Sony Xperia M5 - vodeodolný mobil, ktorý neradno ponárať

Recenzia vodeodolného 5'' androidu s 3 GB RAM, 21 Mpix fotoaparátom, vylepšenou prednou kamerou a 2 600 mAh batériou.

Sony na to ide zdanlivo rozumne. Dizajn vode a prachu odolných Xperií je overený, a tak zrejme nie je potrebné prichádzať s niečím prevratne iným. Ja sa však už pomaly začínam presúvať ku skupine zákazníkov, ktorá by rada videla niečo, vďaka čomu na seba výrobca opäť raz strhne všetku pozornosť.

Vzhľad Xperie M5 to teda nebude, na druhej strane ale na boku rýchlo nachádzam staré dobré, príjemne vystupujúce a rýchlo nahmatateľné tlačidlo vypínača displeja (po vzore starších smartfónov teda bohužiaľ bez čítačky odtlačkov prstov). Spoľahnúť sa môžem aj na dvojpolohovú klasickú spúšť fotoaparátu. Android ho už dokáže spúšťať aj z uzamykacej obrazovky, Samsung najrýchlejšie na svete dvojitým stlačením stredového tlačidla, no dlhé podržanie tohto tradičného riešenia je stále akosi najprirodzenejšie.

ikona

Základné info: Sony Xperia M5Dobre vybavený a vode odolný android s 5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom Helio X10, 21,5 Mpix fotoaparátom, 13 Mpix prednou kamerou, plnou dátovou výbavou a 2 600 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na rozdiel od Xperie Z5 a Z5 Compact je aj ovládanie hlasitosti umiestnené vyššie, takže neprekáža v držiaku na čelnom skle auta. Nebudem však iba chváliť, 5-palcový Full HD (1 080 x 1 920 b.) displej má okolo seba naozaj obrovské okraje a nevyužitý priestor. Trojica hlavných ovládacích tlačidiel Androidu 5.1 je navyše softvérová. Po nadšení z produktových renderov v zlatej farbe s čiernou prednou stenou som bol mierne rozčarovaný aj z našej testovačky v bielej verzii. Odolný rám je síce z veľkej časti kovový (okrem plastových rohov, ktoré majú lepšie znášať nárazy), no priehľadný plast prekrývajúci displej a chrbát sa výrazne leskne a už po prvom uchopení do rúk pôsobí dosť lacno. Toto nie je žiadne tvrdé sklo príjemné na dotyk.

Na prvý pohľad určite upúta obrovský objektív predného fotoaparátu. Nedočkavcom prezradím, že ako jeden z mála na trhu ponúkne automatické zaostrovanie (predné kamery si obyčajne musia vystačiť s fixným ohniskom).

Majitelia môžu rátať s odolnosťou voči vode a prachu s certifikáciou IP65/68, no Sony už nie je také odvážne a hviezdičky na oficiálnom webe dokonca zakazujú kompletné ponorenie do vody a akúkoľvek expozíciu so slanou vodou, morskou vodou, chlorovanou (v bazéne) alebo nápojmi. Na frajerské ponáranie do piva tak s novými Xperiami už radšej zabudnite.

S kvalitou a pozorovacími uhlami displeja som bol spokojný, tradične ma potešilo aj ručné doladenie RGB zložky v rámci vyváženia bieleho bodu. Softvér tiež umožňuje zapnúť doladenie farieb v troch režimoch: vypnutý, Mobile Bravia Engine 2 a Režime superjasných obrázkov.

Softvér neprináša žiadne výrazné prekvapenia. Na uzamykacej obrazovke vás privíta pár kariet s upozorneniami z notifikačného centra a možnosť rýchlo spustiť fotoaparát či vytáčanie. Po stiahnutí hornej lišty sa objaví posuvník regulácie jasu displeja (prepínač pre automatiku hľadajte hlboko v nastaveniach) a niekoľko rýchlych prepínačov. Tie pre aktiváciu Wi-Fi a Bluetooth obsahujú aj šikovnú roletu s výberom želanej siete v okolí, netreba tak otvárať celé nastavenia. Zvyšné položky sa dajú preusporiadať a ich počet môžete navýšiť až na deväť. Najšikovnejšia bude zrejme rýchla aktivácia LED svietidla, napríklad pri hľadaní kľúčov.

Upraviť môžete aj to, čo sa zobrazuje v hornej lište naľavo od hodín - pokiaľ nie ste zvedaví na percentá batérie alebo indikátor Wi-Fi či Bluetooth (napríklad ak ho nechávate aktívny celý deň, no prípájate sa iba v aute), môžete ich jeden po druhom skryť.

Nastavenia skrývajú aj pre Sony už tradičný odkazovač nezávislý na schránke vášho operátora. Odkazy (ak ich v dnešnej dobe ešte niekto používa) sa uložia priamo do pamäte vášho smartfónu. Položky ako ekvalizér či vylepšenia zvuku počas hovorov subjektívne nespôsobia veľký rozdiel. Starších ľudí môže potešiť jednoduchšia domáca obrazovka s obrovskými ikonami a mriežkou 4 x 3. Výrazne sa zjednodušia a zväčšia aj položky v nastaveniach. Nezabudlo sa ani na LED diódu upozorňujúcu na zmeškané udalosti či notifikácie. Niektorí používatelia ju stále vyhľadávajú.

Časť položiek by si zaslúžila aspoň vizuálne zjednodušenie, napríklad kontextové menu aktivujúce abecedné zobrazenie nainštalovaných aplikácií alebo 11 položiek v menu hudobného prehrávača. To je proste príliš veľa. Na druhej strane poteší rýchle odinštalovanie aplikácií priamo z domácej obrazovky. Postačí dlhé podržanie prsta na príslušnej ikone.

Veľa je aj vopred nainštalovaného softvéru. Prieskumník súborov, kalkulačka, FM rádio, rozpoznávanie názvov songov cez TrackID alebo tvorba automatických zostrihov s Movie Creatorom sa zídu, zvyšok softvéru je však skôr otravný. V tejto staršej verzii Androidu 5.1 s nadstavbou od Sony ešte nájdeme aj známe miniaplikácie v spodnej lište ponuky multitaskingu. K svetovému času alebo časovaču môžete nainštalovať množstvo ďalších priamo z obchodu Google Play.

Ak hovorím o zjednodušení, prečistiť by si zaslúžilo aj menu fotoaparátu. V nových Xperiách s Androidom 6 a vyšším už Sony používa iné prostredie. Používateľa tu privíta na pohľad príjemné rozdelenie spúšte pre klasické snímky a nahrávanie videa, no v ponuke režimov už začne nejeden z nich prehľad strácať. Našťastie už oba hlavné režimy, Superior Auto i ten Manuálny, dokážu využiť plné 21,5-megapixelové rozlíšenie snímača pri zvolení užšieho pomeru strán 4:3. Ten širokouhlý (16:9) potom ponúkne 16 Mpix.

Dlhodobo kritizujeme, že v režime Superior Auto používateľ nemôže sám aktivovať aspoň HDR (automatika to urobí sama, ale iba v prípade, že tak uzná za vhodné). Prepínač HDR sa zobrazí až v manuálnom režime, kde už medzi fotografovaním a nahrávaním videa musíte z nejakého dôvodu prepínať (dve samostatné spúšte sa už nekonajú). A chaos pokračuje - Xperia M5 dokáže nahrávať Full HD aj v režime so 60 fps, ktorý určite odporúčam. Opäť však iba v manuálnom režime, ten automatický je fixne previazaný s Full HD / 30 fps. Založenie režimu nahrávania 4K videí hlboko do špeciálnych režimov ešte tolerujeme, lebo ho pravdepodobne použijete iba výnimočne kvôli dátovej náročnosti. Preostrovanie počas záznamu si vždy vyžiada dotyk prsta na konkrétny bod na displeji, smartfón to nezvládne automaticky.

Výsledné snímky samozrejme disponujú aj na dnešné pomery nadštandardným rozlíšením a výrazne sa posunula aj ich celková kvalita, ktorá v prípade Sony nebývala vždy ideálna. Zobrazenie farieb je verné a hoci sa samozrejme nejedná o úplnú špičku, v tejto cenovej kategórii sa Xperia M5 nemusí hanbiť.

S 13 Mpix predným fotoaparátom je to však už horšie. Autofókus vyzerá dobre na papieri, v reálnom svete je však jeho hĺbka ostrosti objektívu neporovnateľná s tým zadným. V praxi tak bude vždy úplne všetko za vaším chrbtom rozmazané. Niekedy to môže byť zámer, ale s M5-tkou bude každé vaše selfie z dovolenky s rozostreným pozadím a ťažko rozpoznateľnou budovou. To nie je fajn.

Predná kamera má problém aj so zaostrovaním na blízke objekty. Takže na tvár zaostrí, len ak je veľmi blízko pred kamerou. Akonáhle sa vzdiali, už ju prístroj nedokáže zaostriť. Podobné problémy sme zažili aj s druhou vzorkou. Veríme, že vzorky z predaja, alebo nejaká aktualizácia situáciu vyrieši.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 84 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 220 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 60 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 128 MB / min.)

Oproti modelu Xperia M4 Aqua sa Sony správne rozhodlo nezaradiť do ponuky základný model s 8 GB úložiskom a v slovenských e-shopoch nájdeme Xperiu M5 v 16-gigabajtovej a 32-gigabajtovej verzii, pričom samozrejme zostane pripravený aj slot na microSD kartu. My sme testovali 16 GB My sme testovali 16 GB verziu, z ktorej si náročná nadstavba ukrojila takmer 6 GB. Používateľ však bude mať k dispozícii stále aspoň 10 GB pre svoj vlastný obsah a stiahnuté aplikácie.

Aj z pohľadu výkonu sa už M5-ka nemusí za nič hanbiť, rýchly 64-bitový procesor a 3 GB RAM určite postačia každému. Hlasitý reproduktor na spodnom okraji je na tom podobne.

Tradične prepracovaný je systém šetrenia energiou, ktorý dokáže obmedziť dáta a Wi-Fi pripojenie na pozadí pri vypnutom displeji (Stamina), alebo extrémny režim, ktorý ponechá používateľovi iba základnú funkcionalitu v podobe hovorov alebo SMS správ (Ultra Stamina). Aj v základnom nastavení 2 600 mAh batéria hravo preskočí celý deň používania.

Výhody:

+ Full HD displej

+ odolnosť voči vode a prachu (aj keď s opatrnou politikou Sony)

+ dostatočná výdrž na jedno nabitie

+ 3 GB RAM, rýchly hardvér

+ dostupný aj ako 16 GB Dual SIM verzia

+ hardvérová spúšť fotoaparátu

Nevýhody:

- lacný plast prekrývajúci displej a chrbát

- veľké okraje okolo displeja

- staršia verzia Androidu 5.1

- chýba otvor na pútko (prítomný na viacerých Xperiách)

- predná kamera zaostruje veľmi nespoľahlivo

Orientačná cena: 389,28 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: Sony Xperia M5 / E5603

Záver

Xperia M5 naďalej pokračuje v jednotnom dizajnovom štýle smartfónov od Sony. Na rozdiel od takmer low-endového modelu M4, ktorý bojoval s maličkým úložiskom teraz zamierila rovno do vyššej strednej triedy. Ponúkne veľmi dobrý fotoaparát, 3 GB RAM a Full HD displej.

Predný fotoaparát s automatickým zaostrovaním je zaujímavým experimentom, ale vo výsledku sa vďaka malej hĺbke ostrosti jedná skôr o horšie riešenie, než je to tradičné s fixným ohniskom. Ponúkne výbornú výdrž a šetriace režimy, no prospeli by jej aj, vzhľadom na cenovku, hodnotnejšie materiály a najmä tvrdšie sklo chrániace displej a zadnú časť.

Aj napriek opatrnej politike výrobcu sa v štandardných podmienkach budete môcť spoľahnúť na zvýšenú ochranu voči vode a prachu.

Fotogaléria

Zábery vytvorené testovaným mobilom (v pôvodnej kvalite bez úprav).

Diskusia k článku:

rtg 04.04.2016 - 20:21

"veľké okraje okolo displeja" uvadzat ako minus je podla mna dost subjektivny nazor

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.04.2016 - 22:43 Trvalý odkaz

Vsetci, ktori si predobjednali iPhone SE s tebou suhlasia rtg neboj sa.

ondrakomous04.04.2016 - 23:05 Trvalý odkaz

proc subjektivni? je rok 2016 a ty okraje jsou proste velky, to je cistej fakt, druha vec, co z toho leze za fotky, huawei za polovic toho zvladne vic, silene predrazeny telefon, kdyz si vezmu, ze nejaka sedivka s6 stoji pomalu stejne, jako s6 chapes, ne.

rtg05.04.2016 - 02:06 Trvalý odkaz

velke ako velke, aspon to ma clovek za co drzat, keby to malo displej az po okraje tak clovek drzi a naraba s tym ako chemik v labaku, to nie je otazkou roku, proste ked ma mobil uzke okraje tak sa to blbo drzi. bodka.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.04.2016 - 02:23 Trvalý odkaz

Drží sa to rovnako bez ohladu na šírku ramiku.

Celá diskusia 61 príspevkov