Aligator A290

RECENZIA low-endu Nástupca jednoduchého mobilu pre seniorov s najzákladnejšou výbavou, FM rádiom, 3,5 mm jackom a väčším displejom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz,

rozmery: 103 x 49 x 15 mm,

hmotnosť: 79 gramov (zistená: 81 gramov),

displej: monochromatický, oranžové podsvietenie, 30 x 19 mm, uhlopriečka 2'',

fotoaparát: -,

pamäť: -, 300 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS,

globálny prenos dát: -,

lokálny prenos dát: -,

hudba: 3,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: -,

batéria: 1 000 mAh,

výdrž: do 2 h hovoru / 150 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, fotoaparát, pamäťové karty, MMS, e-mail, RSS, internetový prehliadač, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, Bluetooth, mass storage, A2DP, MP3 prehrávač, GPS, akcelerometer, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Aligator A290 je nástupca populárnej A300-ky, ktorej sme vyčítali najmä malý jednoriadkový displej. A290-ka prichádza s väčším displejom, ktorý dokáže zobraziť až tri riadky.

RECENZIA: Aligator A300 (17. 8. 2009)

vynoveného Aligatoru neprešiel takmer žiadnymi zmenami. Stále ide o rovnaký mobil, ktorý pôsobí trocha hračkársky. No každý majiteľ Aligatoru vie, že dizajn je riešený skutočne prakticky. Na prednej strane nastali zmeny v oblasti displeja. Uhlopriečka sa natiahla na rovné dva palce. Vďaka tomu uvidíte na displeji podstatne viac informácií. Na pravej strane telefónu nájdete dva posuvníky, ktoré slúžia na aktivovanie svietidla a uzamknutie klávesnice. Ľavá strana obsahuje spojené tlačidlo ovládania hlasitosti a ďalší posuvník na aktivovanie FM rádia. Zadná strana ostala taktiež bez zmien. V hornej časti nájdete oranžové SOS tlačidlo, okolo ktorého sa rozprestiera mriežka reproduktoru. Spodná strana ukrýva dvojicu konektorov - 3,5 mm jack a otvore pre tenkú nabíjačku. Aj Aligator A290, podobne ako A300, môžete nabíjať nabíjačkou Nokia. Rovnako to funguje aj naopak. Spomeniem ešte hornú stenu, v nej je umiestnená LED dióda slúžiaca ako svietidlo a nelogicky umiestnený otvor na pútko. Každý používateľ pútka totiž vie, že je oveľa praktickejšie jeho uchytenie v spodnej časti telefónu.

"Aligator A290 môžete nabíjať aj Nokia nabíjačkou."

a ovládanie telefónu je plne prispôsobené starším ľuďom. Veľké znaky na veľkých tlačidlách uvidia používatelia so slabším zrakom aj bez použitia okuliarov. Potvrdzovanie uskutočňujete zeleným tlačidlom, návrat o úroveň vyššie zasa červeným. Keďže jeho podržaním mobil vypnete, musíte napríklad pre návrat z nastavení červené tlačidlo stláčať opakovane. Vstup do menu uskutočníte šípkou nahor, do kontaktov vstúpite šípkou nadol. V ostatných prípadoch slúžia šípky tradičným spôsobom. Podržaním ktoréhokoľvek tlačidla alfanumerickej klávesnice vytočíte z pohotovostného stavu rýchlu voľbu, výrobca dokonca pre tento účel označil hviezdičku a mriežku tvárami akoby dcéry a syna. Aby sa to vašej babke ľahšie pamätalo. Blokovanie klávesnice je jednoduché, posunom spomínaného posuvníka smerom nadol. Automatické zamykanie po určitom čase chýba.

"Automatické zamykanie po určitom čase chýba."

telefónu je monochromatický, jeho viditeľnosť je za každých okolností výborná. Ako som už spomínal v úvode recenzie, Aligatoru A300 sme vyčítali najmä malý displej s nedostatkom informácií. A290-ka prichádza s väčším displejom, ktorého uhlopriečka dosahuje dva palce. Dokáže zobraziť až tri riadky textu, vďaka čomu sa na obrazovku zmestí oveľa viac informácií. Na domácej obrazovke vidíte názov operátora, aktuálny čas (väčším písmom) a dátum. je grafické a rozdelené na dva stĺpce po tri ikony. V hlbšom menu konečne vidíte aj ďalšiu položku v poradí. V nastaveniach displeja môžete meniť len kontrast, doba podsvietenia trvá opäť 10 sekúnd.

"Displej je väčší, zobrazuje až 3 riadky."

Multimediálne funkcie Aligatoru chýbajú. V ponuke však nájdete

. Telefón má zabudovanú anténu, takže pre jeho počúvanie nepotrebujete slúchadlá. Hlasitosť reproduktora je výborná. FM rádio dokážete, narozdiel od A300-ky, zapnúť aj pri zablokovanej klávesnici. To nemusí byť práve výhoda, keďže starší človek sa bude na zablokovanú klávesnicu spoliehať, a spustené rádio ho môže zneistiť. Rozumnejšie bolo riešenie A300 - vypnúť FM rádio bolo možné aj so zablokovanou klávesnicou, ale zapnúť už nie. V A290 je posuvné tlačidlo FM rádia úplne nezávislé od posuvného blokovača klávesnice.

"FM rádio spustíte aj bez pripojených slúchadiel."

sa uskutočňuje podľa prvého znaku. V položke Telefónny zoznam v hlavnom menu sa už nenachádza vyhľadávanie podľa viacerých znakov, Aligator preto nie je určený ľuďom so stovkami kontaktov. Nechýba správa kontaktov a rýchlych volieb, ale hlavne špecialita - núdzové volanie. Podržaním veľkého oranžového tlačidla v zadnej stene uskutoční Aligator volania vybraným kontaktom. Odporúčame zmeniť štandardné núdzové číslo 112 na vami zadané kontakty. Funkciu je možné aj vypnúť. A290-ka ponúka aj tri profily - štandardný, tichý a vibračný. Ich časovanie, narozdiel od A300-ky, bohužiaľ chýba. Pribudlo však 10 nových zvonení, ktoré už nie sú tak prenikavé ako v predchodcovi. Nemusíte sa ale báť, sú dostatočne hlasné na to, aby ich počuli aj starí rodičia.

"Časovanie tichého profilu v ponuke už nenájdete."

Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí ponuka odchádzajúcich hovorov. Pri jednotlivých položkách si môžete zisťovať detaily hovoru. Počas hovoru vidíte meno a dobu trvania. Po opätovnom stlačení zeleného tlačidla zobrazíte ponuku: zapnúť hlasné handsfree, kontakty, správy, podržať hovor a vypnúť mikrofón. Položka hlasné handsfree je konečne na prvom mieste. Reproduktor je mimoriadne hlasný, takže počuť by mali aj ľudia so slabším sluchom, prípadne v rušnejšom prostredí.

SMS správy sú prvou položkou v menu. Z pohotovosti sa do nich preto dostanete jednoducho - šípkou hore (menu) a zelené tlačidlo (výber položky správy)...a ešte raz zelené (napísať novú správu). Za tento jednoduchý prístup k správam Aligator chválime.

sa uskutočňuje na dvoch riadkoch, pribudlo odpočítavanie znakov. Medzeru zadáte nulou, mriežkou prepínate Abc/ABC/123/abc, hviezdičkou zadáte symbol. Aligator si zapamätá 100 SMS-iek.

"Chválime jednoduchý prístup k SMS správam."

V menu telefónu nájdete ešte niekoľko praktických funkcií.

ponúka len základné možnosti. Budík môže byť opakovaný. Poznámky a Narodeniny poslúžia na pripomínanie povinností, aj keď k nim máme výhrady. Pri zadávaní narodenín nie je možné vložiť rok narodenia, ale len dátum a čas pripomienky v nasledujúcom roku. To veľmi nedáva zmysel. Spomeniem aj svietidlo a FM rádio, ktoré však spustíte len pomocou tlačidiel po bokoch telefónu. Pri rádiu upozorňujeme na to, že so zapojenými dodávanými slúchadlami môžete počúvať (v oboch slúchadlách) len mono zvuk. Pokúšali sme sa pripojiť aj vlastné slúchadlá, no zvuk vychádzal len z ľavého reproduktoru. To považujeme za vážnu nevýhodu, nakoľko ak sa zničia originálne slúchadlá, budete si musieť zháňať opäť originálne príslušenstvo.

Aligator A290 vydrží na jedno nabitie pokojne aj jeden týždeň. Zabezpečuje to silná 1 000 mAh batéria v kombinácii s nenáročným monochromatickým displejom. Chválime aj možnosť nabiť si telefón Nokia nabíjačkou, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že si na návšteve poradíte, aj keď na vlastnú nabíjačku zabudnete.

Výhody:

- unikátnosť a praktickosť,

- možnosť použiť nabíjačku Nokia,

- výborná výdrž,

- FM rádio funguje aj bez slúchadiel,

- väčší displej než u predchodcu,

- svietidlo,

Nevýhody:

- (oproti predchodcovi) chýba časovaný tichý režim,

- chýba automatické zamykanie klávesnice,

- mono zvuk v slúchadlách,

- po pripojení vlastných slúchadiel hrá iba ľavý reproduktor,

- absencia zmeny dĺžky podsvietenia.

Orientačná cena: okolo 50 €

Záver

Aligator A290 prináša oproti predchodcovi niekoľko vylepšení. Ide najmä o väčší displej, vďaka ktorému je ovládanie pohodlné, a rôzne drobnosti spojené s ovládaním telefónu. Nová A290-ka je tak ešte praktickejšia a jednoduchšia, čo z nej robí ideálny mobil pre seniorov. Novinku chválim a sám som ju odporučil rodine, ktorá bola z telefónu nadšená. Ak teda nemáte technicky zdatných rodičov či starých rodičov, určite ich Aligatorom A290 potešíte.

Druhý názor

Richard Hombauer: Aligator A300 som mal veľmi rád, používa ho doteraz moja susedka. Vraj jej ho závidia všetky kamarátky. Akoby si ho nemohli kúpiť aj ony. Ale k veci. A290 ponúka to, čo som A300-ke najviac vyčítal - konečne dostatočne veľký displej. Menu je teraz šesťpoložkové, písanie správy obsahuje aj odpočítavanie znakov, atď. Pribudli aj nejaké funkcie, trochu sa zmenilo ovládanie FM rádia, no za najväčšiu softvérovú zmenu považujem absenciu tichého režimu. Ten bol totiž tak šikovne vyriešený, že pri jeho spustení sa vás Aligator A300 opýtal na počet hodín, po ktorých sa má tichý režim automaticky zrušiť. Ak už používateľ dokázal tichý režim v menu nájsť a zapnúť ho, nemohol mať problém pochopiť aj danú automatickú deaktiváciu. Preto som trochu smutný z tohto kroku výrobcu. Aligator A300 totiž vôbec nemusí byť určený len dôchodcom, ale vďaka neuveriteľne dlhej výdrži a možnosti nabíjania Nokia nabíjačkou aj ako sekundárny mobil trebárs s O2 kartou. A práve pri rôznych stretnutiach či návštevách lekárov oceníte, že sa nemusíte starať o vypnutie tichého režimu. Škoda. No i tak dávam A290-ke 9 bodov z 10. Zaslúži si to.

Produktová stránka: Aligator A290

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Iné značky

Diskusia k článku:

anonymous20.05.2010 - 20:00 Trvalý odkaz

Juraj: patkan: ty tam vidis fotak ? Sak tam ziadny nieje!

anonymous20.05.2010 - 20:39 Trvalý odkaz

NiNX: ty tam vidis smajlika ?

anonymous20.05.2010 - 21:33 Trvalý odkaz

milan: no a hlavne ukoncenie hovoru a vypnutie mobilu ako jedno tlacitko je pre dochodcov somarina

anonymous20.05.2010 - 22:57 Trvalý odkaz

defluo: ono, ak su ti dochodcovia taki technicky zdatni ako moja babka, ktora ma a500-ku, tak je pre nich uplne zbytocne vobec nieco vymyslat, pretoze aj tak som jej tam musel nahadzat vsetky cisla a ona len vola tym, ze najde niekoho v zozname a stlaci zeleny telefonik :D ak pride na sms alebo nechtiac vojde do menu namiesto zoznamu kontaktov, tak uz je to v keli :D

Celá diskusia 12 príspevkov