Porovnanie fotoaparátov: Meizu MX5 vs. Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5 nás svojím fotoaparátom milo prekvapilo, tak sme ho s istou dávkou odvahy porovnali s dvojnásobne drahším fotomobilom.

Môže solídny čínsky smartfón s cenovkou pod 400 eur konkurovať top smartfónom s logom Applu, LG či Samsung? Keďže Galaxy S6 edge+ aktuálne považujeme za najlepší fotomobil na trhu, rozhodli sme sa s ním Meizu porovnať.

Rozlíšenie, ohnisková vzdialenosť a pomer strán

Samsung ponúka 16 Mpix s pomerom strán 16:9, čo je ideálna kombinácia. Meizu MX5 bojuje 21 Mpix od Sony s pomerom strán 4:3, orez na 16:9 znamená výsledných 15,5 Mpix. Takže sa bavíme o priamych konkurentoch. Aby sme však Meizu nekrivdili, snímky sme ponechali v pôvodnom formáte. Má to aj svoje výhody, hoci prezeranie záberov na displejoch smartfónov či televízorov a monitorov s dnes už bežným pomerom strán 16:9 to nie je. Nevýhodou Meizu je však to, že nikde nemáte k dispozícii prepnutie na pomer strán 16:9. Môžete znížiť rozlíšenie na strednú úroveň čím dosiahnete snímky s pomerom strán 16:9, ale celkovým rozlíšením len 12 Mpix. Nie je to teda iba orez. Úprimne však poviem, že ako používateľ MX5 by som ostal práve pri tomto nastavení. Snímky tak zaberú menej miesta v len 12 GB pamäti mobilu a pri prezeraní využíjú displej naplno.

Predné kamery oboch prístrojov ponúkajú rozlíšenie 5 Mpix a podobnú kvalitu.

Pohodlie držania

Lepšie sa mi drží Samsung s ostrými hranami, ale keďže je to poriadna lopata, Meizu vyhráva príjemnejšími rozmermi. Výhodou MX5-ky je tiež regulácia hlasitosti vedľa vypínača, a teda prázdna ľavá bočná stena, ktorú môžete pekne položiť na rovnú podložku (stôl). Samozrejme, ani jeden z testovaných telefónov nedokáže stáť na stole bez podpory.

ikona

Recenzia: Samsung Galaxy S6 edge+ - sklamanie sa nekonáRecenzia špičkového tabletofónu s krásnym 5,7'' QHD displejom zahnutým po obidvoch stranách, plnou dátovou výbavou a 16 Mpix fotoaparátom s OIS.

ikona

Meizu MX5 - veľké gestá, ešte väčšie činyRecenzia 5,5'' tabletofónu s elegantnou konštrukciou, krásnym Full HD displejom, stabilným prostredím s návykovými gestami a výborným fotoaparátom.

Rýchly štart

V tomto smere je na koni Samsung s rýchlym spustením fotoaparátu dvojitým stlačením hlavného tlačidla v akejkoľvek situácii (či zhasnutý displej, či pozeranie videa). Meizu ponúka rýchle spustenie zo zhasnutého stavu nakreslením vami zvoleného znaku po čiernej obrazovke. Ale následne musíte použiť čítačku odtlačku prsta, a až potom sa pred vašimi očami objaví zjednodušené prostredie fotoaparátu. Pochopil by som, keby sa tak stalo pri obídení ochrany odtlačkom, ale keď už sa trápim s odomknutím mobilu, očakávam plnohodnotné prostredie fotoaparátu. Vy nie?

Prostredie fotoaparátu

Meizu kopíruje iOS, navyše podporuje len režim na výšku. Ak otočíte mobil ako klasický kompaktný fotoaparát, všetky popisky a ponuky budú nepohodlne otočené. Skrátka, na prostredí MX5 chválim len prepnutie na prednú kameru pekne poruke (ako na Samsungoch) a šikovný manuálny režim s možnosťou ručne zaostriť na veľmi blízke objekty (je to účinnejšie než použitie režimu Makro).

Prostredie v nových top Samsungoch sa viac a viac približuje k ideálu. Fotografujem veľa, potrebujem rýchle spustenie, pohodlné prepnutie na prednú kameru (pri autoportrétových momentkách), doladenie expozície po zaostrení (úplne dokonalé je na iOS), presné zaostrenie... Toto všetko Samsung zvláda, už len doladiť drobnosti.

Objektív, ostrosť, makro

Z rovnakého miesta sníma Meizu viac objektov, jeho fotoaparát je širokouhlejší. To sa však obratom mení po prepnutí na 12 Mpix rozlíšenie s pomerom strán 16:9 na Meizu. Vtedy som spokojnejší s objektívom Samsungu. S ostrosťou je to komplikované. Raz lepšie zaostrí jeden, raz druhý. Ale s Meizu sa mi stalo, že nedokázal zaostriť vôbec a snímku so závesom na drevených krúžkoch som musel zaostriť ručne v manuálnom režime.

Aj keď sa to nemusí na prvý pohľad zdať, aj v režime makro podávajú vyrovnaný výkon. A oba potom trpia rozmazaným záberom mimo stredu. Fyziku neoklamete.

Predná kamera

Trúfne si niekto povedať, ktorý mobil je v tomto smere lepší. Záznam videa prednou kamerou zvláda lepšie Samsung, no pri statických záberoch je to diskutabilné a ja sa v tomto porovnaní vzdávam.

Čitateľnosť na slnku

Samsung je v tomto smere kráľ, ale nestalo sa mi ani raz (ani na priamom slnku), že by som na displeji MX5 nevidel, čo fotografujem. Displejom sa vyrovná iPhonu 6, Samsung s priamym slnkom dokáže bojovať trochu lepšie.

Kvalita snímok

Najväčší problém tohto porovnania je kolísavé vyváženie bielej farby. technická kvalita je veľmi podobná a práve to je asi najväčšie prekvapenie nášho porovnania.

Večerné zábery a blesk

Po západe slnka víťazí Samsung. Menej šumu, lepší blesk a celkovo lepšie výsledky. Tu sa ukazuje, že nestačí len dobrý snímač, ale treba sa pohrať aj so softvérom. A práve to v Samsungu vedia. Nielen rozumne doladiť prostredie fotoaparátu, ale aj softvér pre spracovanie samotných záberov.

Stabilizácia

Optická stabilizácia v Samsungu je vzácna práve pri fotografovaní v horších svetelných podmienkach, no najmä pri zázname videa.

Záznam videa

Papierové parametre podobné, výsledky odlišné. Samsung obmedzuje záznam 4K videa na 5 minút, Meizu nie. Spotreba dát z oboch zariadení je asi 300 - 350 MB / min. UHD (4K) video z MX5-ky nedokázal spracovať ani YouTube, no za ešte väčší problém považujem, že po spustení nahrávania sa z celého obrazu využíva možno polovica. Pred spustením nahrávania UHD videa tak nemáte šancu prispôsobiť záber vašim požiadavkám. Dokiaľ sa neznačne nahrávanie videa, dovtedy nevidíte, čo presne bude na obraze, a čo sa naň už nezmestí. Paradoxom je, že pri Full HD (teda menšom rozlíšení) takýto problém nenastáva. Na Samsungoch je to presne naopak (UHD a QHD video je rovnaké ako statický záber, pri spustení nahrávania Full HD videa však nastáva výrez z bežného náhľadu). Full HD video v oboch prípadoch spotrebuje asi 120 MB / min. Samsung ku Full HD rozlíšeniu ponúka aj perfektnú digitálnu stabilizáciu či HDR, nechýba tu ani záznam Full HD so 60 snímkami za sekundu.

Porovnanie Full HD záznamov prednou kamerou:

Porovnanie Full HD videí zo zadnej kamery:

Úprava videí je k dispozícii len na Samsungu, Meizu neponúka ani orez začiatku / konca záznamu.

Úložisko

Ani jeden z porovnávaných mobilov neponúka podporu pamäťových kariet a oba sú k dispozícii v rôznych pamäťových verziách. Ale tých 16 GB v prípade testovaného Meizu MX5 je fakt málo.

Prezeranie snímok

Full HD displej Meizu MX5 je veľmi pekný. Navyše ponúka vyladenie teploty farieb, čo Samsungu so zahnutým QHD displejom chýba.

Záver

Ako to uzavrieť? Samsung Galaxy S6 edge+ je síce celkovo lepší, ale Meizu za polovičnú cenu milo prekvapilo a v žiadnom z porovnávaných ukazovateľov nás vyslovene nesklamalo. Najviac by som ocenil doladenie prostredia fotoaparátu, lepší preklad, orientáciu nastavení na ležato či väčšiu paletu nastavení v automatickom režime.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

FOTOGALÉRIA (pôvodné zábery)

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Diskusia k článku:

rtg 06.11.2015 - 12:02

porovnavat hocico so Samsungom v otazke kvality snimok je odvaha, ale tu Meizu celkom prekvapilo a vyrazne nezaostava, vskutku pekne snimky

ondrakomous06.11.2015 - 16:32 Trvalý odkaz

wow meizu parada. uvidime jak si obstoji v bend testu.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy06.11.2015 - 19:54 Trvalý odkaz

ak by raz chcel niekto spravit porovnavaci test vsetkych moznych telefonov tak som "ochotny" sa zucasnit s moto x style. ak by sa stretlo +/-10 majitelov vsetkych znaciek a systemov tak by to mohol byt "najvacsi" foto test ako kde bol uverejneny.

Celá diskusia 3 príspevky