Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S7 vs. Galaxy S6 edge+

Nastavili sme pomer strán 16:9 a porovnali minuloročných 16 Mpix s tohtoročnými 9 Mpix. Je menej megapixelov krok vpred alebo späť?

Porovnania fotoaparátov častokrát ukážu prekvapivé výsledky. V dnešnom porovnaní nás zaujímala odpoveď na nasledujúce otázky:

- je prechod na 12 Mpix krokom späť?

- je skutočne kompenzáciou menšieho počtu pixelov na snímači ich väčší rozmer?

- poradí si S7 lepšie s horšími svetelnými podmienkami?

- nastali výraznejšie medzigeneračné zmeny v prostredí fotoaparátu top Samsungov?

Určite si pozrite našu novú rubriku Porovnania, v ktorej nájdete všetky možné porovnania fotoaparátov mobilných telefónov. Tam nájdete aj nedávny súboj 12 Mpix fotoaparátov Galaxy S7 a iPhone 6S. Z toho vzišiel Samsung ako takmer jednoznačný víťaz. Lenže v porovnaní s minuloročnými 16 Mpix fotomobilmi rovnakej značky, ktoré navyše ponúkali základný pomer strán 16:9, je tohtoročných 12 Mpix zdanlivým krokom späť. Navyše, keď chcete využiť displej vášho mobilu či monitora alebo televízora naplno, budete fotiť práve zábery so širokouhlým pomerom strán, čo znamená, že dnes porovnávame 16 Mpix Galaxy S6 edge+ s 9 Mpix (po oreze na 16:9) Galaxy S7. Už teraz je jasné, že za určitých podmienok ponúkne väčšie rozlíšenie aj viac detailov. Ale o tom už v nasledujúcich riadkoch.

ikona

Recenzia: Samsung Galaxy S7 - menej je niekedy viacRecenzia vodeodolného špičkového androidu s 5,1'' QHD displejom, výborným fotoaparátom, presnou čítačkou odtlačkov a rýchlym nabíjaním.

ikona

Recenzia: Samsung Galaxy S6 edge+ - sklamanie sa nekonáRecenzia špičkového tabletofónu s krásnym 5,7'' QHD displejom zahnutým po obidvoch stranách, plnou dátovou výbavou a 16 Mpix fotoaparátom s OIS.

Rozlíšenie, ohnisková vzdialenosť a pomer strán

Takže, ako sme už povedali, Galaxy S6 edge+ ponúka 16 Mpix s pomerom strán 16:9. Ak chcete pomer strán 4:3, dostávate rozlíšenie 12 Mpix. To je rovnako, ako na Galaxy S7. Lenže my doteraz netušíme, aký mal Samsung dôvod prechádzať z moderného pomeru strán 16:9 na 4:3. Je ním fakt len tvrdohlavosť konkurenčného Applu, ktorý do iPhonov stále inštaluje fotoaparáty s pomerom 4:3, dokonca bez akejkoľvek možnosti nastavenia iného pomeru?

My sme teda tvrdohlavo nastavili na oboch porovnávaných prístrojoch pomer strán 16:9 a porovnávali teda 16 Mpix (5312 x 2988 b.) vs. 9 Mpix (4032 x 2268 b.). To by sa už malo prejaviť na detailoch pri dobrom svetle a vyššom šume pri horšom. Výhodou prepnutia na širokouhlý pomer strán na Galaxy S7 je, že po spustení záznamu videa nenastane zmena záberu. Pri pomere strán 4:3 sa po spustení záznamu videa najprv obraz oreže a vy si tak nemôžete pohodlne nastaviť dopredu kompozíciu pohyblivého záberu. Snáď sa vyjadrujem dosť jasne.

Ohnisková vzdialenosť oboch fotoaparátov je rovnaká, alebo veľmi podobná. Z rovnakého miesta tak odfotíte rovnaký priestor. Pri fotografovaní poličky v kúpelni som pri použití S6 aj S7 nemusel so statívom vôbec hýbať.

Krátka ohnisková vzdialenosť oboch objektívov spôsobuje, že pri fotografovaní blízkych objektov, napríklad jednej A4-ky textu, bude stred ostrý, ale okraje rozmazané. Lenže na novej S7-ke to cítiť ešte viac! Nižšia clona (F1.7) než na S6 edge+ (F1.9) spôsobuje ešte menšiu hĺbku ostrosti. Vďaka tomu sa teda budete tešiť z trochu krajších záberov večer (aj keď tu si viac práce robí softvér než nastavenie optiky), ale pri makro záberoch radšej všetko dôležité umiestňujte do stredu. Je to vidno na viacerých ukážkových záberoch.

Predné 5 Mpix fotoaparáty sú takmer navlas rovnaké. Odlišný je len softvér spracovania širokouhlého (a tým pádom aj mierne deformovaného) záberu.

Pohodlie držania

Galaxy S7 sa drží pohodlne vďaka menším rozmerom. Galaxy S6 edge+ by však v pohodlí držania prehral aj súboj s Galaxy S7 edge. To sa nedá nič robiť. Menší fotomobil je lepší fotomobil.

Rýchly štart

Rýchle dvojité stlačenie hlavného tlačidla pod displejom spustí fotoaparát Samsungu v akejkoľvek situácii. Je to veľmi praktické aj návykové. A týka sa to oboch porovnávaných prístrojov.

Prostredie fotoaparátu

Zmenilo sa niečo? Takmer nič. A to je dobre! Praktická vertikálna lišta vľavo (rýchla zmena HDR, časovania, blesku, rozlíšenia a vstup do nastavení), vpravo zase pekne poruke vstup do galérie, spúšť videa, fotoaparátu, prepínač prednej / zadnej kamery a vstup do režimov. Aj ponuka režimov je rovnaká, a keď vám nejaký chýba, môžete si ho stiahnuť z obchodu. HDR si Samsungy pamätajú aj pri ďalšom spustení fotoaparátu. Už dlhé roky túto funkciu (a jej zvládnutie) na smartfónoch tejto značky chválim.

Keď ťuknete prstom na nejaký objekt v zábere, oba Samsungy naň zaostria a ponúknu vám doladenie expozície. Ak na displejoch prst podržíte, uzamknete aj expozíciu, aj zaostrenie. Manuálny (profesionálny) režim ponúka zmenu expozície, iso, expozičného času, vyváženia bielej farby aj ručné zaostrenie.

Predná kamera

Predná kamera oboch zariadení je podľa môjho názoru rovnaká. A možno zbytočne širokouhlá. A tiež so zbytočne silným softvérovým zásahom. Aj keď vypnete vyhladenie tváre, stále je akási bez detailov.

Čitateľnosť na slnku

Nevšimol som si žiaden rozdiel, akurát zahnutý displej znamená, že sa na ňom bude stále voľačo lesknúť. Minimálne na okrajoch. Samsungy ponúkajú aj automatické zvýšenie kontrastu pri snímaní na priamom slnku. A to je poriadne návyková fičúrka.

Kvalita snímok

Jednotlivé snímky nájdete nižšie. Moje hodnotenie je nasledovné:

- 9 megapixelov úplne stačí a na detailoch sa menšie rozlíšenie zásadne nepodpísalo. Samozrejme, za určitých okolností vidím na záberoch S6 edge viac detailov, ale čakal som podstatne väčší rozdiel.

- S6 edge+ (pravdepodobne aj vďaka trochu vyššej clone) ponúka presnejšie zaostrovanie pri záberoch blízkych objektov. Na makro si vždy radšej vezmem model z minulého roka.

- pri nižších svetelných podmienkach som čakal väčší úspech objektívu S7 so svetelnosťou F1.7. Večerné zábery z es-sedmičky sú krajšie, ale zázraky nečakajte.

Stabilizácia

Optická stabilizácia je fajn vec, prítomná na oboch modeloch, takže v tomto smere nie je o čom debatovať.

Záznam videa

Oba zvládajú záznam 4K videa, oba dokážu nahrávať Full HD videa 60 fpx, oba ponúkajú výbornú stabilizáciu a pekné video aj večer (s čím má problémy napríklad každý iPhone).

UKÁŽKA UHD VIDEA Galaxy S6 edge+ (súbor 219 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 366 MB / min.)

UKÁŽKA UHD VIDEA Galaxy S7 (súbor 224 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 363 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY S6 EDGE+ (súbor 94 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 131 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY S7 (súbor 95 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 126 MB / min.)

Úložisko

Samsung Galaxy S7 ponúka viac než 20 GB reálne dostupného interného priestoru a podporu microSD kariet. Porovnávaný Galaxy S6 edge+ má obmedzenú pamäť 32 GB (reálne dostupných po rozbalení možno 24 GB) a hotovo.

Záver

Galaxy S7 s menším rozlíšením prináša jednoznačne menšiu spotrebu dát (snímky majú asi o 20 % menšiu veľkosť) a v porovnaní so 16 Mpix nestrácajú na detailoch toľko, aby ste sa toho museli obávať. Práve naopak. Šikovný moderný telefón s podporou pamäťových kariet, odolný voči vode na dovolenke oceníte určite viac než minuloročnú lopatu s obmedzenou pamäťou. Akurát pri makro záberoch dávam prednosť es-šestke.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

FOTOGALÉRIA (pôvodné zábery)

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung Galaxy S7

Diskusia k článku:

rtg 14.04.2016 - 15:30

aj ja to tak vidim, nocne snimky lepsia S7 ale zvysok skor S6 edge+

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne14.04.2016 - 15:45 Trvalý odkaz

Ono ta S7 tiez nie je ziadna slava. Ak clovek chce kvalitne vysledky v noci, musi ist do RAW, inac su to take vyzehlene rozmazane machule. Samsung zvolil naozaj dost agresivne odsumovanie. V com ale S7 vitazi je autofocus, so ziadnym telefonom by som nedokazal odfotit take fotky ako s S7, hlavne pokial ide o deti a video..

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.04.2016 - 16:15 Trvalý odkaz

večer? lepšie sotva, svetlejšie isto. tie vatové tyčinky sú ako "rozglejené"
celkovo mi sedmička príde ako väčší impresionizmus.
už tretí test, kde sa mi potvrdilo, že šestkové galaxy sú lepšie. v jednom dokonca aj lumia 950.
ale netvrdím, že sa jedná o dramatické rozdiely.

Richard Hombauer14.04.2016 - 16:30 Trvalý odkaz

Mental, moje slova. Inak, bol som priam sokovany, ze na snimkach listov proti oblohe nie je ziadna chromaticka aberacia.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne14.04.2016 - 16:38 Trvalý odkaz

Vraj na MPx nezalezi, ale klesnut zo 16 na 9, a "upravit" softver a rozdiel zrazu dramaticky vidiet.

Celá diskusia 7 príspevkov