Motorola Milestone

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Dotykový mobil s 5 Mpix fotoaparátom s AF, QWERTY klávesnicou, podporou HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Android 2.1,

procesor: ARM Cortex A8, 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 116 x 60 x 14 mm,

hmotnosť: 165 gramov (zistená: 169 gramov),

displej: aktívny, TFT, dotykový (kapacitný), multitouch, 480 x 854 b., 45 x 81 mm, uhlopriečka 3,7'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, duálny LED blesk, autofókus, záznam videí (720 x 480 b., 24 fps),

pamäť: 256 MB RAM + 512 MB ROM + 8 GB microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1 400 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 350 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Motorola Milestone je jednou z aktuálnych vlajkových lodí výrobcu. V Amerike, pod názvom Droid, vyvolala pri predstavení obrovský záujem a predalo sa jej niekoľko miliónov kusov. S väčším oneskorením prišla aj na slovenský trh, pričom okrem voľného predaja ju nájdete aj v ponuke operátorov.

Dizajn Motoroly Milestone je diskutabilný. Mnohým mojim priateľom bila do očí pretŕčajúca spodná časť, ktorá vraj pôsobí rušivo. Mne tých pár milimetrov problém nerobilo. Ako sa hovorí - sto ľudí, sto chutí. Konštrukčným materiálom je prevažne plast, kovový je iba zadný kryt. Vyhotovenie telefónu je kvalitné, kryty nevŕzgajú, ani nepraskajú. Pochváliť musím aj vysúvací mechanizmus. Vrchná časť sa pri úplnom vysunutí vo svojej polohe zacvakne a drží pevne. Prekvapením pre mňa bola pomerne vysoká hmotnosť, takmer 170 gramov je vo vrecku nohavíc či saka poriadne cítiť. Prednej strane dominuje veľký dotykový displej s vyše deväť centimetrovou uhlopriečkou. Sklamaním pre mňa sú dotykové tlačidlá pod displejom. Naopak, musím pochváliť prítomnosť spúšte fotoaparátu na pravej strane telefónu. Androidové smartfóny totiž v 90 % prípadoch obsahujú iba softvérové tlačidlo na displeji. V hornej časti pravej steny taktiež nájdete dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Podstatnú časť zadnej strany tvorí kovový kryt. Ten chráni silnú batériu a sloty pre microSD a SIM kartu. Mimochodom, pre výmenu oboch kariet je nutné vybrať batériu. Nad krytom batérie je umiestnený objektív päťmegapixelového fotoaparátu s duálnym LED bleskom. Ľavá strana obsahuje nekrytý microUSB konektor, 3,5 mm jack a vypínacie tlačidlo hľadajte v hornej stene.

"Prekvapením bola pomerne vysoká hmotnosť."

Ovládacej časti pozostávajúcej zo štyroch tradičných androidových tlačidiel som už v predchádzajúcej časti vyčítal, že sú dotykové. Škoda, že sa Motorola nerozhodla použiť hardvérové, ovládanie telefónu by tak bolo presnejšie a istejšie. Potešením pre mňa bola veľká a pohodlná QWERTY klávesnica. Jej tlačidlá sú dostatočne veľké, tuhé a majú dobrý odpor. Rozloženie jednotlivých klávesov je ideálne, písanie na klávesnici pohodlné. Oceňujem prítomnosť ovládacieho štvorca s potvrdzovacím stredom, nemusíte tak často prehmatávať na displej. Rovnako ma potešila prítomnosť tlačidiel Menu a Lupa, čo zvyšuje využiteľnosť klávesnice a minimalizuje používanie kombinácie displeja a klávesnice. Pri písaní jednou rukou som často ocenil aj prítomnosť ALT-u po oboch stranách klávesnice.

"Oceňujem prítomnosť ovládacieho štvorca."

Na kapacitný displej s uhlopriečkou 3,7'' a WVGA rozlíšením je radosť pozerať. Jeho jediným nedostatkom je vysoká spotreba. Reakcie na dotyk sú dobré aj napriek pomalšiemu procesoru. Motorolu Milestone poháňa procesor s taktom 600 MHz. Pri náročnejších grafických operáciách telefónu síce pomáha grafický čip PowerVR SGX5, no oproti gigaherzovým modelom je cítiť rozdiel v rýchlosti. Viditeľnosť displeja na priamom slnku je slabšia. Nastavenia displeja umožňujú meniť jas, čas automatického vypnutia obrazovky a počet aktívnych domácich obrazoviek. Tých môže byť až deväť!

"Pri náročnejších operáciách pomáha grafický čip."

Operačný systém použitý v Motorole Milestone je čistý Android, teda bez akejkoľvek grafickej nadstavby. Jeho možnosti sú dobre známe všetkým fanúšikom tohto operačného systému. Na domáce obrazovky si môžete umiestniť skratky k aplikáciám, priečinkom či niekoľko widgetov. Páčilo sa mi, že po vysunutí klávesnice sa domáca obrazovka i menu automaticky otočili. Menu je tradičné, používa rozloženie 4 x 5 ikon. Ich poradie nemôžete meniť. Displej sa zamyká stlačením tlačidla v hornej stene, odomykanie používa iný systém. Spomínaným tlačidlom je nutné displej najprv rozsvietiť (dlhším podržaním nie je možné odomknúť) a potom presunúť softvérové tlačidlo uzamykania z jednej strany displeja na druhú. Skrátka, odomykanie na štýl iPhonu. Popri zámku sa na displeji zobrazuje aj ďalšie tlačidlo, ktorým môžete de/aktivovať tichý režim.

Päťmegapixelový fotoaparát zhotovuje snímky dobrej kvality. Pochvalu si zaslúži spúšť fotoaparátu, ktorá je v androidových telefónoch skôr raritou. Pri fotografovaní teda chýba automatické zaostrovanie, absentuje dokonca aj ostrenie dotykom. Na uľahčenie nastavovania fotoaparátu pripravila Motorola bočný panel skratiek. Ten vám umožní rýchlo vstúpiť do galérie, zmeniť scénický režim a farebný efekt, prípadne aktivovať či deaktivovať LED blesk. K ďalším nastaveniam sa dostanete cez tlačidlo Menu->Nastavenia. V nich je možné prispôsobiť si veľkosť fotografie, dĺžku videa, maximálne rozlíšenie videa a čas prezerania zhotovenej snímky. Video si zaslúži pochvalu, rozlíšenie 720 x 480 bodov pri 24 obrázkoch za sekundu je dobrý parameter.

Snímky a videa sú v galérii zoradené podľa dátumu. O automatické otáčanie fotografií a videí sa stará akcelerometer.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4,6 MB, MPEG4; obraz: 720 x 480 b., 24 fps, 2 972 kbps; zvuk: AAC, 94 kbps; celkovo: 23 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby je tradičný androidový. Konečne sme sa však dočkali aj prítomnosti ekvalizéru. Ten nájdete v samostatnej aplikácii Audio Effects. Prehrávač inak ponúka všetko, čo dotykový prehrávač môže ponúknuť. Pri zhasnutom displeji dokonca funguje aj regulácia hlasitosti. Zvuk z reproduktoru je kvalitný a hlasný. Vďaka 3,5 mm jacku si k Motorole Milestone pripojíte akékoľvek slúchadlá. Vlastním pomerne kvalitné slúchadlá a zvukový výstup hodnotím ako priemerný. Audiofilom by som však tento model neodporučil. Fanúšikov FM rádia musím sklamať, aplikáciu v telefóne nehľadajte.

"Konečne sme sa dočkali aj prítomnosti ekvalizéru."

Zabudované GPS využijete s pripravenými Google Maps, ale napríklad už aj s navigáciou Sygic a Navigon. Problém je, že slovenské telefóny s OS Android vidia v Markete len bezplatné navigácie, a tak si ich plné verzie (Navigon je zadarmo na 30 dní) musíte zakúpiť iným spôsobom a nainštalovať z SD karty. V telefóne je pripravená aj aplikácia MotoNav, tá však bez príslušnej microSD karty nejde spustiť.

V oblasti telefonovania nepatrí Milestone medzi špičku. Chýbalo mi inteligentné vytáčanie. Čiastočne to rieši aspoň časť s obľúbenými kontaktami. Vyhľadávanie v telefónnom zozname je rýchle. Pamäť je prakticky neobmedzená, závisí od voľnej pamäte prístroja. Uložiť si teda môžete niekoľko tisíc viacpoložkových kontaktov. Páčilo sa mi, že po vybraní kontaktu mi telefón ponukol nielen možnosť uskutočniť hovor, ale aj poslať SMS správu. Motorole prakticky chýbajú aj profily, prítomný je iba tichý. Jeho časovanie už tradične chýba.

"Motorole Milestone chýba inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy majú už tradične jednotný editor. Pridaním objektu sa SMS zmení na MMS, no je možné, že sa tak stane aj spojením štyroch a viacerých SMS správ dokopy. Na písanie správ môžete využiť hardvérovú i softvérovú QWERTY klávesnicu. Správy fungujú systémom konverzácií. Na to som si už zvykol, nakoľko tento systém využíva už väčšina výrobcov. E-mailová komunikácia je na najvyššej úrovni. Škoda, že Motorola nemá v ponuke e-mailový widget, pomocou ktorého môžete mať prehľad o dianí vo viacerých schránkach. Prehliadanie dokumentov nie je problém. Editácia však prítomná nie je. Na to treba iný program. Pri častom čítaní dokumentov oceníte jemný veľký displej.

"Škoda absencie e-mailového widgetu."

Internetovému prehliadaču v Androidoch niet čo vyčítať. Funguje spoľahlivo, vďaka prítomnosti 3G a HSPA aj rýchlo. Podporuje prácu s viacerými oknami naraz. Mnohých isto poteší aj prítomnosť multitouch zoomovania. Motorole Milestone nechýba plná dátová konektivita. Pripojiť sa môžete prostredníctvom spomínaného 3G aj s nadstavbami (HSDPA - do 10,8 Mbps, HSUPA - do 5,76 Mbps). Nechýba ani Wi-Fi. O lokálne prenosy sa postará microUSB konektor umiestnený v bočnej stene.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Kalendár je prepracovaný, ponúka automatickú synchronizáciu so službou Google Calendar. Voči aplikácii mam iba jedinú výhradu - absenciu zoznamu udalostí pod mesačným náhľadom. Okrem klasického kalendáru na vás čaká aj tzv. Corporate Calendar. K jeho využívaniu je však potrebné zadať Exchange konto. Budíkov je viac a sú automaticky opakované. Vypnutý (vybitý) mobil vás však nezobudí. Toto je veľká nevýhoda operačného systému Android. V nastaveniach budíka nájdete hlasitosť, dobu odkladu a nastavenie správania bočných tlačidiel (napríklad na "pripomenúť znovu").

Ďalšie funkcie:

Kalkulačka - jednoduchá kalkulačka s vedeckými funkciami,

Facebook - Facebook klient,

Moto Car Home - aplikácia, ktorá slúži na zjednodušené ovládanie v autodržiaku,

Motonav - navigácia od Motoroly (je potrebné mať príslušnú microSD kartu),

My Sign - aplikácia, ktorá slúži podobne ako inteligentné odomykanie v Samsungoch - nakreslíte znak a spustí sa príslušná aplikácia,

Phone Portal - slúži na spravovanie obsahu telefónu prostredníctvom počítača,

Quickoffice - prehliadač dokumentov,

Talk - služba umožňujúca prihlásiť sa do Gtalku,

YouTube - YouTube klient.

Motorola Milestone mi pri bežnom pracovnom zaťažení vydržala na jedno nabitie jeden-a-pol dňa. Pri rovnakom využívaní (pravidelná kontrola mailov, internet cez 3G, pár minút hovoru) mi iPhone 3GS vydrží o štvrť až pol dňa dlhšie. Motorola však má podstatne väčší displej, čo sa odzrkadlilo na celkovej spotrebe.

Výhody:

- pohodlná klávesnica,

- veľký a jemný displej,

- grafický čip,

- prítomnosť ekvalizéru,

Nevýhody:

- vysoká hmotnosť,

- zatiaľ ešte stále vysoká cena,

- chýba inteligentné vytáčanie,

- absencia FM rádia.

Orientačná cena: 464 € (epicentrum.sk)

Záver

Motorola predstavila európsku verziu svojej vlajkovej lode až po úspechu tej americkej. Škoda, že na náš trh prišla oneskorene, a tým pádom stratila aj náskok, ktorý mala pri predstavení. Napriek tomu ide o zaujímavé pracovno-zábavné zariadenie, ktoré stojí za uváženie. Škoda slabšieho procesoru, a tým pádom aj pomalších reakcií. Vyvažuje to však prítomnosť grafického čipu, veľkého a jemného displeja či pohodlná klávesnica. Motorola Milestone má stále šancu uspieť, musíme si však počkať na mierny pokles ceny. Za 460 € (a mnohokrát aj podstatne menej) si dnes môžete zadovážiť mnoho konkurentov.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.07.2010 - 17:37

s_master: No nato ze to je vysielacka to vyzera velmi dobre. Konecne Android s tlacidslom blokovania na vrchnej strane :-) A ten displej, mnam...

anonymous03.11.2009 - 11:20 Trvalý odkaz

mental.disease: ved?a sa odbavujú na X10 a tot taká istá pila s qwerty vyšším os a slabším procákom

anonymous03.11.2009 - 11:42 Trvalý odkaz

Atlis: mental, X10 ma tiez A2.0, ale toto ma full qwerty a je to jasny vitaz :)

anonymous03.11.2009 - 11:43 Trvalý odkaz

Atlis: hups, X10 ma 1.6 donut, ale predpokladam, ze update bude.

anonymous03.11.2009 - 14:14 Trvalý odkaz

LuBoss: No som zvedavy kedy pride na trh ... vyzera velmi pekne... ale ma to velky rozdiel od mojho prveho telefonu ktory bola Motorola T2288 :)

Celá diskusia 70 príspevkov