ju uz teda isto, po precitani Vasich skusenosti, nekupim...

cejko19.12.2009 - 10:46 Trvalý odkaz

to Samo pises ze sa ti nepodarilo ulozit prilohu, ked kliknes na nazov emailu, vyroluje sa ponuka kde je moznost kliknut ulozit prilohu.

samo19.12.2009 - 14:06 Trvalý odkaz

cejko ja viem ako sa uklada, lenze jpg sa proste neulozi nech to spravim aj 100x :)
    cejko - aj tebe sa otvaraju emaily strasne dlho?

stranger - Milestone nemam, takze neviem posudit, iP som mal a jednoznacne to bolo to najlepsie s multitouch, az si vyskusam Milestone, mozno zmenim nazor :)

cejko19.12.2009 - 18:18 Trvalý odkaz

samo prave ze jpg som ukladal a v poode. Co sa tyka dlheho nacitavania, mam ten isty problem, nova verzia messagingu to mariesit

samo29.12.2009 - 22:53 Trvalý odkaz

cejko je vobec nejaky sposob ako spavit HR na N900? Cital som Maemo forum a ma s tym uplne kazdy problem, proste to nejde jedine cez nejaky flasher ale to nebudem radsej robit. Vraj ani prehratie FW nepomoze, ako u novych S60 nastavenia, kontaktry a SMS etc.

Nefunguje ani: co by vraj malo pomoct.

rm -R $home/user/*

cejko29.12.2009 - 23:26 Trvalý odkaz

hard reset som este neskusal. No uz mam nastavene wlan Tx-Power=1 dBm , som zvedavy kolko teraz vydrzi bateria.