Ericsson, SK Telecom a Deutsche Telekom spustia prvú 5G sieť

Spoločnosti Ericsson, SK Telecom a Deutsche Telekom spustia v Južnej Kórei a v Nemecku prvú transkontinentálnu skúšobnú 5G sieť na svete.

O 5G sieti počúvame už dlho, a teraz sa jej spustenie blíži k realite. Na komerčnú prevádzku si však ešte zopár rokov počkáme.

Ericsson, ktorý bude výhradným dodávateľom infaštruktúry v projekte sa spojil s Deutsche Telekom a SK Telecom (juhokórejský operátor) a spoločne spustia skúšobnú sieť, ktorá bude využívať kľúčové 5G technológie: virtualizáciu sieťových funkcií (NFV), softvérovo riadenú infraštruktúru (SDI), zdieľanie cloudu a network slicing.

Hlavným cieľom projektu je umožniť globálny dosah vylepšeného využívania 5G prostredníctvom optimalizácie siete na základe používateľských skúseností s roamingom. Partneri budú navyše spolupracovať aj na vývoji 5G ekosystému, podpore globálneho marketingu a možností v oblasti štandardizácie.

obr: ericsson

Ericsson úspešne otestoval nové technológie vo februári 2016 a technológia 5G rezonovala aj na tohtoročnom MWC v Barcelone, kde Deutsche Telekom uzavrel s SK Telecom strategické 5G partnerstvo.

Prvé komerčné využitie siete sa očakáva až okolo roku 2020. Technológie 5G budú mať dopad na celé mobilné siete aj súvisiace ekosystémy, od zariadení cez rádiový prístup, IP jadro a využitie cloudu.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu